Beursverslag Stripdagen Breda ‘94.

Door Dennis Janssen

De Stripdagen in Breda staan in het teken van maar een woord: veel. Veel strips, veel comics, veel publiek en natuurlijk veel gezelligheid. Ook dit jaar vormde geen uitzondering. De rij voor de kassa’s begon zich al rond acht uur ‘s ochtends te vormen. Toen zoals gebruikelijk om tien uur de hekken geopend werden stormden de stripliefhebbers dan ook als hongerige wolven naar binnen. Elk jaar is dat weer een prachtig gezicht.

Comic liefhebbers kwamen dit jaar weer goed aan bod. De trend die de laatste jaren waar te nemen is zette zich ook in Breda voort. Steeds meer winkeliers verkopen comics en je valt toch een beetje buiten de boot als je tegenwoordig alleen maar Europese spullen bij je hebt. Ook op de ruilbeurs was het aanbod weer gegroeid in vergelijking met vorig jaar. Wat opviel is dat de meeste mensen op de ruilbeurs zich hebben toegelegd op recente titels en trading cards. De ultieme stand op de ruilbeurs vond ik een tafel van minder dan een meter met aan beide zijkanten twee rechtop staande planken. Aan de planken waren ‘hot’ comics bevestigd (Pitt #1, Gen13 ½, etc) en op de tafel lagen dure trading cards. Een lage investering met (naar ik mag aannemen) een hoog rendement. Iets anders wat mij opviel was een handelaar die zijn comics met wasknijpers aan een lijntje vast had zitten (de comic zat dus klem). Nu ben ik zelf ook niet zo zuinig met mijn comics (ze zijn er tenslotte om te lezen), maar ik zou me toch wel twee keer bedenken voordat ik bij deze ‘dealer’ iets zou kopen.

Junior Press had dit keer de tekenaar van X-Men Adventures en de Black Cat mini serie uitgenodigd, de heer Andrew Wildman. Wildman mag dan niet de bekendste tekenaar van Marvel zijn, toch vormde er zich een flinke rij toen hij begon te signeren. Wildman voorzag iedereen van een tekening van diens favoriete X-Man en had meestal nog tijd voor een praatje (soms tot grote ergernis van de fans die nog in de rij stonden te wachten). Hij vertelde o.a. dat hij begonnen was met Transformers te tekenen voor Marvel. Over zijn werk aan X-Men Adventures was hij niet zo tevreden omdat, naar zijn zeggen, de inkters op de serie niet al te best bij zijn stijl pasten. Tot zijn toekomstplannen behoren o.a. een Venom mini serie. Hij wil geen ongoing serie doen omdat hem dat te veel vastpint aan contracten, terwijl hij behoorlijk op zijn vrijheid is gesteld. Na enig aandringen vertelde Wildman dat hij wel geļnteresseerd was om Amazing Spider-Man te gaan tekenen vanwege het vele geld dat dit oplevert. Maar zuchtend verklaarde hij dat Bagley voorlopig nog wel zou doorgaan vanwege dat geld. Je kon duidelijk aan Wildman zien dat hij er plezier in had om te tekenen. Dit in tegenstelling tot de Image tekenaars van vorig jaar (Marc Silvestri en Jae Lee), die normaal alleen een handtekening zetten en maar een paar tekeningen maakten.

Jay Lee & Marc Silvestrin, Breda 1993

Ook vaste gast John Bolton was er weer en wonder boven wonder had hij het weer ontzettend druk. Je zou toch verwachten dat iedereen in Nederland nu wel een tekening van Bolton in huis heeft. Misschien komen er elk jaar weer Bolton fans bij, iets wat deze sympathieke Brit zeker verdient.

Wat was er populair bij de comics fans in Breda? Het zal de lezer niet verbazen dat ook nu weer de mutanten erg in trek waren. De meest verkopende titel was echter niet X-Men maar X-Force. Naast de X-jes waren natuurlijk de Image titels in trek, terwijl er ook een redelijke vraag naar speciale comics was (bv. Hulk/Venom, Flood Relief en Gen13 ½, maar gouden logo’s zijn aan de straatstenen niet kwijt te raken). Ook was er een gezonde interesse in manga titels en de door de films gehypte series Mask en The Crow. Het vreemdste wat ik gezien heb dat verkocht werd was een bijna complete set van The Question (eindelijk gerechtigheid).

Wat wij al eerder signaleerden in Valkenswaard en op de Fantacon, namelijk dat trading cards steeds populairder worden, werd ook in Breda bevestigd. Vooral op de ruilbeurs was de handel in losse cards in volle gang. Er was veel vraag naar de Marvel Masterpieces III en Wildstorm series, terwijl het ook leek alsof de jacht op elke chase card in het gebouw was geopend.

Al met al was Breda weer een geslaagde beurs, hoewel het aanbod van Europese tekenaars die hun boeken kwamen promoten dit keer tegenviel. Maar ja, je kan niet alles hebben (zal wel te maken hebben gehad met het feit dat al veel tekenaars naar Haarlem waren gekomen). Hopelijk is dat volgend jaar beter.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]