De kerstgedachte

Michael Franken

Ik heb een haatkreet jegens Wildstorm/Cliffhanger: wat een ongelooflijke ballentent. Eerst laten ze je 9 maanden wachten op Danger Girl, zonder een "I'm sorry" in de comic, dan duurt het een half jaar voordat ze iets aanbieden en dat doen ze dan tegen een coverprijs van $5.95 terwijl deel 1 t/m 6 tegen een normale coverprijs werd aangeboden!!!En zelfs deel 7 is weer veel te laat. En wat is er met Astro City gebeurd?

Weinig info van de company en de fan wordt als oud vuil behandeld. Randy Queen (Darkchylde) en Todd McFarlane laten dan tenminste weten wat er aan de hand is, om maar eens twee jongens te noemen die ook altijd laat zijn. Ze zeggen tenminste sorry.

Dat zo een tent wordt toegelaten onder de DC paraplu.

Dennis Janssen

Waar denk ik normaal gesproken aan tijdens de kerst? Het offer dat Jezus voor de mensheid bracht? Nee. Vrede op aarde? Nee. Een gezellig samenzijn met familie? Nee. De geur van een dennenboom in huis? Nee, nee, nee, driewerf nee! Wat is het dan wel? CADEAU’S!!!!!!!!!! Om de kerstman wat te helpen heb ik alvast een lijstje met wensen voor de kerstman samengesteld van dingen die ik graag onder mijn boom zou vinden (in een willekeurige volgorde):

  1. Een terugkeer van Jim Steranko naar de comic wereld. Hij begint weer met een serie over SHIELD waarin hij Nick Fury weer zijn rechtmatige plaats in het Marvel Universum terug geeft en die kwalitatief net zo goed is als de SHIELD serie die hij eind jaren ‘60 maakte (ik wil ook de oude helicarrier zien!).
  2. Alan Moore brengt een veel besproken Rorschach mini serie uit, die als voorloper van het klassieke "Watchmen" gepositioneerd wordt.
  3. Mike Mignola maakt een Hellboy maxi serie van twaalf delen, die hij zowel schrijft als tekent.
  4. Alien Legion krijgt weer een nieuwe ongoing serie.
  5. De series 1963 en Regulators worden afgemaakt.
  6. Jim Shooter wordt door Acclaim gevraagd om het Valiant Universum uit de as te laten herrijzen.
  7. Next Men, het project van John Byrne, keert terug.
  8. Batman krijgt een nieuwe creatief duo, Denny O’Neill als schrijver, Neal Adams als tekenaar.
  9. Green Arrow blijkt niet dood te zijn, Mike Grell leidt de terugkeer van Oliver Queen in met Longbow Hunters II: The return
  10. Garth Ennis herinnert zich opeens dat hij sex en steeds dezelfde grapjes niet alleen voldoende zijn om een goede comic te maken en begint weer een verhaal met een lijn erin te schrijven en doet dat bij zijn eerste grote liefde, Hellblazer.

Als de kerstman ook maar één van deze wensen waar zou maken, dan ben ik een gelukkig man deze kerst!

René van Hasselaar

Mijn persoonlijke kerst-hoop (en dan bedoel ik niet het stapeltje dat de gemiddelde viervoeter op het grasveld achterlaat) is dat al die tekenaars, schrijvers en uitgeverijen er eens mee ophouden om comics die niet meer verkopen een ‘bold new direction’ op te sturen. Geef gewoon toe dat een bepaald concept geflopt is, beëindig de serie en begin met een nieuwe serie waar je de ideeën in kwijt kunt, die volgens jou je serie gaan redden. 

Het laatste voorbeeld waar ik me groen en geel aan ergerde is de Savage Dragon van Erik Larsen. Na 75 delen bekende meneer Larsen dat hij het niet meer wist en dat zijn verkoop cijfers te laag waren geworden. Wat deed deze held vervolgens, hij liet de aarde opblazen en verplaatste zijn held naar een parallelle aarde die anders was dan de huidige. Zo liet hij iedereen achter met driehonderdduizend niet opgeloste (sub)plots, kon hij nieuwe lezers aantrekken met de beruchte bold new direction en kon hij een aantal sukkels van oudere lezers vasthouden omdat zij trouwe spaarders van de serie waren. 

Welnu meneer Larsen, deze sukkel is er niet ingetrapt. Ik heb de bold new direction geprobeerd en besloten dat het niet mijn richting was, doe mij maar de boring old direction. Ik begrijp best dat dit financieel niet meer kom maar als Erik Larsen een vent geweest was dan had hij de huidige serie beëindigd en was een nieuwe begonnen.