DE 'NUFF SAID LEZERS ENQUÊTE 1996

Door René van Hasselaar

Het moment waar de lezers van de 'Nuff Said elk jaar weer naar uitkijken is aangebroken. In dit nummer brengen wij namelijk de uitslag van de jaarlijkse lezers enquête. Dit jaar kregen we veel meer reacties dan in de voorgaande jaren, iets dat ongetwijfeld door de grotere verspreiding van de 'Nuff komt. Misschien heeft ook het feit dat wij een drietal gesigneerde comics onder de inzenders verloten iets met het grotere aantal inzendingen te maken. Wij zijn in ieder geval heel erg blij met deze grote belangstelling voor ons geesteskind. Wij willen dan ook iedereen die de moeite heeft genomen om een formulier in te zenden van harte bedanken.

Zoals elk jaar vielen een aantal zaken meteen op. Zo was het voor een hoop mensen erg moeilijk om een favoriete inkter aan te geven. Misschien moeten wij deze rubriek volgende keer laten vallen? Als mensen suggesties hebben, stuur een berichtje naar het bekende adres, en we kijken wat we eraan kunnen doen. Iets anders dat opval was het probleem dat de naam Bill Sienkiewicz geeft. Bijna iedereen die op de goede man stemde spelde zijn naam op een andere manier. Ook waren er een aantal mensen die geen keuze wisten te maken en dus in sommige rubrieken meerdere namen noemden. Daarnaast waren er een aantal mensen die projecten uit 1997 noemden, terwijl de enquête alleen over in 1996 verschenen comics ging. Tevens waren er mensen die hun inspiratie duidelijk buiten de comics haalden, want als favoriete schrijver noemde iemand Quentin Tarantino, terwijl iemand anders besloot dat Salmon Rushdie ook een stem nodig had.

Voor ik met de uitslag begin, wil ik toch even de drie mensen noemen die wij gelukkig gaan maken met een comic die door het aantal handtekeningen erop absoluut niet meer in een perfecte staat verkeert. René de Heer, Frans Hofman en Ronald Rebel, hierbij van harte gefeliciteerd, jullie krijgen de comics binnenkort van ons. Er was een deelnemer die absoluut geen kans maakte op een prijs. Dit was degene die zijn lijst inleverde als de heer of mevrouw Anoniem.

Genoeg gezever, het is tijd voor de uitslag. De strijd om de titel van favoriete schrijver ging tussen twee mensen die totaal verschillende stijlen hebben maar beide tot de top behoren. Het harde realisme van Garth Ennis tegen de super helden van Kurt Busiek. Ennis wist na een tijdje een voorsprong te nemen die hij niet meer uit handen gaf. Op ruime afstand kwam Mark Waid als eerste achtervolger binnen. Andere veel genoemde namen waren Brandon Choi en Neil Gaiman. Favoriete tekenaar werd eigenlijk een schilder nl. Alex Ross, ongetwijfeld voor zijn werk op Kingdom Come. Nummer twee was Mike Mignola en als derde kwam Travis Charest over de streep.

Schrijver: Tekenaar:
1. Garth Ennis 1. Alex Ross
2. Kurt Busiek 2. Mike Mignola
3. Mark Waid 3. Travis Charest

Na de schrijver en de tekenaar komen wij bij de beste serie en de beste mini serie. Oftewel welke comics las men het liefst in 1996. Gezien de uitslag bij de schrijvers waren de nummers een en twee bij de beste ongoing serie geen grote verassing. Dat werden namelijk Astro City en Preacher. Alleen was de volgorde precies omgekeerd aan die bij de schrijvers. Op ruime afstand van deze twee volgde Hellblazer, op zijn beurt weer gevolgd door onder andere Gen13, Strangers in Paradise, Hitman en Invisibles. Wat hier echt opvalt was het grote aantal Vertigo series dat door jullie werd genoemd. Bij de mini series was er vanaf de allereerste inzending geen enkele twijfel over de winnaar. Meer dan de helft van de inzenders noemde Kingdom Come als hun favoriete mini serie. Als tweede werd Saint of Killers genoemd (opnieuw een Garth Ennis vermelding) en hier weer ruim achter volgde The Grackle van Acclaim’s helaas ter ziele gegane misdaad lijn. Andere meermalen genoemde titels waren Hellboy Wake The Devil, Thrillkiller, Batman The Long Halloween en The Black Lamb.

Serie: Mini serie:
1. Kurt Busiek's Astro City 1. Kingdom Come
2. Preacher 2. Saint of Killers
3. Hellblazer 3. The Grackle

Naar aanleiding van deze resultaten vroegen wij zowel Mark Waid als Kurt Busiek of zij wat commentaar wilde geven op de uitslag. Mark Waid vertelde ons dat hij er zeer trots op was in het gezelschap van Busiek en Ennis te verkeren, beide, volgens hem, uitstekende schrijvers. Hij zei ons dat hij ook erg blij was met de steun die de Nederlandse fans hem met deze uitslag gaven. Net als Mark Waid was ook Kurt Busiek zeer te spreken over de voorkeur van de fans uit Holland. Hij hoopt dan ook nog jaren door te kunnen gaan met het vertellen van verhalen waar de lezers hopelijk veel plezier aan beleven.

De laatste persoon waar men op kon stemmen was de inkter, zoals hierboven al gememoreerd voor een hoop mensen een van de moeilijkste keuzes. Dat bleek ook aan het grote aantal namen dat jullie noemden. Alleen voor favoriete special werden er meer verschillende namen genoemd. De winnaar bleek uiteindelijk een van de mensen van Top Cow: D-Tron. Kennelijk zijn een hoop mensen er van overtuigd dat het mooie tekenwerk bij Top Cow voor een groot deel aan hun inkters is te danken. De nummers twee en drie werden hier Scott Williams en Jae Lee. Kortom een grote Image overwinning. Andere kanshebbers waren Batt, Alex Garner en George Perez. Zo komen wij bij de categorie waar de strijd het zwaarst was, die van favoriete special. Er werd hier van alles en nog wat genoemd; Graphic novels, Trade paperbacks, One shots en ga zo maar door. De eindoverwinning was een Garth Ennis productie, wat hem zijn derde vermelding in de uitslag opleverde: The Story Of You Know Who. Nummer twee werd de hardcover graphic novel Batman/Deadman en de derde plaats was voor de Strangers In Paradise trade paperback. Andere vaak genoemde namen waren hier Hellboy: The Corpse And The Iron Shoes, Carnage: It's A Wonderfull Life en de Spider-Man/Gen13 cross over.

Inkter: Special:
1. D-Tron 1. The story of you-know-who
2. Scott Williams 2. Batman/Deadman hardcover
3. Jae Lee 3. Strangers in Paradise trade paperback

Een andere rubriek die eigenlijk kan vervallen is die van de beste uitgeverij. Niet omdat men moeite heeft om dit in te vullen, maar omdat de uitslag van te voren al vaststaat. Net zoals in de voorgaande jaren wordt DC onbedreigd winnaar, waarbij de meeste mensen die op DC stemden aangeven dat de reden om dit te doen, het Vertigo label is. De nummer twee was een verrassing: Image. Het is duidelijk dat Image de overstap heeft gemaakt van een uitgeverij van mooie plaatjes naar een zeer gevarieerd pakket van comics. De nummer drie werd hier good old Marvel. Er waren verder geen uitgeverijen die veel genoemd werden. Alle andere uitgeverijen kregen slechts enkele stemmen. Er was niemand die een groter deel van het publiek kon bekoren. De laatste stem die je kon uitbrengen was er een op je favoriete figuur. Kennelijk doen de ouwe jongens het nog best want Batman was hier de onbedreigde winnaar voor Hellboy en Witchblade.

Uitgeverij: Figuur:
1. DC/Vertigo 1. Batman
2. Image 2. Hellboy
3. Marvel 3. Witchblade

Nogmaals iedereen van harte bedankt voor het deelnemen en hopelijk hebben we volgend jaar nog meer inzendingen.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]