Dragonflight (1991) 3 delige prestige serie
uitgegeven door Eclipse
Schrijver: Brynne Stephans
Tekenaars: Lela Dowling & Cynthia Martin
Eclipse.gif (4117 bytes)

Reviewer: Frank Rikkers

Na het ter ziele gaan van First (hier kom ik ooit nog eens op terug), richtte ik me wat vaker op comics van kleinere uitgeverijen. Een comic die mijn aandacht trok, door de prachtige cover, was de mini serie die ik nu wil bespreken. Behalve comics lees ik ook vrij veel science fiction en ook wat fantasy. Vandaar dat de cover met enkele bereden draken en een mooie dame erop me wel aansprak.

Het verhaal speelt zich af op een verafgelegen wereld die ooit gekoloniseerd is vanaf de aarde. De mensen hebben het er bepaald niet gemakkelijk. Op bepaalde tijden valt er namelijk een soort draadvormige spore uit de ruimte op de planeet neer doe alle organische stoffen verteert. De mensen hebben zich aan deze moeilijkheid zeer goed aangepast door in grotten te gaan wonen. Bovendien hebben ze de hulp van de draken, die een verbintenis aangaan met een persoon. Er is echter een probleempje opgetreden. Gedurende 400 jaar zijn er geen sporen meer gevallen en het gevaar is veranderd in een mythe. De draken en hun bereiders, die al die tijd de sporen met hun vuurspuwende capaciteiten wisten uit te schakelen worden uitgemaakt voor klaplopers die niet willen werken. Steeds minder mensen sturen voedsel en goederen om de drakenforten te bevoorraden. Tegen deze achtergrond begint het verhaal.

Slagen de drakenruiters erin om de strijd, die ze op meerdere fronten moeten voeren, te winnen? Om hierachter te komen zul je het verhaal moeten kopen. Ik kan hier alleen mijn eigen mening maar geven. Door de Marvels mini serie zijn de geschilderde comics een rage geworden. Met als gevolg dat we alweer een heleboel rotzooi op de planken hebben zien liggen. Deze mini serie is ook geschilderd, maar wel met waterverf (als ik me niet vergis). Dit geeft een zeer aparte, maar gelijk realistische kijk op de tekeningen. De nadruk ligt geheel op de mensen en draken en de achtergronden zijn simpel. Dit merkte ik echter pas toen ik de comic herlas voor dit verslagje.

Het einde van de mini serie deed me snakken naar meer, vandaar dat ik mijn geluk niet opkon toen iemand (ik meen Dennis) me vertelde dat de serie een bewerking was van een reeks boeken die op dat moment al vijf delen bevatte. Nu, vijf jaar later, ben ik niet alleen de trotse eigenaar van de comics, maar ook van elk boek dat over de drakenruiters is geschreven. Mocht het onverhoopt tocht niet lukken om de comics te vinden, dan wil ik bij deze de boeken nog eens aanprijzen.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]