Beursverslag Small Press Expo ‘97

Door Alfred Eichholtz

Als je op woensdagavond 17 september besluit om naar de Small Press Expo ‘97 te gaan, een comicbeurs voor alternatieve comics in Washington DC op 19-21 september, dan sta je donderdagmiddag wel een beetje verward in de stralende zon in de hoofdstad van de verenigde staten. Maar het voorbeeld van reporter Kuifje in America volgend, begaf ik mij drie dagen lang naar het Quality Hotel in Silver Spring, Maryland, net iets boven Washington.

Daar werd namelijk de SPX 97 gehouden, met op vrijdagavond de openingsavond met toespraken, demonstraties, muziek, feest en drank. Zo was er een zogenaamde "Chalk-Talk" door Jeff Smith (Bone) die wat over zijn werk vertelde en ondertussen aan een grote tekening werkte die later geveild zou worden ten bate van het CBLDF (Comic Book Legal Defense Fund). Dit is een organisatie die zich bezig houdt met het juridisch en financieel ondersteunen van aangeklaagde comic makers en winkeliers. Het komt tegenwoordig nogal eens voor in de VS dat allerlei fatsoensrakkers en andere religieuze maniakken zich storen aan een naakte tepel en dergelijke. Om vervolgens maar meteen de maker of verkoper aan te klagen wegens obsceniteiten (en zelf op zondagmiddag kleine koorknaapjes betasten). En daar was dan ook Mike Diana, die daadwerkelijk veroordeeld is voor het maken van obscene comics, een dieptepunt in het Amerikaanse rechtssysteem, en die als onderdeel van zijn opgelegde dienstverlening ook over zijn zaak mocht praten. Dit Kafkaïaans verhaal had ik reeds vaak gelezen maar zo uit de mond van de veroordeelde klonk het toch wel indrukwekkend en vooral bizar. Het werd hem namelijk onder meer verboden om te tekenen(!) en hij mocht zich ook niet in het gezelschap van kinderen bevinden.

De zaterdag was geheel gereserveerd voor de eigenlijke beurs, waar opviel dat winkeliers (bewust) ontbraken. Het waren alleen maar de makers zelf die er zaten met hun spullen en enkele uitgevers en andere enthousiastelingen. Zo'n honderdvijfenzeventig tekenaars en schrijvers waren zeker wel te vinden. Een uitstekende gelegenheid om je verzameling compleet te maken of een glimp te zien van toekomstige projecten en uitgebreid te praten met je favoriete tekenaars en schrijvers. Zo waren er natuurlijk op deze beurs voor alternatieve comics een enorme groep onbekende (soms beginnende) tekenaars aanwezig maar naast de al eerder genoemde Jeff Smith waren er toch wel bekenden als Charles Vess (Stardust), Scott McCloud, Dave Sim, Bill Willingham, Mark Hempel, en Ed Brubaker te vinden.

De beurs was een groot succes, er kwamen zaterdag zo'n 800 betalende bezoekers; een verdubbeling in vergelijking tot het voorafgaande jaar, en er was ook heel wat aandacht van de pers, waaronder een gek die helemaal uit Amsterdam gekomen was... De meeste tekenaars, vooral die kwaliteit te bieden hadden (er zaten ook wel wat mensen die slechte self-made superhelden of bad girls probeerden te verkopen), deden zeer goede zaken en verkochten veel comics. Winkeliers kregen ook de kans om na afloop tegen grote korting werk in te slaan bij de makers. De sfeer was ook zeer goed, het is natuurlijk maar een kleine beurs, maar zo heb je wel makkelijk ongedwongen contact met al die Amerikaanse comic makers en lezers, een toch wat uitstervend ras. Daarnaast waren er ook als hoogtepunten de feesten in het hotel op vrijdag en zaterdag avond.

De SPX werd afgesloten met een Pigroast en een Small Press Softbal Challenge in een park bij het hotel. Daar speelde een selectie van de SPX tegen een selectie van Diamond (van de Previews). Tot grote vreugde werd dat team met 13-8 verslagen, waar zo ook wat frustraties van de kleine selfpublishers t.o.v hun distributeur werden weggeslagen.

Mijn bezoek aan de beurs was zeer de moeite waard en voor elke liefhebber van de zogenaamde alternatieve comics een geweldige ervaring waar veel nieuws en moois te vinden is. Ik zal dan ook de komende keren nog wel terug komen op de vele nieuwe comics die ik mee heb genomen. Alleen moet je wel oppassen voor het ook in het Quality hotel aangeboden ijswater waarin wij in Nederland alleen in zouden zwemmen of mee schoon zouden maken. Gelukkig was ik al een hele tijd geleden door een ‘Nuff Said redacteur gewaarschuwd voor het water en met name die in de vorm van ijsblokjes in limonade. Men gooit namelijk een enorme hoeveelheid chloor in het kraanwater.

Check (volgend jaar) www.indyworld voor nieuws over de SPX 98. Voor meer informatie over de SPX is er ook de organisator: Chris Oarr, PO Box 5874, Takoma Park, MD 20913. Phone: 301-565-8340, Fax: 301-565-9140, EMAIL: coarr@erols.com.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]