De ‘Nuff Said lezers enquête 1994

Door Dennis Janssen

Hier is dan eindelijk de uitslag van de enquête uit ‘Nuff Said #1. Iedereen die de enquête heeft ingevuld of ons mondeling zijn antwoorden heeft laten weten, bedankt dat jullie de moeite hebben genomen om ons te vertellen wie volgens jullie de winnaars moesten zijn. O.K., laten we snel tot de uitslag over gaan.

Als eerste een algemeen opmerking. Zoals wij al hadden verwacht hebben de Nederlandse comic lezers een zeer diverse smaak. Bij beste tekenaar werden zowel Todd McFarlane als Kent Williams genoemd, terwijl de beste serie uiteenliep van Cerebus tot Captain America. Dit heeft tot gevolg dat in bijna alle categorieën de winnaar niet heel veel meer stemmen had dan de nummer twee en drie. Alleen in de categorie beste mini serie was er een afgetekende winnaar.

Best schrijver is Peter David geworden. In een nek aan nek race met Frank Miller bleek de schrijver van onder andere Hulk en Aquaman de langste adem te hebben. Ook Neil Gaiman, Jim Shooter en Chris Claremont werden veel genoemd.

De volgende categorie is die van beste tekenaar. Een geweldige lawine van verschillende stemmen bereikte ons het is dan ook eigenlijk geen verrassing dat de eerste plaats gedeeld wordt door twee personen die elkaars bloed wel kunne drinken. John Byrne en Todd McFarlane haalden beide evenveel stemmen en delen daarom de eerste plaats. Een eervolle vermelding is op zijn plaats voor Kelly Jones, die net achter de twee kemphanen als derde eindigde, terwijl hij niet de vaste tekenaar van een serie is.

Ook bij de inkters hebben we een gedeelde eerste plaats. In dit geval zijn Al Williamson en Al Milgrom de gelukkigen. De twee oudgedienden onderscheiden zich duidelijk van de rest. Opvallend was wel dat toch bij een aanzienlijk gedeelte van de ingeleverde formulieren een vraagteken bij deze vraag stond. Een aantal mensen onderschatten of interesseren zich niet voor de rol van de inkter.

Als beste uitgever kwam DC uit de bus, op de voet gevolgd door Dark Horse comics. Deze categorie was zo fel bestreden dat de uitslag beslist werd door het laatste formulier dat werd ingeleverd. Tot op dat moment was het een gedeelde eerste plaats. DC scoorde vooral goed bij de Vertigo lezers, terwijl Dark Horse veel stemmen binnenhaalde door middel van het Legend label.

Een heel verrassende winnaar in de categorie beste ongoing serie, althans zo denken wij. De gelukkige is namelijk Thunderstrike van Marvel, die series als Sandman, Spawn, Next Men en Savage Dragon net achter zich liet. Laat deze uitverkiezing zien dat toch veel lezers heimwee hebben naar de oude Marvel (eind ‘60 begin ‘70) tijd, want daar lijkt Thunderstrike toch wel heel erg op. Verrassend, maar een uitstekende keus.

In de categorie beste mini serie was eigenlijk geen enkel moment spanning. Vanaf het begin stond Daredevil: Man Without Fear aan de leiding en stond deze niet meer af. Het Daredevil epos van Frank Miller is inderdaad een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar, en daarom zal Miller ook wel een hele tijd in de running zijn geweest als beste schrijver. Na Man Without Fear kwam er eerst een hele tijd niets, maar daarna eindigde Star Wars Dark Empire als tweede.

Tot beste los verhaal (storyline) werd Dangerous Habits gekozen, het Hellblazer verhaal dat kort geleden in trade paperback uitkwam. Ook hier een grote verscheidenheid, de keuzes lagen tussen Atomic Garden en Maxx #4. Dangerous Habits steeg langzaam maar gestaag en streefde daardoor alle andere kandidaten voorbij.

Nogmaals iedereen bedankt voor de moeite en hopelijk tot volgend jaar.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]