Is het Ultraverse nog wel de moeite waard?

Door Dennis Janssen

'Het Ultraverse gaat niet stoppen'. Dat is de boodschap die groot aangekondigd staat op de mailing die Marvel/Malibu eind juli rondstuurde. Wat is het geval? Veel mensen (waaronder ook enige van uw redactieleden) dachten dat na Marvels overname van Malibu het Ultraverse snel zou verdwijnen en dat er misschien enkele figuren in het Marvel universum zouden worden opgenomen. Vooral toen Tom Mason en Chris Ulm bekend maakten dat zij Malibu per acht september gaan verlaten begonnen veel mensen hun condoléance kaarten al te schrijven. Dit blijkt echter iets te voorbarig.

De gezamenlijke leiding van Marvel en Malibu heeft besloten om van het Ultraverse het koopjesverse te maken. Vanaf oktober telt het Ultraverse nog slechts zeven doorlopende series, die ook allemaal opnieuw starten in oktober (met een nieuwe nummer 1). Wat nog beter nieuws is, is dat de prijs met 40% omlaag zal gaan. De nieuwe prijs wordt $1.50 in plaats van de nu geldende $2.50. Hiermee wordt het Ultraverse het goedkoopste superhelden universum per comic. Met deze strategie wil Marvel/Malibu ook de fan met een kleiner comic budget de mogelijkheid bieden zich met het Ultraverse bekend te maken. De leiding van Marvel/Malibu heeft de laatste tijd heel veel slechte kritiek over zich heen gekregen (en meestal ook terecht) maar ere wie ere toekomt. Met deze actie verdienen zij een pluim!

De zeven titels die het hart van het nieuwe Ultraverse zullen gaan vormen zijn: The All New Exiles, Mantra, Prime (door Gerard Jones, Len Strazewski en John Statema), Rune (door Len Kaminski en Kyle Hotz), The Nightman, Ultraforce en Siren. Hoewel de meeste titels opnieuw starten zijn All New Exiles en Siren echt nieuw.

All New Exiles is het verlengde van de eerste Ultraverse mini serie, (toepasselijkerwijs) Exiles genaamd. All New Exiles moet de mutanten titel van het Ultraverse worden. De Exiles bestaan uit drie Marvel en drie Malibu figuren, te weten Juggernaut, Siena Blaze en Reaper (alle drie Marvel), Amber Hunt, Strike en Shuriken (alle drie Malibu). De schrijver is Terry Kavanagh, bekend van onder andere zijn werk op Web of Spider-Man en Excalibur.

Siren is de bad girl van het Ultraverse (welke uitgeverij kan nog zonder zo'n potige dame). Siren werd geïntroduceerd in Eliminator #1 en schijnt erg populair bij de fans geworden te zijn. Vandaar deze serie, die geschreven wordt door Hank Kanalz. De tekeningen worden verzorgd door Kevin West en Bob Almond (niet de broer van Marc).

Dan nu de hamvraag. Is het, naar mijn mening, de moeite waard om deze nieuwe start van het Ultraverse op te pikken? Laten we eerlijk wezen: op enkele uitzonderingen na is de kwaliteit van het Ultraverse het laatste jaar dramatisch achteruit gegaan en zijn bijna alle series door een slechte verkoopprestatie gestopt. Maar laten we naar de positieve kant kijken: er zitten heel interessante figuren tussen en de prijs is in de huidige markt gewoon LAAG. Persoonlijk zal ik zeker met enkele series doorgaan (Nightman en Ultraforce zijn mijns inziens gewoon goede comics in elk universum) en een paar series in ieder geval proberen of opnieuw een kans geven (All New Exiles, Rune en Prime). Ik raad iedereen aan om minstens één of twee titels, die hem/haar het meest aanspreken uit deze zeven Ultraverse titels, een kans te geven. Vooral alle X liefhebbers kan ik aanraden The All New Exiles aan te schaffen want naast het feit dat de hoofdrolspelers bijna allemaal mutanten zijn wordt in de wandelgangen reeds gefluisterd dat er al enkele cross overs met X titels in de maak zijn.

Hoe dan ook, Marvel denkt eindelijk weer eens aan de consument en ik vind dat dat beloond mag worden. Sta dus open voor het nieuwe Ultraverse, het superhelden universum voor de verzamelaar die ook op de kleintjes let (vrij naar Albert Heyn).

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]