Batman: The Cult
Vierdelige miniserie ($3.50), uitgegeven door DC
Schrijver: Jim Starlin
Tekenaar : Berni Wrightson
DClogo.gif (1641 bytes)

Reviewer: Simon Rikkers

De reden voor het kiezen van dit verhaal is niet moeilijk als je kijkt naar de hoofdfiguur en de mensen welke het hebben gemaakt. Net als mijn oude doos van Nuff #15 werd ook dit verhaal gemaakt door twee top artiesten. Wat bij mij altijd direct door kopen (en lezen) word geuit.

Bane was niet de eerste wie Batman heeft gebroken. Het is al eens eerder gebeurd alleen waren zijn verwondingen toen geestelijk in plaats van lichamelijk. En de man die de Batman heeft gebroken heet Blackfire. Deacon Joseph Blackfire. De eerste keer dat Batman hem heeft gezien had hij net zijn opvang voor dakloze geopend in n van de meest gevaarlijke buurten van Gotham. Batman besloot hem in de gaten te houden om te zien of hij misschien hulp nodig had. Deze hulp had hij niet nodig en binnen de korste keren liep de zaak goed genoeg, zodat Batman het niet meer nodig vond om hem in de gaten te houden. Enige tijd later krijgt Batman het echter druk als er steeds meer misdadigers dood in de straten worden gevonden, en de politie het vermoeden heeft dat Batman het heeft gedaan. Deze gaat natuurlijk op onderzoek uit.

Het aantal daklozen in Gotham is laag geworden zelfs zo laag dat mensen zich verwonderen waar deze mensen allemaal heen zijn. Als men namelijk alle daklozen in opvanghuizen zou plaatsen, zouden er honderden plaatsen te kort zijn. Maar het zijn niet alleen de daklozen, ook de hoeren, en andere minderbedeelden verdwijnen van de straat. Het enige wat er nog op straat gevonden word zijn de lichamen van op beestachtige wijze afgemaakte criminelen..

Batman komt erachter dat degenen wie de misdadigers hebben vermoord zich in de riolen van Gotham moeten bevinden. Als hij iemand schaduwt, ziet hij een stelletje loosers met een pistool welke net een oude man hebben neersgeschoten. Hij besluit dat een leven belangrijker is dan het schaduwen van een man met een lange jas en een hoed, en schakeld het tuiglijke manier uit. Maar hij gaat zo op in zijn afstraffing, dat hij niet in de gaten heeft dat n van de criminelen een geweer heeft, en hij wordt in zijn zij geschoten. Net als deze het genade schot wil geven krijgt hij een mes in zijn rug. Dit mes werd gehanteerd door hetzelfde figuur welke Batman enige tijd hiervoor zat te schaduwen. Als hij zijn redder wil bedanken valt hij vanwege zijn verwondingen bewusteloos neer.

Als hij weer bijkomt zit hij vastgebonden aan een buis in de riolen van de stad.En voor hem staat Deacon Joseph Blackfire wie hem verteld dat hij (Batman) door god is gezonden om hem en zijn missie te helpen. Hij hoort de verhalen over Blackfire van een zwerver welke hem verteld dat deze een Shaman bij de indianen was. En dat de indianen niet inzagen dat hij door god gestuurt was om hen te begelijden naar een betere wereld. Ze dachten dat hij een duivel was en beschoten hem met pijlen. Ook kreeg hij een speer door hem heen, maar ze konden hem niet doden. Omdat er toch met hem afgerekend moet worden, sloten ze hem op in een grot welke werd afgesloten met rotsblokken. Ook werd er een totem geplaatst welke moest aangeven dat er achter deze rotsen een groot kwaad lag verborgen. De vertellingen van de zwerver gaan verder in het jaar 1609 wanneer de Nederlanders in America aan land kwamen op de plaats waar nu Gotham City is. Op een gegeven moment werd ook de Totem gevonden. Niet wetend dat er zich achter de totem een kwaad bevond haalde de mensen de rotsblokken weg en kwam Blackfire (wie weer helemaal was genezen) naar buiten. Als dank vermoorde hij de mensen wie hem hadden bevrijd en op n moordend incident na heeft niemand meer wat van hem vernomen. Totdat hij nu in Gotham zijn tehuis voor daklozen had geopend.

Batman hoorde de verhalen van de zwerver aan en denkt er het zijne van. Het eten wat hij krijgt is net voldoende hem in leven te houden en is vermengt meteen halucineerende drug. Om hem te laten denken dat wat ze met de misdadigers doen goed is geven ze hem een voorbeeld er is een pooier doodgemaakt (afgeslacht is eigenlijk een beter woord). Hij zegt dat dat niet de juiste methode is om de misdaad aan te pakken. Maar dan laten ze hem een hoertje zien welke door die pooier met een scheermes is bewerkt. De tijd verstrijkt en hij is al meer dan een week niet meer op de straaten van Gotham gesignaleerd. In deze week heeft hij de meest helse folteringen van gloeiende staven moeten doorstaan. Heeft net genoeg, maar met drugsbereid, eten gehad en staat al de hele tijd rechtop. En natuurlijk heeft hij te maken met bloodverlies omdat hij was neergeschoten. Op dat punt komt Blackfire bij hem en geeft Batman nog een extra drug, maakt hem los en neemt hem mee naar een reuzachtige grote totem met lichtgevende ogen. En onder de ‘verlossende’ woorden van Joseph Blackfire geeft Batman zich helemaal aan hem over.

Hiermee eindigd het eerste deel van Batman: The Cult. Zoals jullie van mij gewent zijn vertel ik niet het hele verhaal maar probeer zoveel interesse op te wekken dat het verhaal door jullie word gelezen. Ik hoop dat ik de interesse heb gewekt.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]