Als ik geld had! Of Wanneer mijn zoeklijst leeg is

Door Simon Rikkers

Er zijn in de comic wereld een heleboel series verschenen die ik graag zou willen hebben, maar waar ik geen geld voor had. Een aantal van deze series ben ik later ergens tegengekomen of staan nog steeds op het lijstje als het budget het toelaat.

Nu is er al jaren iets op de mark wat ik graag zou willen hebben, maar dit is en blijft voorlopig voor mij nog steeds niet haalbaar. Welnu zullen jullie denken als het voorradig is, wat is dan je probleem, dan spaar je er toch een paar weken voor en dan koop je het! Dit zou ik kunnen doen, maar ik denk alleen dat die paar weken wel een paar jaar zouden worden. Jullie zullen je wel afvragen waar heeft hij het nu eigenlijk over, nou dat zal ik jullie vertellen.

Zoals elke ‘Nuff lezer weet, ben ik een fan van het medium horror. Ik steek dit in ieder geval niet onder stoelen of banken. Wie al een tijdje comics spaart en net als ik ook begonnen is met de Nederlandstalige comics die is deze boekjes zeker al eens tegen gekomen. Ik heb het hier over series zoals Shock Classics, Griezel Classics en het Spookuur. Dit vind ik geweldige verhalen. Dit soort verhalen vind je ook regelmatig als bijverhaal in de superhelden comics die in Nederland zijn uitgegeven. Het gaat dan bijvoorbeeld over een man die iemand heeft vermoord of zo en zich dan uit de voeten wil maken. Hij word echter altijd wel met zijn neus op de feiten gedrukt, alleen niet op de manier zoals hij dat graag zou willen. Het leuke van deze verhalen is dat ze bijna altijd een twist hebben. Je denk dat je weet welke kant ze met het verhaal op willen gaan en vervolgens draaien ze het even 180 graden om.

Nu is het compleet hebben van deze verhalen eigenlijk onbegonnen werk. Er zijn zoveel verschillende series geweest waar een kleine verhaaltje in heeft gestaan dat het een onmogelijke opdracht leek. Nu kwamen in die tijd de meeste van deze verhalen niet bij Marvel of DC vandaan. (Al moet ik wel zeggen dat deze ook een groot aantal zeer leuke series hebben gehad zoals House of Mystery en Tales of Suspense en zo kan ik nog wel even doorgaan). Maar deze verschenen onder het EC label. En al deze comics worden nu door Gemstone opnieuw uitgegeven. Natuurlijk weten ze de gevoelige snaar van een verzamelaar die zijn oude vrienden weer tegenkomt te raken (in zijn portemonnee wel te verstaan) door bijvoorbeeld de complete set “Tales from the Crypt” als een vijftal boeken met harde kaft aan te bieden voor het vriendelijke bedrag van $ 110,-. Dit gaat echter heel even boven mijn budget. Ik zou dit natuurlijk kunnen kopen, maar dat houdt in dat ik ongeveer twee keer boven mijn toch al veel te hoge budget moet gaan. En dan heb je het nog moeilijk met wat je moet kiezen. Ze hebben niet alleen ‘Tales from the Crypt”, maar ook een soortgelijke set met “The Vault of Horror” en “The Haunt of Fear”. Het leven van een verzamelaar gaat niet over rozen. Waar het uiteindelijk op neer komt is dat het op dit moment gewoon niet haalbaar is om deze bundelingen aan te schaffen. Ik zie het echter positief en hou iets te wensen over. En dat is voor een echter verzamelaar waarschijnlijk ook heel belangrijk.

Het sparen van losse comics zal wel altijd mijn voorkeur blijven hebben, maar toch zal ik deze prachtige hard covers een keertje op mijn plank hebben staan. Het is nu voor mij niet te betalen, maar mijn zoeklijst zal ooit een keer zodanig ingekrompen zijn dat ik kan zeggen, ik kan op deze beurs niets meer vinden, dus doe mij die slipcase maar even.

Dit is de eerste maar waarschijnlijk niet de laatste keer dat ik een stukje schrijf over iets wat ik heel graag wil hebben, maar gewoon mijn budget te buiten gaat. En vroeg of laat kom ik langs een stand op de beurs en dan denk ik “dat zou ik wel willen hebben” maar de film gaat niet op als je het prijskaartje ziet. Nou dan heb ik in ieder geval weer een idee voor een artikel.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]