The Avengers, volume III #1-#4
Uitgegeven door Marvel Comics
Schrijver :
Kurt Busiek
Tekenaar: George Pérez
Inkter: Al Vey
marvel

Reviewer: Dennis Janssen.

“Vergelders verzamelen!”. Dat is een kreet die mij altijd bij zal blijven. Toen ik als jonge comicliefhebber het nog moest stellen met 5 Junior Press titels per maand waren de Vergelders mijn absolute favorieten. En elke Vergelders comic zat ik op die ene kreet te wachten (meestal van Iron Man of mijn grote held, Captain America), want als lezer wist je dat dan de actie pas goed los ging barsten.

We zijn nu ongeveer twintig jaar verder, en ik ben vijftien jaar geleden overgegaan van de Nederlandse Vergelders naar Amerikaanse Avengers. Gedurende die periode hebben de Avengers heel wat hoogte- en dieptepunten bereikt. Helaas moet ik zeggen dat de laatste jaren voornamelijk zijn gekenmerkt door dieptepunten. Met name de verhalen aan het eind van de eerste serie (geen enkele oorspronkelijke Avenger was nog in het team te bekennen) en de Avengers comics die door onze goede vriend Rob Liefeld gemaakt zijn, waren echt van een zeer bedenkelijk niveau.

Gedurende deze tijd waren er ook twee schrijvers bezig, die misschien wel in het verkeerde tijdperk geboren leken. Mark Waid en Kurt Busiek schreven zulke goede superhelden comics dat je je bijna in het tijdperk Lee/Kirby/Ditko/Romita waande. Beide schrijvers maakten er geen geheim van graag een keer Avengers onder handen te nemen. Toen bekend werd gemaakt dat Kurt Busiek Avengers ging schrijven sprong ik dan ook een gat in de lucht. “Deze man gaat de Avengers weer terug brengen naar het niveau waar zij thuis horen” was het eerste dat in mij opkwam. Tot nu toe heeft hij mij daarin niet teleurgesteld.

Wat is er nu zo goed aan Busiek’s Avengers? Hoe dubbelzinnig het ook klinkt, dit is heel makkelijk en heel moeilijk te zeggen. Waar Busiek toe in staat is, is om oude tijden te laten herleven, zonder oubollig over te komen. Hij heeft een eigentijdse stijl van schrijven, maar respecteert de geschiedenis van de figuren en het team. Misschien is het wel het best als volgt samen te vatten: je kunt uit de verhalen duidelijk opmaken dat Busiek van de figuren houdt en ze met respect behandeld. Thor spreekt weer ouderwets met een middeleeuws tintje (“aye, verily” in plaats van “yes, indeed”) en je zult bij Busiek Captain America nooit op een vloek betrappen. Kleine dingen, maar ze zetten wel de sfeer.

Daarnaast heeft Busiek mijns inziens een heel goed team Avengers samengesteld. De “Big Guns” zijn aanwezig (Thor, Captain America, Iron Man), de meest populaire Avengers zonder eigen serie zijn vertegenwoordigd (Hawkeye, Scarlett Witch, Vision), er is een teamlid met een geheim (Ms. Marvel, terug in haar oude disco-kledij van de jaren ’70) en twee nieuwe veelbelovende talenten (Justice en Firestar, beiden voormalige New Warriors). Ook Jarvis de butler is weer terug (een Avengers zonder hem is ondenkbaar). De enige die ontbreekt is Henry Gyrrich, de overheidsman die de Avengers vaak het leven zuur maakte. Zijn plaats is ingenomen door de goedmoedige Duane Freeman, maar deze is tot op heden nog niet zo uitgediept en interessant als Gyrrich was, maar goed, dat kan natuurlijk op termijn veranderen (maar misschien komt Gyrrich ook wel terug).

Kurt Busiek heeft echter al laten weten dat de samenstelling van het team altijd aan veranderingen onderhevig zal zijn, zodra dit voor zijn verhalen nodig is. Kennelijk is dit nu al zo, want hij heeft al laten weten dat binnen een half jaar twee leden van het huidige team de Avengers gelederen zullen verlaten.

Genoeg stof en mogelijkheden dus voor spannende verhalen, sommige vol actie en sommige waar de vaart wat minder in zal zitten (meer in-depth verhalen over de individuele teamleden). Voeg aan het talent van Busiek ook nog eens de kennis en kunde van George Pérez (“The Master of detail”) toe en je hebt een onoverwinnelijke combinatie. Pérez heeft al laten zien dat hij dé “team book”-tekenaar bij uitstek is (bekijk onder andere zijn werk in de tweede Teen Titans serie, werkelijk van verbluffende kwaliteit en zeker een keer waard om een “oude doos” aan te wijden). Wie zich echt wil laten overtuigen van Pérez zijn kunde om de Avengers te illustreren moet eens kijken naar Avengers #4, pg. 25. Let hierbij op de gelaatsuitdrukkingen van Hawkeye. Een betere personificatie van deze held heb ik tot op heden nog niet waar kunnen nemen.

Al met al had Avengers volume III voor mij geen betere start kunnen hebben. Absoluut het beste “team book” wat op dit moment op de markt is (zelfs beter dan Busiek’s andere kindje, Thunderbolts en Mark Waid’s JLA: Year One). Mede hierdoor loop ik de laatste tijd steeds vaker met een kreet in mijn hoofd: “Avengers Assemble!”.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]