Uitslag lezers enquête 1999

Door René van Hasselaar

Alhoewel in onze aankondiging gevraagd werd om een lijst voor de hele eeuw en een lijst voor alleen 1999 worden de uitslagen in twee verschillende nummers van de ‘Nuff Said behandeld. De ene reden is dat het leuker is om per nummer een artikel hierover te lezen, maar de tweede en belangrijkere reden is dat er nog steeds lijstjes binnenkomen. En voor de comic van de eeuw verkiezing willen we best nog een maandje langer wachtten. Dus voor iedereen die nog niet heeft ingezonden en denkt dat hij of zij te laat is, je kan nog steeds je ultieme lijst voor de eeuwigheid inzenden. De rubrieken zijn gelijk aan degenen die je in dit artikel vindt, je moet echter in plaats van 1 keuze 3 keuzes per rubriek insturen.

Dan nu datgene waar dit stuk over gaat de beste comics van het afgelopen jaar. De verkiezing voor de beste serie ging tussen twee Marvel series, iets dat aangeeft dat Marvel duidelijk de goede weg heeft ingeslagen de afgelopen tijd. Na een lang gelijk opgaande race kwam tenslotte Avengers van Kurt Busiek en George Perez als overwinnaar uit de strijd, voor Captain America en Astro City, ook van Busiek. Een hoop inzenders lieten hun leeftijd blijken door opmerkingen als ‘eindelijk geeft Marvel weer de kwaliteit comics uit waar ze groot mee zijn geworden. Een ander opvallend feit was dat geen enkele DC serie hoog wist te scoren. De experimenten van DC zoals No Mans Land blijken gewoon te falen. 

1) Avengers

Marvel

2) Captain America

Marvel

3) Astro City

Homage

 De tweede categorie is die van de mini serie van het jaar. Vanaf de eerste inzending was er slechts een serie die genoemd werd en dit is dan ook wel de grootste overwinning in de geschiedenis van de ‘Nuff Said enquête die we zullen meemaken. Zonder een seconde te aarzelen noemde 90% van de inzenders Alan Moore’s League of Extraordinary Gentlemen als beste mini serie. Bij de laatste 10% van de stemmen kwamen twee andere iets boven de rest uit, maar eigenlijk zou League op plaats 1 t/m 3 moeten staan.

1) League of Extraordinary Gentlemen

ABC

2) Inhumans

Marvel

3) Sin City Hell and Back

Dark Horse

 De derde categorie in de comic rubriek is die van de beste one shot. Normaal gesproken heerst hier een forse concurrentie tussen vele verschillende titels, maar dit jaar liet een flink aantal van de inzenders de rubriek leeg met de mededeling dat zij niets bijzonders wisten te noemen. De uitslag bewijst dit wel want de winnende titel was een hardcover, iets dat meestal door de prijs gewoon geen kans maakt. Wat me wel heel blij maakt is dat de winnende titel van Barry Windsor-Smith is, een van de grootheden op comic gebied. De nummer twee positie van Steampunk geeft aan dat de weinige comics die Homage uitgeeft heel erg gewaardeerd worden door onze lezers. En met de derde plek van mijn idool Jose Luiz Garcia Lopez ben ik uiteraard meer dan tevreden.

1) Adastra in Africa

Fantagraphics

2) Steampunk prologue

Homage

3) Superman inc.

DC

Na de comic awards komen de creator awards en als eerste die van de schrijver (wat moet je ook anders als je blad als ondertitel heeft, for those who read comics). Net zoals bij beste mini serie was de winnaar hier al heel snel bekend. De overwinning was weliswaar niet zo groot als in de mini serie categorie, maar was toch behoorlijk verpletterend voor de concurrentie te noemen. Alan Moore was onhoudbaar de beste. De runner up was niet Kurt Busiek, zoals uit de verkiezing van beste comic zou lijken, maar zijn maatje in hun Gorilla imprint Mark Waid. De nummer drie was, vrij verrassend, Warren Ellis. Zijn series blijken een vrij groot aantal trouwe volgelingen te hebben die de man allemaal wel een puntje gunnen. 

Ondanks mijn kreet over schrijvers kun je een comics niet maken zonder een tekenaar en als het even kan een goede tekenaar. En hier bleek dat je de lezers helemaal voor paal kunt zetten en toch tot beste tekenaar verkozen kan worden. Met een productie van bijna nul, een verhaal dat in het luchtledige is blijven hangen en geen enkele aankondiging van een eventueel nieuw nummer is toch Joe Madureira door jullie als beste tekenaar gekozen. Hij won van Jae Lee, die na jaren van geneuzel in de marge eindelijk weer eens liet zien dat hij een (bijna) maandelijkse comic kon afleveren en George Perez. 

De laatste der creatievellingen is de inkter. Zoals elk jaar hebben een hoop mensen een probleem met deze persoon, (velen zeggen dat de inkter vast wel een belangrijke taak heeft, maar zij kunnen geen tot weinig onderscheid maken). Daarom hieronder zonder enig extra commentaar de namen.

Schrijver

Tekenaar

Inkter

1) Alan Moore

1) Joe Madureira

1) Tom Palmer

2) Mark Waid

2) Jae Lee

2) Jesse Delperdang

3) Warren Ellis

3) George Perez

3) Mick Gray

De enige overblijvers zijn de beste uitgever en het beste figuur. Als je naar de overige uitslagen kijkt zou de strijd tussen ABC en Marvel moeten gaan. En Marvel won inderdaad moeiteloos de strijd om de beste uitgeverij, ABC daarentegen werd bijna niet genoemd, DC daarentegen des te meer. Zou dit komen omdat jullie vonden dat DC er tot nu toe zo slecht van afgekomen was in jullie lijstjes of beschouwen jullie ABC gewoon als een onderdeel van DC. In tegenspraak met dat is de derde plaats van Top Cow, Image werd namelijk door niemand meer genoemd, iedereen had het over Todd McFarlane, Top Cow, Awesome en Wildstorm (werd dus niet als een onderdeel van DC gezien). Een ding is duidelijk jullie zien Image niet meer als een uitgeverij.

 Beste figuur werd een DC overwinning. Alhoewel geen enkele Bat serie een hoge score haalt wordt de Dark Knight nog steeds als een icoon van de comic wereld gezien. Ook de tweede plaats van Spider-Man wijst op hetzelfde. Er wordt geen enkele Spider-Man serie veel genoemd maar het personage is nog steeds immens populair. De derde plaats van Tom Strong was ronduit verrassend te noemen, maar ook wel terecht. Het is een van de weinige ABC series die redelijk op tijd uitkomt en ik vind het gewoon een erge goede comic.

Uitgeverij

Figuur

1) Marvel

1) Batman

2) DC

2) Spider-Man

3) Top Cow

3) Tom Strong

 Kortom een aantal verrassingen en een aantal vast waarden. Volgende keer volgt de verkiezing van de eeuw en ik zal alvast een ding verklappen. De gemiddelde leeftijd van onze lezers ligt zo te zien redelijk hoog!!

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]