Beursverslag Valkenswaard ‘94

Door Dennis Janssen

Op 3 en 4 september werd dit jaar de negende editie van het stripfestijn te Valkenswaard gehouden. Aangezien de ‘Nuff Said van het begin aanwezig wilde zijn (met drie redactieleden, te weten, uw reporter, Simon en René) was het erg vroeg opstaan. Het is vanaf Amsterdam toch wel een eindje rijden en als je er om 9 uur wilt zijn betekent dat rond half zeven opstaan (en dat nog wel op een zaterdag). Maar goed, je hebt wat over voor je hobby, dus daar sla je je maar door heen.

We waren met hoge verwachtingen afgereisd. Simon had in 1993 ook al eens een stand op deze beurs gehuurd en zei dat het toen erg goed bevallen was. Helaas was het dit jaar qua verkopen een stuk minder. De meeste handelaars klaagden dan ook of waren matig tevreden. Daar stond tegenover dat het voor de bezoeker een leuke beurs was. De stress die je toch altijd op de grote twee (Breda en Haarlem) waarneemt was er niet, zodat iedereen uitgebreid en op zijn gemak alle handelswaar kon bekijken. Natuurlijk moest je soms even wachten, maar je hoefde niet te vechten om een paar comics te bekijken. Een ander aangenaam iets voor de comicfan was dat bijna iedereen die comics te koop aanbood een gedeelte met forse kortingen van de hand deed.

Wat was er eigenlijk ’in’ in Valkenswaard? Nummer 1 met een stip is op dit moment het trading card gebeuren, en dan met name de speurtocht naar chase cards (deze trend was ook op de Fantacon te bespeuren). Ongelofelijk, wat worden er (in mijn ogen) bizar hoge prijzen voor deze veredelde kauwgomplaatjes betaald. Daarnaast is ook Gen13 zoals de Wizard het noemt ‘blazing hot’. Alle delen worden duur verhandeld en het meest in trek is Gen13 ˝ (de prijs die hiervoor gevraagd werd lag tussen de dertig en de vijfenzeventig Hollandse florijnen). Daartegenover was te merken dat Valiant duidelijk ‘uit’ is.

Wat erg leuk was, was dat er Europese tekenaars aanwezig waren, zoals DiSano (Rode Oortjes), Ersel (Laatste der Mohikanen) en Ferry (Ian Kalendine). Grootste trekpleister waren René Hausman (Teloorgang van de elfen) en Michel Weyland (Aria). Een kleine trip voor iedereen die op tekeningejacht wil gaan in Breda of op een andere beurs. Ga niet als eerste in een lange rij staan. Als je graag een tekening van een iets minder bekende tekenaar wilt hebben doe dat dan eerst. Je hoeft minder lang te wachten en meestal besteden ze meer tijd en aandacht aan je. Zo doen mensen als Weyland en Bilal gewoon een standaard tekening voor iedereen, terwijl iemand als Ferry een tekening op verzoek maakt.

Al met al was het voor mij persoonlijk een geslaagde beurs. Ik vond een aantal (niet te dure) comics, heb weer een aantal originele tekeningen van de aanwezige tekenaars en wat het belangrijkste was: het was gewoon gezellig. En dat is toch eigenlijk waarom je naar zo’n beurs toegaat!!!

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]