Uitslag ‘Nuff Said lezers enquête 1995

Door Dennis Janssen

Hier is hij dan de uitslag van de tweede lezers enquête. Een paar maanden geleden hebben wij formulieren verspreid, waarop de lezers van 'Nuff Said aan konden geven wie en wat hun favorieten van 1995 waren. De sluitingstermijn was de tweede week van januari, iedereen kon dus eerst alles uit 1995 lezen alvorens een oordeel te vellen. Hieronder volgt de uitslag, waarin te zien is dat in sommige categorieën het snel bekeken was, terwijl in anderen er een heftige strijd ontstond.

Wie was, volgens de lezers van 'Nuff Said de beste schrijver van 1995? Dit was één van de categorieën waar pas op de laatste dag de beslissing viel. Vorig jaar was de winnaar Peter David. Dit jaar kwamen er veel verschillende namen naar voren, onder andere Frank Miller, Neil Gaiman en Mark Waid, maar ook Jaime Hernandez en Don Rosa. De winnaar moest uiteindelijk uit het trio Peter David (Hulk, Aquaman), Garth Ennis (Preacher) en Peter Milligan (Shade, Egypt) komen. Peter David had tot de laatste dag alleen de leiding in handen, maar de allerlaatste inzending zorgde ervoor dat de titel van beste schrijver deze maal naar beide Peters gaat. Peter David en Peter Milligan kregen beide evenveel stemmen en delen dus de kroon.

Bij de tekenaars was het al snel een uitgemaakte zaak. Vorige keer werd de titel nog door John Byrne en Todd McFarlane gedeeld, ditmaal was het Mike Mignola (Hellboy) die van het begin de kop nam en hem niet meer overgaf. Gedeeld tweede werden J. Scott Campbell (Gen13) en, voor de redactie verrassend, Joseph Michael Linsner, de tekenaar van Dawn.

Dan komen we bij de derde categorie, de beste inkter van 1995. De winnaar van 1995 was vorig jaar ook in Nederland te bewonderen. We hebben het over Jimmy Palmiotti, één van de oprichters van Event comics. Proost Jimmy! Andere inkters die het goed deden waren Al Williamson en Mark Farmer.

Net als vorig jaar was de strijd om de beste uitgeverij een nek aan nek race tussen DC en Dark Horse. En net als vorig jaar wint DC met een halslengte. DC won heel veel stemmen met hun Vertigo imprint. Bijna alle mensen die op DC stemden schreven dan ook DC/Vertigo op het formulier.

Het beste figuur was voor ons een nieuwe categorie en heel veel mensen hebben dat op hun manier geïnterpreteerd. Uiteraard werden er meestal comic figuren genoemd, maar ook de namen van Robert Crumb en Han Slotema kwamen we op de inzendingen tegen. De winnaar was echter de tweede zege voor Mike Mignola, omdat Hellboy als beste figuur werd gekozen.

We komen nu bij de verhalen terecht. Daar gaat het uiteindelijk om. Als eerste is er op dit gebied de uitverkiezing van de beste special van 1995. Wederom mag Mike Mignola naar voren komen om een prijs in ontvangst te nemen. Hellboy: The Wolves of St. August werd door jullie, de lezers, met afstand tot de beste special verkozen. Andere specials die genoemd werden waren onder andere Sin City The Babe Wore Red en Conan vs. Rune

Winnaar van de categorie beste mini serie zal waarschijnlijk voor veel mensen als een verrassing komen. De prijs gaat namelijk naar Typhoïd Mary gemaakt door Ann Nocenti en John van Fleet. Veel alternatief geweld in deze categorie, want naast Typhoïd Mary kregen ook Dawn, Industrial Gothic en Concrete veel stemmen.

Tromgeroffel en trompetgeschal. We komen aan bij de meest belangrijke categorie, namelijk de beste ongoing serie van 1995. Het was een hele tijd spannend. Ook hier ging het lange tijd tussen drie gegadigden, te weten Sandman, Legends of the Dark Knight en Preacher. Wederom viel de beslissing aan het eind van de periode. Deze maal was het echter zo dat door de laatste stem er één winnaar uit de bus kwam. En dat is... Preacher, uitgegeven door DC en gemaakt door Garth Ennis en Steve Dillon.

Zo, dat waren de uitslagen van de enquête over 1995. Iedereen die zijn/haar bijdrage aan ons heeft toe gestuurd wordt heel erg bedankt. Wij hebben toch een grotere respons gehad dan we in eerste instantie hadden verwacht. We zijn dan ook van mening dat deze uitslag de meningen van de 'Nuff Said lezers goed weergeeft. Nogmaals bedankt en hopelijk helpen jullie de volgende keer weer mee!

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]