VAKANTIE, ZON EN COMICS

Door Dennis Janssen

Deze zomer bracht mijn vakantie mij in de Verenigde Staten, om precies te zijn het gedeelte dat ontdekt werd door de spaanse conquestador Ponce de Leon. Ik heb het over Florida, waar het altijd goed (als dat gelijk staat aan warm) weer is. Als echte comicliefhebber ontkom je er dan natuurlijk niet aan om wat comicwinkels in dit mekka te bezoeken (de aandrang is gewoon te groot). In het hieronderstaande wil ik jullie graag iets over mijn bevindingen in de diverse winkels in Florida vertellen, wat misschien als leidraad voor toekomstig Floridagangers kan dienen. Daarnaast vindt de liefhebber van merchandise en/of TV series aan het eind van dit artikel ook iets voor zijn/haar gading.

Na zoals elke toerist eerst enkele dagen in de pretparken van Orlando te hebben doorgebracht (voor liefhebbers van actie- en science fictionfilms is Universal Studios een 'must') bezocht ik mijn eerste 'comic'winkel, Sci-Fi World. Hoewel deze winkel veel comics heeft is hij toch meer op de science fiction liefhebber gericht. Muren vol met maskers, posters, beelden, video's en wat al niet meer met betrekking tot Star Wars, Star Trek, Babylon 5, X-Files, Planet of the Apes, Battlestar Galactica en ga zo maar door. Hoe dik het woordenboek in deze winkel ook moge zijn, het woord goedkoop kwam er niet in voor. Waarschijnlijk komt dit door de dure lokatie en het grote aantal klanten (ook erg veel toeristen) dat toch wel koopt. Ondanks de prijs is deze shop toch een aanrader, al is het maar als een gratis museum (want ze hebben wel erg mooie dingen ten toon gesteld).

Waar de echte fanboy zijn hart op kan halen is het Colisseum of Comics, ook in Orlando. Een ongelofelijk grote winkel met rij na rij na rij back issues, voornamelijk Marvel en DC. Sommige van jullie weten misschien dat ik gek ben op vreemde, oude, bijna vergeten DC series (bijvoorbeeld Justice Inc., Swords & Sorcery, Star Hunters en Richard Dragon Kung Fu Fighter to name but a few). Vaak is het heel moeilijk om daar delen van te vinden (en dat is dan ook gelijk de uitdaging). Nou, hier kon ik eraan. Ik vond zelfs series waar ik het bestaan niet van kende. Mijn zoeklijst is dan ook eerder groter geworden (door het aantal nieuw te verzamelen series) dan afgenomen (door de gevonden backissues). Het personeel is aardig, heeft kennis van zaken en is niet opdringerig. Colisseum heeft voor ieders portemonnee een comic. Van Amazing Fantasy #15 en Batman #3 tot een goed gevulde 'quarterbin'. Enige nadeel aan Colisseum is dat het geen goede independent voorraad heeft. Men heeft de recente nummers van series als Strangers in Paradise, Milk & Cheese en Johnny the Homicidal Maniac, maar haast geen back issues. Ook voor de trading card verzamelaar is het hier goed toeven, want er is een speciale sectie (met dito personeel) voor aanwezig. Ga je naar Orlando en bezoek je maar één comicshop, dan is dit degene waar je heen moet. Ik kan me niet voorstellen dat je er niets zult vinden.

Even een uitstapje. Na Orlando verlaten te hebben reden we richting St. Augustine. Langs de snelweg werd opeens een groot bord met COMICS daarop geschreven zichtbaar. U raadt het al, even een tussenstop. In de winkel waren alleen wat nieuwe spullen te zien. Na aan de dame achter het loket gevraagd te hebben of er ook oude nummers waren antwoordde zij: "Jawel, maar de persoon die dat regelt is met vakantie, dus nu doen we daar even niets aan, want dat is mij veel te ingewikkeld". Goede verkooptechnieken!!!

Daarna door naar Tampa. Daar was de meeste tijd om rond te struinen, dus even de gouden gids kijken waar de comicwinkels zijn. Hé, er zijn er drie in één straat. Even langs die straat dan maar. Blijkt de straat ongeveer zo lang te zijn als de weg Amsterdam - Haarlem. Toch maar de auto!!!

Het eerste doelwit in Tampa was The Comic King/ Wonder Water. Van buitenaf gezien leek het niet veel. In vergelijking met de winkels in Orlando wat minder groot. Het bezoek bleek echter het leukste van allemaal te worden om twee redenen: veel goedkope comics en geweldig personeel. Door een enorme regenbui (met dank aan orkaan Hortence) bleven we langer dan gepland in deze winkel, waardoor ik aan de praat raakte met Steve, één van de jongens die de winkel draaiende houdt. Uit het gesprek bleek dat zowel hij als zijn collega Brian nog steeds echte fans zijn die precies weten wat ze goed en wat ze niet goed vinden en hun klanten van eerlijk advies voorzien. Steve is een grote liefhebber van Garth Ennis, Stray Bullets, Johnny the homicidal maniac, Oz, en Strangers in Paradise. Ik ken mensen met een slechtere smaak. Verder wist Steve mij te vertellen dat het 'hotste item' in Tampa op comicgebied een Europese versie van Gen13 is. Deze comic verkoopt voor $100,- als warme broodjes en op beurzen voor $150,-. Zelf haalt Steve ze uit Duitsland. In tegenstelling tot de winkels in Orlando had The Comic King/ Wonder Water wel een redelijke sortering independents, maar de nadruk lag ook hier op Marvel, DC en Image. Voor een gezellige comicbezoek is dit het adres in Tampa. Goede comics met een goed gesprek. Wat wil een mens nog meer?

Weer even een tussenopmerking: Wat me opviel is dat bijna elke comiczaak waar ik geweest ben ook enkele videogames had (met een comicthema), waarop de klanten voor een kwartje mochten spelen. Een nieuw principe?

De eigenaar van Bourbon Street Comics was het tegenovergestelde van Steve en Brian. Een schuchtere persoon die erg met zichzelf bezig was. Mijn hele conversatie met hem was "Hi" en "That will be $XXX" (let op: dit was geen samenvatting). De winkel was duidelijk in een overgang. De nadruk lag niet langer op comics maar op games en collectibles. Maar dat was wat mij betreft niet erg, het betekende namelijk dat er een sale aan de gang was. Primadeluxe, dat bespaarde een boel geld want er waren ongeveer 30 longboxen waar ik me doorheen moest worstelen. Een aanrader als je op de korte termijn naar Tampa vertrekt. Hoe deze shop er over enkele maanden uitziet durf ik niet te zeggen, maar het zou me niets verbazen als alle comics dan weg zijn. Even bellen voor de zekerheid.

Over de laatste winkel, Demolition Comics, kunnen we kort zijn. Drie keer niks. Geen back issues, alleen Marvel, DC, Image en Dark Horse en een eigenaar die je geen aandacht schenkt terwijl je iets wilt vragen. Mijden deze winkel!!

De laatste winkel in Tampa ontdekte ik bij toeval. Hoewel, ik wist niet dat die winkel comics verkocht. Haslam (gelegen in St. Petersburg) is de grootste boekwinkel in Florida, gespecialiseerd in afgeprijsde en tweedehands boeken. Sowieso een bezoek waard. Laten ze daar nou ook nog comics verkopen. Er ligt van alles en nog wat en het is ook niet gesorteerd. Heb je een uurtje over, dan is het zeker interessant om hier maar eens doorheen te bladeren, want er liggen verborgen schatten tussen. Daarnaast moet je gewoon de hele winkel bekijken, want zoveel boeken bij elkaar is een mooi gezicht (grote collecties tweedehands SF, fantasy en actieboeken, variërend in prijs van $0.25 tot $2.50). Een must see.

De laatste twee winkels die ik bezocht waren in Fort Lauderdale, aan de oostkust van Florida. Langs de U.S.1 snelweg ligt een winkel met de naam Tropical Comics. Het was even schrikken toen ik binnen kwam. Deze winkel is de grootste die ik in Florida gezien heb. Gigantische voorraden back issues (tussen 1950 en 1996), grote partijen nieuwe comics (er stonden bijvoorbeeld meer dan 1000 exemplaren van de Jim Lee Fantastic Four #1), maar.......geen quarterbin, een essentieel onderdeel van elke comicwinkel. Wel veel personeel, dat graag bereid is te helpen. Een vereiste is echter wel dat je een gezonde interesse hebt in Amerikaans Worstelen (je weet wel, met Hulk Hogan en Macho Man), want dat is hier meestal het gesprek van de dag (samen met oude Bruce Lee films). Hoe dan ook, Tropical Comics is een winkel waar je als comicliefhebber heen moet. Het ligt dicht bij het strand, dus eerst kopen en daarna aan de zee lekker lezen is geen verkeerde optie.

Bij Fort Lauderdale ligt een gigantisch winkelcentrum, Sawgrass Mills. In dit winkelcentrum is een kraam (je kan het geen winkel noemen) die door uitgever BIG gesteund wordt (het is een officiële Tekno dealer). Mooi opgezet, heel flitsend, maar weinig interessant. Alleen nieuwe comics (de oudste is 2 maanden). Het interessantste hier zijn de beelden en bouwdozen die hier verkocht worden. Deze zijn reeds in elkaar gezet en geschilderd (door een professional), terwijl je alleen de prijs van het beeld/de bouwdoos betaald.

Dan de merchandise. In de comicwinkels in de Verenigde Staten is hier niet veel van te vinden. Er zijn aparte winkels die in de wat oudere spullen doen (oude Star Wars figuren, G.I.Joe's, etc.) Daarvoor verwijs ik geïnteresseerden naar een Yellow Pages in de States. Voor nieuwe zaken raad ik iedereen aan om naar grote speelgoedwinkels te gaan. Hier zijn vaak aanbiedingen (twee voor de prijs van één komt erg vaak voor!). Iemand die groot in wil slaan moet maar eens naar het eerder genoemde Sawgrass Mills in Fort Lauderdale gaan, want daar zijn enkele speelgoedzaken die bijna alles afprijzen en al aangeven dat bij een X-hoeveelheid (nee, geen nieuwe Marvel serie) er over een korting gesproken kan worden.

Als laatste het TV gebeuren in de Verenigde Staten. X-Files verbreekt nog steeds alle records. Zelfs de herhalingen trekken gigantische aantallen kijkers. Ik heb nog net de eerste aflevering van het vierde seizoen meegekregen, en hierin worden enkele verbijsterende dingen onthuld. Nog even wachten, want in Nederland zijn we weer lekker met het eerste seizoen bezig. Bedankt Veronica! Ik zag ook een interview met de maker van de X-Files, Chris Carter. Hij heeft het script voor een bioscoopfilm van de X-Files al af en wil na het eind van het vierde seizoen de film gaan draaien. Fans hoeven niet bezorgt te zijn: dit betekent niet het eind van X-Files als televisieserie. Wel komt er in oktober een nieuwe Chris Carter serie bij Fox uit: Millenium. Uiteraard doet Fox heel geheimzinnig over de inhoud van deze serie, maar aan de reclames te zien heeft het wederom met buitenaardsen te maken. Naast X-Files is ook de serie Sliders (en met name hoofdrolspeler Jerry O'Connell) extreem populair in de Verenigde Staten. Deze serie over een viertal avonturiers die van alternatieve aarde naar alternatieve aarde springen begon aan zijn derde seizoen. Na twee afleveringen gezien te hebben is mijn mening: top met een hoofdletter T. Deze serie is reeds op de BBC te zien (vrijdagavond, 19.00 uur, BBC 2). Hopelijk wordt de serie ook door een nederlandse zendgemachtigde opgepikt, zodat wij deze avonturen ook kunnen bewonderen. Als laatste serie wil ik The Pretender noemen. The Pretender is iemand die door naar een handeling te kijken de desbetreffende handeling direct na kan doen (bv. een hersenoperatie). De regering heeft hem als kleine jongen van zijn ouders en de buitenwereld afgeschermd en bepaalde scenario's afgewerkt, waardoor bepaalde politieke en militaire beslissingen gesimuleerd konden worden. The Pretender is daar nu achter gekomen en is hier niet blij mee. Hij ontvlucht zijn 'gevangenis' en gaat op zoek naar zijn ouders, achterna gezeten door de FBI, CIA, Interpol en ga zo maar door.

Al met al een zeer enerverende vakantie met toch een comic tintje. Heb je nog vragen over comics in Florida of over vakanties in Florida in het algemeen, aarzel dan niet om een brief naar de redactie van 'Nuff Said te schrijven. Ik ben je graag van dienst. Have a good one!!!

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]