Interview met Mark Waid

De redactie had wat tijd en geld over en besloot een bezoekje te brengen aan de UKCAC(de grootste beurs in Engeland) te Londen. Niet alleen ter meerdere eer en glorie van onszelf, maar ook om enkele belangrijke mensen uit de comic wereld te spreken te krijgen. Onze missie is meer dan geslaagd te noemen, zoals jullie in de komende tijd wel zullen merken. Wij brengen jullie dan ook met gepaste trots een interview met Mark Waid, één van de meest prominente schrijvers van dit moment.
Mark had een zeer druk weekend, hij signeerde vele boeken en deed mee aan diverse panels, maar maakte met genoegen tijd vrij voor een gesprekje met ons. Gezamenlijk zochten we een stil hoekje om het volgende gesprek met de zeer vriendelijke Mark te houden.

Mark, waar en wanneer ben je geboren?
Oh jee, wil je dat echt weten? Nou goed, ik ben geboren in 1962 in Birmingham, Alabama.

Hoe heeft het comicvirus jou gergrepen?
Ik denk dat het komt door mijn moeder. Zij kocht comics voor mij in de hoop dat ik snel zou leren lezen. En dat werkte, ik weet nog goed dat ik graag wou weten wat er nou door al die kleurrijke figuren gezegd werd. Vandaar dat ik op mijn vierde reeds comics en boeken las.

Wat zijn je eerste comic herinneringen?
Dat weet ik nog precies. De eerste comic die ik las was Batman #180 door Bob Kane. De titel van het verhaal was Death Knocks Three Times, en ik was er helemaal wild van. Ik heb nu thuis deze comic aan de muur hangen. Ten eerste is het een dierbare herinnering aan mijn jeugd en ten tweede is het iets waar ik naar kan kijken aks ik het moeilijk met mijn werkheb. Ik denk dan weleens, 'Verdorie laat al die comics maar zitten', maar dan kijk ik naar mijn eerst gelezen comic en dan weet ik weer waarom ik het allemaal doe.

Wat zijn je favoriete comics uit het verleden en wat lees je nu graag?
Oei, in het verleden las ik bijna alles wat ik te pakken kreeg. Wat mij echt bijstaat aks dingen waar ik elke maand naar uitkeek zijn Superboy uit de jaren zestig, Omega the Unknown en Howard the Duck. Steve Gerber schreef deze laatste en eigenlijk vind ik alles wat Gerber toen schreef geweldig. Tegenwoordig lees ik eigenlijk veel minder. De druk is eraf. Ik krijg nu bijna alle comics die uitkomen gratis thuis in de bus. Dit haalt, voor mij, een gedeelte van het leesplezier af. Hierdoor ben ik dus veel kieskeuriger geworden en is mijn smaak flink veranderd. Op dit moment ben ik een grote fan van Hate, Uncle Scrooge (door Don Rosa), Stray Bullets en op superhelden gebied ben ik erg onder de indruk van Astro City.

In hetzelfde kader: wie zijn je favoriete creators van toen en nu?
Dat is een stuk makkelijker. Toen waren dat vooral Steve Gerber, Steve Engelhardt, Elliot S. Maggin en Robert Loren Fleming. Een van de meest onderschatte series is Fleming's Thriller. De mensen die ik nu goed vind zijn dezelfde als diegenen die mijn favoriete comics van nu maken. Dus Don Rosa, David Lapham, Kurt Busiek en Peter Bagge.

Hoe ben je in de comic industrie terechtgekomen?
Ik ben begonnen in de tachtiger jaren als medewerker aan het blad Amazing Heroes. Eerst schreef ik stukjes en later werkte ik als redacteur. DC heeft mij toen gevraagd om als editor bij hen te komen werken. Natuurlijk greep ik die kans met beide handen aan. Na enkele jaren als editor gewerkt te hebben mocht ik enkele series voor het Impact universum gaan schrijven, onder andere Legend of the Shield. Toen deze series flopten, maar de fanmail die ik kreeg vrij fors was, besloot DC mij voor Flash te vragen. Aangezien Flash een van mijn favoriete figuren was heb ik dat direct gedaan. Ik ging toen freelance werken. Ik heb het geluk gehad dat ik mijn fanschare geleidelijk heb kunnen opbouwen. Na Flash kreeg ik de kans om ook een Impulse serie te maken en Legion of Superheroes te schrijven. Na verloop van tijd kwam ook Marvel, en zij boden mij Captain America en X-Men aan.

Je hebt al verhalen over diverse figuren geschreven. Zijn er nog personages waarover je graag een verhaal wilt vertellen?
De meeste van mijn vroegere favorieten heb ik al zo langzamerhand gehad. De enige twee die ik nog wil behandelen zijn Superman en de enige echte Green Lantern, dus een verhaal over Hal Jordan en niet over die imitator Kyle Ryner.

Je hebt het trouwens wel druk met al die opdrachten. Heb je naast je werk nog wel tijd voor iets anders?
Weinig. Gelukkig is mijn werk mijn hobby. Maar, als ik enige tijd heb, ben ik wel een lolbroek. Ik kan redelijk mensen vermaken en ik kan goed goochelen.

Zijn er nog mensen waar je mee samen wilt werken?
Genoeg, ik zal er een paar noemen die hoog op mijn verlanglijstje staan. Als eerste staat daar Dave Gibbons, de man die zo geweldig Watchmen tekende. Terry Dodson is een andere naam die direct bij mij boven komt. Ik ben ook een liefhebber van de tekenstijl van John Byrne. Ik zou het mooi vinden als hij een verhaal van mij zou willen illustreren. Als laatste denk ik aan Brian Steelfreeze, die nu de covers doet van Shadow of the Bat.

Men zegt weleens dat jij, alhoewel je Legion niet meer schrijft, nog steeds een grote invloed op de serie hebt. Is dit zo?
Dat zou ik niet zo willen zeggen. Ik heb absoluut niets met het schrijven te maken. Het is wel zo dat Tom Peyer en Tom McCraw mij wel eens als klankbord gebruiken, om ideeën te testen. Of zij iets met mijn adviezen doen is geheel aan hen. Ik kan en wil hen niets opleggen. Aan de andere kant is het zo dat het Legion een vooraanstaande plaats in mijn hart heeft en dat ik graag mee wil werken aan hun toekomst.

We schakelen over naar de snelle mannen. Is het zo dat Flash je serieuze en Impulseje lollige kant is?
Een beetje wel. Flash (ofwel Wally West), dat ben ik. Wally heeft mijn persoonlijkheid over de jaren heen gekregen. Impulse is gewoon een figuur dat ik schrijf, en waar ik heel veel lol mee kan beleven.

Is Impulse soms jouw antwoord op de huidige 'tough guy hero' van Image?
Dat is het wel geworden, maar zo was het niet bedoeld. In het begin moest Impulse eigenlijk een standaard superhelden comic worden. Ik heb er toen een humorstrip van gemaakt. DC heeft daar niet over geklaagd en comedy schrijven gaat mij prima af. In tegenstelling tot wat andere mensen vinden, vind ik comedy het makkelijkste wat er is. Impulse heeft een andere kijk op de wereld dan de Image tieners.

Waarom denkt Impulse eigenlijk in plaatjes?
Omdat hij NIET denkt. Hij is iemand van doen, doen, doen en daarna pas nadenken. Hij is een en al beweging, behalve in zijn hersencellen.

Is het volwassen worden van Wally West ook het verhaal van een schrijver die opgroeit en steeds betere verhalen gaat maken?
Goede vraag! Ik denk het wel. Wally en ik zijn samen volwassen geworden. Wij zijn allebei wat onwennig begonnen en zijn steeds meer in onze rol gegroeid. Zoals ik al eerder zei zit er veel van mijn karakter in Wally. Gelukkig zijn we allebei figuren in progressie, wij leren van onze fouten en worden steeds beter (hoop ik).

Wat zijn je plannen met Flash en Impulse?
Voor Flash wil ik sowieso niet veel verraden. Wij hebben heel veel kritiek gehad op het einde van Terminal Velocity. Zelf vond ik het een perfect slot, een jonge man die in plaats van de hemel voor zijn vriendin kiest. Maar de lezers vonden het maar niks en daarom heb ik een verrassing voor hen in petto. Voor Impulse hebben we eigenlijk nooit plannen. Tekenaar Ramos en ik verzinnen de verhalen ter plaatse. Ik heb echt geen idee wat er in de comic gaat gebeuren die over drie maanden uit moet komen. En volgende maand moet dit verhaal al aangeboden worden!

Underworld Unleashed is net uit, Was dit een idee van jou en zo ja wat waren je gedachten hier achter?
Samen met editor Brian Augustin heb ik dit concept bedacht. Wij vonden dat er een heleboel DC figuren waren die veel te weinig gebruikt werden. Om deze wat extra aandacht te geven had ik een verhaal ontworpen dat over diverse series zou lopen. Later heeft DC daar echter een mini serie van gemaakt. Ik ben er trots op dat je Underworld Unleashed kunt volgen zonder alle cross overs te lezen. Op deze manier wordt de fan niet verplicht om alle delen te kopen, maar kan hij alleen aanschaffen wat hij echt wil hebben.

Nu over naar de concurrentie. Hoe moeilijk is het om Captain America over te nemen van iemand die meer dan honderd delen heeft geschreven?
Dat is inderdaad niet makkelijk. Gelukkig is mijn perspectief op Cap heel anders dan dat van Mark Gruenwald. Begrijp me niet verkeerd, ik vind sommige van zijn verhalen tot de beste Captain America verhalen aller tijden behoren. Ik wil het echter anders aanpakken en meer de nadruk leggen op de figuur van Steve Rogers.

Waarom ben je de X-Men gaan schrijven?
Ik zou liegen als ik zeg dat geld geen rol heeft gespeeld. Het geld dat ik met twee X-Men verhalen verdiend heb is meer dan al mijn Flash verhalen bij elkaar hebben opgebracht. Ik zou het echter nooit alleen voor het geld doen. Ik wil zo kunnen blijven werken zoals ik nu doe. Als Marvel denkt dat ze daar invloed op kunnen uitoefenen komen ze van een koude kermis thuis. Ik weet maar al te goed wat er gebeurde toen John Byrne de X-Men ging schrijven. Daarom bekijk ik het maar van maand tot maand. Als ik kan doen wat ik wil, prima! Als Marvel te veel inbreng wil hebben stop ik er direct mee.

Wat vind je van alle kritiek die loskwam over X-Men Alpha en X-Men Omega?
Ik heb geen problemen met kritiek. Het probleem dat ik hiermee had was dat mensen al slechte kritiek gingen spuien voordat ze het verhaal gelezen hadden. Dat vind ik onterecht. Daarnaast was het zo dat veel kritiek op mij was gericht. Kritiek op het verhaal vind ik prima, maar ik vind het niet netjes om het op de persoon te spelen zonder dat je kennis van de feiten hebt genomen.

Wat is jouw mening over de laatste jaargangen X-Men?
Een heel simpel antwoord: geen commentaar.

Wat zijn jouw plannen voor de X-Men?
Zoals ik al zei bekijk ik het van maand tot maand. Ik kan dus nog geen lange story lines maken. Ik heb me voorgenomen om vele losse eindjes nu eens eindelijk aan elkaar te knopen. Denk vooral aan het verrader vraagstuk en de relatie tussen Rogue en Gambit.

Hoe staat het met de voortgang van Kingdom Come?
Het gaat gestaag voort. Het is een echt epos waarin ik veel kwijt wil. Ik hoop alleen dat de mensen van mij geen Watchmen verwachten. Zo is mijn stijl van schrijven niet. Kingdom Come wordt mijns inziens mijn beste actie avonturen verhaal. Ik hoop dat de mensen daarmee tevreden zijn.

Ben je van plan om net zoals bijvoorbeeld Kurt Busiek zelf nog concepten te gaan ontwikkelen voor Image, Legend of iets dergelijks?
Ooit wil ik dat wel, maar op dit moment heb ik nog geen concrete plannen. Ik wel later wel iets met komische comics doen. Daar ligt toch echt mijn hart. Wat dat betreft had ik beter in Europa geboren kunnen worden. Het is ongelooflijk wat voor genres daar allemaal naast elkaar bestaan. Maar ik mag eigenlijk niet klagen. Het gaat mij op dit moment voor de wind en de positie waar ik mij nu in bevind is uitstekend voor mij.

Na dit prettige gesprek namen wij met een stevige handdruk afscheid van Mark Waid en wensten wij hem veel succes met zijn carrière.

Korte bibliografie van Mark Waid

Legend of the Shield The Comet
The Crusaders Crucible
Legion of Superheroes Legionaires
Flash Impulse
Captain America X-Men Alpha
X-Men Omega Underworld Unleashed
Kingdom Come X-Men

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]