Op bezoek bij John Bolton

John Bolton at home 1994

Op een regenachtige dag namen onze vier dappere helden vergezeld van twee andere comic junks de boot naar Londen om enige comics te kopen. Altijd bereid om de ultieme inspanning voor onze lezers te doen besloten wij de stoute schoenen aan te trekken en een poging te wagen John Bolton te interviewen. Deze sympathieke Engelsman was zonder meer bereid een afvaardiging van de redactie te ontvangen om een interview af te nemen. John pikte ons op van het metro station en bracht ons naar zijn huis dat in een prachtige buitenwijk van Londen is gelegen. Hij stelde ons op ons gemak met koffie en thee waarna wij het volgende gesprek hadden in zijn werkkamer. Deze kamer is trouwens een gigantische verzamelplaats van de meest uiteenlopende dingen: van een verzameling insekten (gekregen van Clive Barker) tot een collectie speelgoed pistooltjes.

John vertel eens iets over jezelf?
Ik ben geboren op 23 mei 1951 in Londen. Ik ben getrouwd en heb twee zoons. Mijn eerste professionele werk werd op mijn twintigste gepubliceerd, dit waren tekeningen voor een boek over paarden.

Hoe ben je in de comic wereld verzeild geraakt?
Ik had al werk gedaan voor diverse Britse uitgeverijen. Hierna werd ik geïnterviewd door de Comic Journal (een wekelijks verschijnend Amerikaans informatie blad dat zeer goed aangeschreven staat). Een van de editors bij Marvel las dit interview en bood mij werk aan voor King Kull. Hierna heb ik vrij veel voor Marvel gedaan o.a. Black Dragon, Marada the She-wolf en diverse dingen voor Epic Illustrated.

Wat zijn je invloeden?
In tegenstelling tot de meeste andere comic tekenaars komen mijn voorbeelden niet uit de comic wereld. Ik ben een groot liefhebber van de Italiaanse schilders uit het begin van de 20e eeuw en van Salvador Dali.

Waar ben je momenteel mee bezig?
Ik ben net klaar met de tekeningen voor Black Dragon II. Dit wordt een roman geschreven door Chris Claremont met paginagrote schilderijen van mij. Ik doe momenteel vrij veel schilderijen voor trading cards, waaronder de chase cards voor Ultraverse series II. Verder ben ik nu halverwege Manbat voor DC.
John laat ons nu de originele platen van Manbat zien en ik kan maar een ding zeggen: dit ziet er zo verschrikkelijk mooi uit!!! John trekt nu van alles uit de kast en laat ons het ene na het andere schilderij zien.
Verder ben ik bezig met een serie van 11 trading cards met als onderwerp vampiers. De serie bestaat uit vrouwelijke vampiers en zal in twee versies uitkomen. Één met naakte tekeningen en één met aangeklede vampiers. Dit wordt een ontzettend gelimiteerde set. De normale versie zal uit 662 sets bestaan, de luxe bestaat uit 100 sets en de super de luxe uit 10 sets.
Hierna toont John ons een promo card voor de set, die er inderdaad prachtig uitziet. De set zal niet via de Advanced Comics worden aangeboden maar alleen via High Heel Productions in Engeland en Amerika.

John, wat mij opvalt is dat je de vrouwen naakt schildert en op een transparant vel de kleding eroverheen tekent. Waarom doe je dit?
Ik ben een liefhebber van mooie vrouwen en daarom teken ik eerst de vrouwen en later de kleding. In mijn vrije tijd maak ik graag erotische prenten als een soort afleiding. Ik ben van plan om een platenboek uit te geven met deze tekeningen erin als ik een uitgever kan vinden.
Hij laat ons nu wat van dit werk zien en behalve mooi zijn de tekeningen zeer kinky. Het zijn allemaal tekeningen van knappe vrouwen, naakt of in sexy outfits, maar velen ervan zijn gepierced door tepels en vagina.

Er is een fanclub voor je opgericht. Wat vind je daarvan?
Aan de ene kant is het wel leuk dat mensen je werk zo goed vinden dat ze een fanclub oprichten, maar aan de andere kant is het vrij eng. Het lijkt wel of je meer dan andere mensen bent en daar moet je voor oppassen.

Welke figuren zou je graag willen tekenen en met wie zou je graag willen samenwerken?
Ik ben niet zo’n grote fan van superhelden, dus in de meeste ben ik niet erg geïnteresseerd. Degenen die mij zeer fascineren zijn Batman, maar die teken ik nu in Manbat en Swamp Thing. Mensen waar ik graag mee zou willen samenwerken zijn Frank Miller, zijn Sin City is een van de zeer weinige comics die ik lees en Neil Gaiman. Ik ben met Neil in gesprek over iets wat wij samen zouden kunnen doen.

Je zei dat je niet zo’n superhelden fan bent. Wat is dan jouw grote interesse?
Fantasy vind ik wel leuk op zijn tijd, maar mijn grote liefde is toch horror. Ik ben dan ook een groot liefhebber van de boeken van Clive Barker en ook Giger’s Alien behoort tot mijn geliefde onderwerpen.

Wat vind jij van de huidige situatie in de comic wereld?
Ik vind het vrij belangrijk dat er kleine uitgeverijen zijn naast Marvel en DC. Op deze manier krijgen de schrijvers en tekenaars meer invloed en kunnen zij uitbrengen wat ze zelf mooi vinden i.p.v. wat de grote uitgeverijen willen.

Hierna toonde John ons nog het een en ander van zijn werk en bracht ons weer terug naar het metro station waar wij ons bij de rest van het gezelschap voegden.

Korte bibliografie van John Bolton

Marada the She-wolf Classic X-men
Black Dragon The Yattering and Jack
Someplace Strange Kull the Conquerer
Books of Magic Army of Darkness
Manbat

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]