Haarlem 2000

door René van Hasselaar

De tweejaarlijkse beurs in Haarlem had dit jaar een aantal primeurs in de aanbieding. Zo was dit voor mij de eerste beurs die ik in het jaar 2000 bezocht, en ik moet zeggen dat als deze beurs de toon moet zetten voor de rest van de beurzen van dit jaar dan staat ons een slecht jaar te wachten. "Wat was er zoal mis met deze beurs in het rustieke Haarlem?", is dan de vraag die automatisch volgt. Het antwoord moet ik helaas in een tegenvraag vervatten: "Wat was er niet mis met Haarlem 2000?".

Zo had de oorspronkelijke organisatie op een dusdanige wijze gefaald, dat deze op het laatste moment vervangen werd door andere mensen, met als resultaat dat een maand voor de beurs begon bijna niemand wist of de beurs wel of net doorging. Een datum was helemaal nog niet bekend. Als je het over een klein en onbekend beursje hebt is dat niet zo vreemd, Haarlem is echter de nummer twee van Nederland, pal achter de moeder aller stripbeurzen, de stripdagen in Breda (ja, ik weet het de beurs is tegenwoordig in Den Bosch, oude lullen zoals ik zullen echter altijd over Breda blijven spreken, dat deden we al toen de beurs een aantal jaren geleden enkele malen in Den Haag werd gehouden).

Dit brengt mij trouwens tussendoor op de tweede primeur die ik in Haarlem meemaakte, de eerste maal dat ik een grote beurs in Nederland bezocht met de incomplete redactie. Wegens andere verplichtingen konden zowel Simon als Frank niet komen en waren Dennis en ikzelf de enige aanwezige redactieleden. Hoewel we onze Volendamse afvaardiging misten hebben Dennis en ik er een gezellig beursje van weten te maken. "Je hebt altijd lol met de redactie van de ‘Nuff Said", is dan ook ons motto!

Terug naar de beurs, het onderwerp van dit artikel. Normaal gesproken vindt Haarlem plaats op en om de Grote Markt, midden in het centrum van de stad. Hier is dan een grote tent geplaatst waar de meeste winkeliers een stand hebben, staan de andere stands op het plein en om de oude kerk heen, zijn er exposities in de musea en zit de uitgeverij en distributeur Het Raadsel in het nabije schoolgebouw. De locatie in het hartje van de stad zorgt voor een aantal onverwachte bezoekers. Mensen die normaal gesproken nooit van stripbeurzen gehoord hebben komen hier voor het eerst van hun leven in aanraking met dit verschijnsel. Sommige mensen vluchten, anderen zijn niet meer van het plein weg te slaan. Door de vele fouten van de weggestuurde organisatie zat er op de grote markt een tent waar de kinderen hun Pokemon verslaving konden bevredigen (geld is geld tenslotte en financieel gezien is Pokemon het voorlopig onovertroffen succes van het jaar 2000). De rest van de beurs was aan de andere oever van de Spaarne (de rivier die Haarlem in tweeën splitst) geplaatst, tussen woonhuizen en de oever van de rivier in. Een plek die ten eerste moeilijk te bereiken was voor de normale beursbezoeker en ten tweede totaal geen passanten had, waardoor de onverwachte bezoekers die Haarlem normaal telt er helemaal niet waren.

Dit leidde tot vele klachten van (bijna) alle aanwezige handelaren. Wat mij op de derde primeur van deze beurs brengt. Zoals je in het vorige nummer van de ‘Nuff hebt kunnen lezen waren Dennis en ik deze keer als handelaar op de beurs aanwezig. In tegenstelling tot onze collega’s hadden wij echter geen klachten over de omzet. Maar ja, wij stonden onze eigen comics te verkopen voor slechts een fl. 2,50 per stuk, en dat kun je niet duur noemen! Waarom wij daar stonden is vrij simpel. Zowel Dennis als ikzelf hebben met een chronisch ruimtegebrek in ons huis te kampen. Te veel spullen en te weinig ruimte is een kreet die bij ons beiden opgaat. We hebben tenslotte besloten om met een stofkam door onze collecties comics, stripboeken en overige zaken heen te gaan en die terug te brengen tot een acceptabele hoeveelheid ("wat is acceptabel", is uiteraard een vraag die iedereen anders beantwoord). Onze aanbiedingen maakten echter diverse beursgangers en enkele collega handelaren extreem gelukkig. Sommigen vonden eindelijk die comics waar ze al jaren naar op zoek waren, anderen konden voor hele fatsoenlijke prijzen flinke stapels comics mee naar huis nemen. Zo waren er een aantal mensen die niet konden geloven dat wij comics die in de almachtige Wizard stonden voor prijzen van tussen de 2 en 10 dollar voor die beruchte knaak verkochten. Voor ons was de beurs een dusdanig succes dat wij van plan zijn om dit jaar ook Valkenswaard en Eindhoven met een bezoek te vereren.

Terug naar de andere handelaren in Haarlem. Het eerste dat naast het klagen van (bijna) alle aanwezigen opviel was het aantal handelaren. Er ontbraken er vele. Zo waren de enige uitgeverijen met een grote stand Het Raadsel en Big Balloon, de overige ontbraken of hadden erg kleine standjes. Het aantal aanwezige tekenaars was dan ook beneden elk peil, zelfs beneden het peil van de Spaarne. Normaal gesproken vind je in Haarlem mensen die je zelden tot nooit ziet zoals Enki Bilal, Moebius en Francois Schuiten. Dit jaar was er niemand van dit kaliber aanwezig, er was zelfs (behalve bij Het Raadsel) bijna niemand aanwezig. De comic liefhebbers konden hun hart echter ophalen bij de stand van Comic Watch waar Tony Daniels, bekend van onder andere The Tenth aanwezig was. Ook onze Nederlandse comic maker Romano (van More Than Mortal) was aanwezig. Daarmee hield het echter op. Haarlem is nou eenmaal geen Breda (ja, ik weet het, het is Den Bosch).

Voor de rest was het aantal winkeliers ook minimaal te noemen. Op comic gebied waren zaken als Wonderland en Henk Lee’s Comic & Manga Store afwezig. Het aantal Nederlandse winkels was ook beduiden lager dan normaal. Er waren zelfs mensen die de tweede dag van de beurs niet eens meer kwamen opdagen. De handel was zo slecht op de zaterdag dat zij de zondag, traditioneel de slechtste van de twee beursdagen, niet eens meer kwamen opdagen. Dennis en ik hadden echter geen reden tot klagen, onze omzet was op beide dagen ongeveer gelijk omdat de spullen die wij aanboden zelden op beurzen te vinden zijn. Het gaat namelijk om privé verzamelingen en die bevatten vaak dingen die mensen al jaren zoeken. Kortom als je nog wat zoekt kun je ons altijd een mailtje sturen of op een van de volgende beurzen bezoeken.

Als Haarlem de trend wordt van de stripbeurzen in de toekomst dan vrees ik dat er binnenkort minder stripbeurzen gehouden gaan worden dan de afgelopen jaren. We zullen terugvallen naar het mega evenement dat Breda is met daarnaast een aantal kleine beurzen waar winkeliers en uitgeverijen zich niet zullen laten zien. Laten we hopen dat deze editie van Haarlem niet de laatste is geweest.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]