Impulse #1-15
uitgegeven door DC
Schrijver: Mark Waid
Tekenaar: Humberto Ramos
DClogo.gif (1641 bytes)

Reviewer: Dennis Janssen

Wie denkt niet na en is sneller dan het geluid? Het antwoord is hierboven al gegeven. Impulse is de meest recente uitbreiding van de Flash familie. Bart Allen (de echte naam van Impulse) komt uit de toekomst waar hij opgegroeid is in een virtual reality kamer. Daar kon hij alle mogelijke avonturen beleven zonder dat hem iets gebeuren kon. Door deze opvoeding heeft Bart niet geleerd gevaren in te schatten Alles is voor hem een spelletje.

Om Bart met zijn snelheid en onze wereld om te laten gaan is hij in de leer bij Max Mercury. Max is zelf een snelheidsduivel, maar daarnaast ook een filosoof die er geheel eigen theorieën over snelheid op nahoudt. Zo leert hij Impulse niet alleen zijn snelheid zo goed mogelijk te gebruiken, maar ook hoe Impulse zich zonder snelheid moet gedragen. Dit laatste blijkt een goede oefening want hierdoor krijgt Bart meer begrip voor de mensen om hem heen die zich, in zijn ogen, met de snelheid van eens schildpad voortbewegen.

Wat maakt het zo dat Impulse een plaatsje in de schijnwerpers verdient? Meerdere goede redenen. Ten eerste zijn de verhalen gewoon goed. Laat dat maar aan schrijver Mark Waid over. Impulse is echter één van de weinige series die juiste mix van actie en humor heeft gevonden. Niet die slappe humor van She-Hulk (waarin steeds duidelijk gemaakt werd dat we met een comic bezig waren) maar humor die in het verhaal (en vooral bij Impulse) past. Ten tweede is er het geweldige tekenwerk van Humberto Ramos. Hij heeft een hele cartoony stijl van tekenen die niet bij iedereen aan zal slaan. Op het eerste gezicht ziet het er ook wel een beetje geforceerd uit, maar naarmate je de tekeningen beter bestudeerd zal je alle details en gelaatsuitdrukkingen kunnen waarderen. En als laatste is er de interactie tussen Max en Bart die en groot deel van de kwaliteit van de comic bepaald.

Soms vol humor, soms beschouwend en dan weer vertederend. Daarom moet Impulse in de schijnwerpers. Maar hij is ondertussen al weer voorbij geschoten, we konden hem niet langer in het licht vangen. Hopelijk was het voldoende om iedereen aan te sporen eens een deeltje van dit maandelijkse hoogtepunt te proberen.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]