RESPECT? IS ER IETS VERANDERD OF IS ER NIETS VERANDERD.

Door Simon Rikkers

Ik was laatst weer eens door mijn doos met oude First comics aan het worstelen toen ik de volgende advertentie tegenkwam:

Marvel comic's 25th anniversary! What about Jack?

Toen ik deze advertentie las liep er een koude rilling over mijn rug. Gewoon het feit dat de man die Marvel heeft groot gemaakt daar op een achterkant van een door vrienden betaalde reclame staat. En deze reclame staat niet op de comics van de door hem groot gemaakte uitgever. Nu zul je denken man zeur toch niet zo slap. Wij weten ook wel dat Marvel (en in die tijd alle grote uitgevers) niet meer geld gaven aan de personen die geld in het laatje brachten en brengen.

Dat is waarschijnlijk ook wel zo. Maar we leven nu in 1996 enige jaren geleden is Image als uitgeverij begonnen omdat ze juist meer respect wilden. Na Image zijn er nog vele uitgevers begonnen waarvan ook een hele boel uit respect. Nu een korte tijd nadat Mark Gruenwald is overleden kwam ik deze advertentie tegen en dacht bij mezelf er is, in ieder geval bij Marvel, nog helemaal niets veranderd. Mark Gruenwald werkte bij Marvel en werd (terecht) in bijna alle series eervol vermeld. Er is echter een paar jaar geleden nog iemand dood gegaan. Zijn naam: Jack Kirby. Hij heeft ongeveer het hele Marvel universum op poten gezet. Echter toen hij overleed kwam er vanuit de hele comic industrie een response behalve van de kant van Marvel. Ik kan me herinneren dat er in de Hulk een pagina heeft gestaan (deze is er door Peter David ingezet) en eentje van (inderdaad) Mark Gruenwald. Er zullen er ongetwijfeld meer zijn geweest, maar ik spaar niet meer alle Marvel comics. Wat ik echter zeker niet ben tegengekomen is een advertentie van Marvel zelf. Wel heb ik een teken van medeleven van de kant van DC gezien (Deze hebben ze zelfs in de Wizard gepubliceerd). Maar Marvel schitterde van afwezigheid met hun response van stilte. Vandaar dat ik zolang stilstond bij deze First pagina. We leven nu tien jaar later en Marvel is nog steeds zo bezig als vroeger. Werk je bij Marvel dan hoor je erbij. Werk je niet meer bij hen dan kun je in de stront zakken.

Ik weet zelf niet precies wat ik met dit artikel wil bereiken. Het zijn allerlei losse gedachten die een weg naar buiten hebben gevonden en waarmee ik wil proberen de (comic) wereld te snappen. Of het me ooit zal lukken weet ik niet maar ik blijf het in ieder geval proberen.

Ik ben nu toch niet helemaal eerlijk. Ik heb de afgelopen jaren ook bij Marvel nog een keer het gevoel gehad dat ze niet alleen maar een geldkolos waren. En dat was tijdens de dood van Superman. Toen hebben ze speciaal een stukje verhaal aan een comics toegevoegd waarin ze lieten blijken dat ze het een gewaagd stukje van DC vonden. Ik weet echter niet of dit door schrijver was verzonnen of dat het echt een opdracht van Marvel was.

Hierbij sluit ik speurtocht door mijn gedachten voor deze aflevering van 'Nuff Said weer af. Zoals alles in de comics wereld komt alles en iedereen weer terug dus ook de gedachten van de medewerker.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]