Jinx v1 #1-6
uitgegeven door Caliber
Schrijver: Brian Michael Bendis
Tekenaar: Brian Michael Bendis
Inkter: Brian Michael Bendis
Caliber.gif (3230 bytes)

Reviewer: Alfred Eichholtz

Dit keer maar eens aandacht voor een misdaad comic en tekenaar/schrijver die de laatste tijd steeds meer aandacht krijgt in de VS, maar hier nog niet zo bekend is. Jinx van Brian Michael Bendis, een twee maandelijkse serie waarvan zojuist het zesde nummer is verschenen. Het is het vervolg op de vijf delige mini serie AKA Goldfish. Centraal in beide comics staat Goldfish, een zogenaamde grifter, een oplichter/zwendelaar die de niet al te slimme gemiddelde Amerikaanse voorbijganger zijn zuurverdiende dollars afhandig maakt door middel van doortrapt bedrog zoals kaart trucjes, waar wij comic lezers natuurlijk nooit en te nimmer in zouden tuinen. Niet waar?

De mini serie ging over de terugkeer van Goldfish (na enige jaren afwezigheid), in zijn oude woon- en werkplaats, om wraak te nemen op zijn vroegere partner in de misdaad en de liefde, Lauren. Deze is inmiddels aardig opgeklommen in de misdaad wereld en staat nu aan het hoofd van een nachtclub annex casino. In flashback krijgen we ook het verleden van de hoofdrolspelers en ook de vele kunsten van Goldfish in het belazeren van anderen te zien. Het lukt hem bijvoorbeeld zelfs om de dure sportschoenen van de voeten van een wel zeer vertwijfelde gokker te ontfutselen. De toch wel erg su´cidale terugkeer wekt veel ophef en naast zichzelf brengt hij, met veel genoegen, ook anderen (oude bekenden) in problemen.

Nu in Jinx vinden we Goldfish weer terug en in de eerste delen komt er een nieuwe liefde op zijn pad: Jinx, een keiharde vrouwelijke premiejager. Een duo gemaakt voor elkaar en voor veel problemen, in de volgende delen. De anders zo zekere oplichter heeft, diep onder de indruk als hij is, heel wat moeite met de mysterieuze Jinx. Centraal staat verder de verborgen buit van een overval waarover Goldfish en de kale Al Columbia (huidige partner die het uiterlijk van Bendis zelf heeft), die in het eerste nummer Goldfish nog tot twee keer toe met veel geweld probeerde te vermoorden, bij toeval van een voor hun ogen verongelukte dader, vlak voordat hij stierf, aanwijzingen hebben gekregen over de plaats waar dit geld zich zou bevinden. Omdat zij beide verschillende en elkaar aanvullende gegevens hebben gekregen is het hen al gauw duidelijk dat ze elkaar nodig hebben om het geld te vinden. Met veel tegenzin en walging besluiten ze om elkaar dan maar te helpen.

Bendis schrijft zeer goed gestructureerde verhalen met snelle dialogen en fijne harde humor. Hij is een groot film liefhebber en de invloed van Film Noir en Nouvelle Violence films is dan ook zeer sterk aanwezig. Zijn tekenstijl, die soms nog voor wat verbetering vatbaar is, past zeer goed bij het geheel. Veel schaduwwerk en ook het gebruik van foto materiaal geeft de comic de juiste sfeer. Zodat het geheel een uitstekende comic oplevert met ook een van de leukste brieven- en nieuwsrubrieken. Misschien iets meer een straight edge crime comic maar het bevat (gelukkig) genoeg licht tot zwaar gestoorden en vooral toch ook goed uitgediepte en geloofwaardige personages, zodat het liefhebbers van Sin City en Stray Bullets zeker zal bevallen.

Zoals veel anderen maakt Jinx de stap naar Image en vanaf maart zal ook Bendis zijn comic door hen laten uitgeven.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]