Een nieuw begin…

Door Dennis Jansen

Elke lezer gaat in zijn comicleven door verschillende fasen. Eén van die fasen heb ik in een eerder artikel al eens beschreven, namelijk de overstap van zoveel mogelijk willen sparen naar een selectief beleid bij het aankopen van comics. Echter, enige tijd geleden heb ik een besluit genomen dat wellicht nog ingrijpender was dan die eerdere stap; ik ga namelijk een deel van mijn comic verzameling wegdoen!

Hoe komt een echte liefhebber (want zo zie ik mezelf nog steeds) tot een dergelijk besluit? Welnu, dat zijn een aantal factoren die ik graag aan jullie uiteen wil zetten.

Allereerst is er een afnemende interesse in comics bij mij waar te nemen. Ik blijf geïnteresseerd in comics van een goede kwaliteit, maar het kaf wordt bij mij steeds meer van het koren gescheiden. Dat begon bij nieuwe aankopen, maar vindt nu ook plaats in de collectie die ik al bezit. Waarom zou je al die comics bewaren, die je gekocht hebt om alleen maar series compleet te maken? Dat was de eerste vraag die bij me opkwam toen ik aan het twijfelen raakte over het behoud mijn collectie. Ik was al deels spaarder, deels lezer geworden. Wat nu als ik het spaarderschap bijna helemaal zou laten varen?

Welnu, dat leidde me tot een tweede vraag. De vraag die al heel veel mensen heel veel jaren aan me gesteld hadden. Die vraag luidde: "wat doe je nou met al die comics in die kasten". Mijn antwoord daarop was steevast: "die ga ik allemaal nog een keer herlezen". Maar aan die uitspraak begon ik zelf te twijfelen. Na enige tijd kwam ik tot het antwoord: "Nee, dat ga ik niet doen, omdat een aantal van die comics mij gewoon niet meer aanspreken". Dat wil niet zeggen dat deze comics slecht zijn, zeker niet, maar ze hebben hun aantrekkingskracht op mij verloren. En waarom zou je ze dan nog willen houden.

En tenslotte is er nog de meest platvloerse reden die je maar kan verzinnen en dat is simpelweg ruimtegebrek. Mijn studiekamer staat over de lengte van alle muren vol met boekenkasten en boven op de kasten staan dozen, waardoor er van vloer tot plafond comics staan. En je raadt het al, deze kasten en dozen zijn helemaal vol! Dat betekent dat als er nieuwe comics bijkomen er eigenlijk oude moeten verdwijnen.

Na de keuze gemaakt te hebben dat ik een deel van mijn verzameling op wilde doeken kwam het allermoeilijkste deel, namelijk besluiten wat blijft en wat niet blijft. Soms is die keuze niet zo heel erg moeilijk, heel veel werk van Image bijvoorbeeld heeft voor mij een korte levenscyclus. Maar ja, wat doe je met 150 nummers Uncanny X-Men, waarin toch wel enkele heel goede verhalen staan. Je kan er dan voor kiezen om bijvoorbeeld de goede delen te houden en de rest weg te doen, maar dan hou je veel losse delen over. Ik heb grotendeels voor de radicale manier gekozen. Als er in een serie meer delen zitten die mij niet meer aanspreken dan delen die dat wel doen dan gaat de meestal de hele serie weg (uitzonderingen daargelaten, denk aan het Frank Miller blok in "Daredevil").

Ik moet zeggen dat het soms wel eens emotioneel was. Aan veel comics zit naast het inhoudelijke verhaal vaak ook het verhaal van de spaarder. Soms denk je terug aan die ene keer dat je in de "bargain bin" voor een kwartje een laatste deel vond om een serie compleet te maken. Op een ander moment kan een comic die je in de handen krijgt je terug laten denken aan die beurs in Valkenswaard, waar urenlang een rockabilly band stond te jengelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar de beslissing was genomen, dus het was even doorbijten.

Je zult misschien denken: "Heb ik de titel verkeerd gelezen, dat was toch Een Nieuw Begin, dit lijkt meer een einde"? Dat klopt enigszins, een deel van het verleden wordt afgesloten. Maar de afsluiting van het één betekent het begin van het ander. De oude comics maken plaats voor nieuwe, die voor mij kwalitatief beter zijn.

Vandaar dat mede redacteur René en ik op de komende beurs in Haarlem te vinden zijn, met goedgevulde comicdozen. Jeugdherinneringen worden daar te koop aangeboden, maar soms is het goed om eens de bezem daardoor te halen. Wellicht tot ziens in Haarlem!

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]