Uitslag lezers enquête van de eeuw

Door René van Hasselaar

Het heeft misschien een tijdje geduurd maar hier is dan de uitslag van onze grote enquête over de beste comics van de eeuw. Aangezien de comic makers en uitgeverijen hier een eeuw over konden doen is het echter helemaal niet erg dat wij er een paar maanden over gedaan hebben om jullie het resultaat van deze enquête te brengen.

Ten eerste willen wij iedereen die zijn lijstjes ingestuurd heeft heel hartelijk bedanken, nog nooit in de historie van de ‘Nuff Said (het is dan wel geen eeuw, maar wij lopen al weer heel wat jaartjes mee) hebben wij zoveel respons gehad.

Er waren twee zaken die direct opvielen binnen alle inzendingen. Wij hebben ontzettend veel lezers die ouder zijn dan de gemiddelde lezer van vandaag de dag. Er werden weinig tot geen Image titels en tekenaars genoemd, maar des te meer Silver Age Marvel namen. Ook de DC titels uit de jaren 80 werden heel veel genoemd, mensen schreven dan ook dat zij opgegroeid waren met Marvel, maar op een gegeven ogenblik op DC overschakelden.

Een kleine groep lezers schreven ons vertwijfeld dat 3 nominaties per groep veel en veel te weinig was, ze hadden wel 10 favorieten per groep kunnen noemen. Dat was ook de reden dat zij in sommige categorieën wat vreemde beslissingen namen want zij wouden toch een bepaalde comic maker, serie of figuur in hun lijstjes noemen in plaats van diverse keren dezelfde namen. Dit gold met name voor het trio Stan Lee, Steve Ditko en Spider-Man. Ook wij hebben deze keer een probleem met het getal 3. Voor onze jaarlijkse enquêtes geven wij altijd een ranking van de nummers 1 t/m 3, deze keer vonden wij dat te weinig en daarom deze keer de nummers 1 t/m 5.

Een klein aantal mensen (minder dan ik persoonlijk had verwacht) kwamen met de filosofische vraag ‘Wat is een comic?’. Kunnen wij ook Europese strips noemen (Asterix, Jeremiah, Kuifje en andere strips zijn tenslotte ook in Amerika uitgegeven), kunnen wij krantestrips noemen en ga zo maar door. De kei- en keiharde beslissing van de redactie in deze is dat wij een comics magazine zijn en daarom hebben wij al dit soort zaken terzijde geworpen en alleen punten genoteerd voor wat wij comics noemen, ik geef het toe, een wat arbitraire benadering, maar ja je hebt de macht of niet (vrij naar Peter de Smet).

Voor de nieuwsgierigen noem ik hier de Europeanen die veel genoemd werden: André Franquin, René Goscinny, Asterix, Lucky Luke en Kuifje werden door veel mensen genoemd, verbazingwekkend genoeg niet Hergé (de schepper van Kuifje) en Albert Uderzo, de tekenaar van Asterix. Ook veel genoemd werd Mobius, maar ja die telde wel mee want hij heeft tenslotte een Silver Surfer mini serie gemaakt met Stan Lee.

Als laatste administratieve mededeling volgen hier de winnaars van de prijzen voor we met de echte uitslag beginnen:Bart Batlehem is de winnaar van een Hitman trade paperback, Mar Waardenburg is de gelukkige bezitter van een Quantum en Woody T-shirt, Frans Hofman wint een door David Mack gesigneerde Kabuki en Peter Teffer wordt de gelukkige bezitter van een door velen (waaronder Jim Shooter) gesigneerde Fatale. Allen van harte gefeliciteerd en voor de overigen, meer geluk de volgende keer.

Zoals hierboven al gememoreerd is de gemiddelde ‘Nuff Said lezer waarschijnlijk wat ouder en in de strijd om de beste schrijver, tekenaar en inkter blijkt dat dan ook zeer duidelijk. Meer dan 75% van de lezers noemde Stan Lee als beste schrijver van de eeuw, en ook de nummers twee en drie hebben al heel wat jaartjes hun sporen in de comic wereld verdiend. De nummer vier is van iets recentere datum en alleen de laatste in de top 5 is iemand die wat verser is. Kurt Busiek mag dan al heel wat jaartjes meelopen, pas met Marvels begon hij onder de aandacht van het grote publiek te komen. Ook bij de tekenaars ging het duidelijk om de mensen uit de Silver Age waarbij Steve Ditko de grote verliezer was. Een heleboel mensen zeiden dat zij Ditko graag hadden willen noemen, maar hij verloor steeds nipt de strijd. De meeste Silver Age liefhebbers vonden dat zij Jack Kirby en Neal Adams moesten noemen en meestal was hun derde keus een tekenaar van wat recentere datum. De strijd tussen Kirby en Adams was ongelooflik spannend en leverde in Neal Adams een (voor mij) onverwachte winnaar op. Dat Alex Ross indruk maakt met zijn schilderijen is duidelijk. Alhoewel hij de twee iconen uit de Silver Age niet kon benaderen is hij duidelijk de winnaar van de rest geworden. Inkter van de eeuw is een vrij aardige uitslag geworden. Meestal is dit de slechts vertegenwoordigde rubriek in onze enquêtes, deze keer vonden een hele hoop lezers dit een erg prettige rubriek. Zij konden hier mensen noemen die zij anders hadden moeten overslaan. Een van de meest verrassende namen hier is dan ook Steve Ditko, een man die als tekenaar veel bekender is dan als inkter.

Schrijver

Tekenaar

Inkter

1) Stan Lee

1} Neal Adams

1) Steve Ditko

2) Alan Moore

2) Jack Kirby

2) Alex Toth

3) Frank Miller

3) Alex Ross

3) Klaus Janson

4) Neil Gaiman

4) John Romita Sr.

4) Joe Sinnot

5) Kurt Busiek

5) Barry Windsor-Smith

5) Al Milgrom

In de rubrieken beste serie en beste mini serie was het heel leuk om te zien dat Marvel duidelijk de uitgeverij van de series is en DC de uitgeverij van de mini series. Bij de specials was de strijd redelijk gelijk opgaand. Iedereen had waarschijnlijk een strijd verwacht tussen iconen als Spider-Man en de Fantastic Four aan de ene kant en Superman en Batman aan de andere kant. Dit was dus duidelijk niet zo. Bij de ongoing series werd met de regelmaat van de klok de combinatie Spider-Man Fantastic Four genoemd en werden Superman en Batman simpelweg niet genoemd, bij de mini series echter werd Marvel volledig door DC in de schaduw gezet (en in mijn opinie terecht, hoe goed een serie als Marvels ook is, zij redt het niet tegen een Dark Knight returns en een Watchmen). De specials was een overwinning voor Marvels eerst Graphic Novel en een comic die mij bij het lezen een brok in de keel achterliet. Mocht je dit verhaal niet kennen, hol dan naar je comic winkel en eis deze comic direct op!!!!

Serie

Mini serie

Special

1) The Amazing Spider-Man

1) The Dark Knight returns

1) The death of Captain Marvel

2) The Fantastic Four

2) Watchmen

2) The Killing Joke

3) Uncanny X-Men

3) Marvels

3) Death The High Cost of Living

4) Sandman

4) Camelot 3000

4) Conan Red Nails

5) Batman

5) Wolverine

5) Batman Son of the Demon

 De laatste twee categorieën zijn die van de beste uitgeverij en de die van de beste figuur. Zoals uit alle voorgaande verkiezingen blijkt is dit een strijd tussen Marvel en DC. Bij de uitgeverijen is eigenlijk alleen belangrijk wie de nummer drie gaat worden achter de grote twee, bij de figuren was het leuk om te zien wie de grote iconen zijn. Bij Marvel was dat uiteraard Spider-Man, hij is tenslotte de enige solo speler tussen alle team boeken. Bij DC is dat veel interessanter, zij hebben tenslotte twee iconen rondlopen, Batman en Superman. Tussen deze twee is er echter geen strijd bij onze lezers, zonder uitzondering vind iedereen Batman kennelijk veel interessanter dan Superman, ook hier is de derde plek veel interessanter dan de eerste twee. De laatste plek is echter nog leuker want hier weet een schurk zich tussen de helden in te persen. Dit bewijst dat Stan Lee met Dr. Doom de ultieme slechterik heeft ontworpen.

Uitgeverij

Figuur

1) Marvel

1) Spider-Man

2) DC

2) Batman

3) Dark Horse

3) Captain America

4) Top Cow

4) Sandman

5) First

5) Dr. Doom

Nogmaals hartelijke dank aan iedereen die een lijstje heeft ingestuurd en wie weet doen wij dit over 25 jaar nog een keertje.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]