Lone Wolf and Cub #1
Ongoing serie uitgegeven door Dark Horse
Schrijver: Kazuo Koike
Tekenaar: Goseki Kojima
Inkter: Goseki Kojima

DHlogo.gif (1027 bytes)

Reviewer: Simon Rikkers

Vroeger (in rumoerige jaren 80) was er een uitgeverij die zijn tijd ver vooruit was. Dit uitgeverij bracht een voor die tijd zeer divers aanbod aan comics uit. Series die door deze uitgeverij zijn uitgebracht zijn o.a.: Badger, Beauty and the Beast (door Wendi Pini), Dreadstar, Elric, Evangeline (nee, niet die van Rob Liefeld), Grimjack, Hawkmoon, John Sable Freelance, Mage, Starslayer, Whisper en nog vele andere. Van deze series zijn er een heleboel die een warm plekje hebben in de harten van onze redactieleden. Helaas was waarschijnlijk de tijd en de markt nog niet rijp voor een uitgeverij die meer dan superhelden uitgaf en is First helaas begin jaren >90 ter ziele gegaan. Een paar van deze series zijn later overgenomen door andere uitgeverijen. Dit geldt ook voor mijn spotlight van deze keer. Het gaat zoals je al aan de titel had kunnen zien over Lone Wolf and Cub. Dit was een serie van rond de 55 delen en deze werd uitgegeven door First Comics. Nu is het verhaal door Dark Horse Comics opgekocht en zullen ze de gehele sage uitbrengen (De verkopen zullen uitwijzen of alle 26 delen zullen verschijnen). Nu zul je misschien denken 26 delen en bij First zaten ze al over de 50. Dat klopt. De uitgaven van First waren zo=n 48 pagina=s per stuk. De uitgaven van Dark Horse zijn zo=n 300 pagina=s. Het hele verhaal telt zo=n 8000 pagina=s dat inhoud dat er 26 delen van elk 306 tot 308 pagina=s zullen moeten verschijnen

De verhalen zijn allemaal zwart-wit. De enige kleur in een Lone Wolf and Cub Comic zit in de cover. Deze covers werden regelmatig gemaakt door niemand minder dan Frank Miller, die ook een grote fan is van deze serie.

Het enige waar je even aan moet wennen is het formaat. De comic heeft niet het formaat van een normale comic, maar van een pocket (Vergelijkbaar met de grote van een CD doosje). Maar als je door het formaat heen kijkt en je je op het verhaal gaat richten (daar koop je tenslotte een comic voor) dan kom je er direct helemaal in geef je jezelf helemaal aan het verhaal over. En als je zo=n twee uur later het boek uit hebt, ben je al aan het uitrekenen wanneer het volgende deel komt. Nu ben je overigens blij met het kleine formaat, ik lees namelijk liever niet 2 uur achterelkaar in een telefoonboek. En voor de personen die hier echter problemen mee hebben, die kunnen zich op de eerste 50 verhalen storten door op zoek te gaan naar de oude First uitgaven. De First uitgaven waren wel net zo groot als een normale comic en zwart wit en met een heleboel Frank Miller covers.

Ten onrechte beschuldigd van het feit dat hij de Shogun wilde afzetten, is de reden dat Itto Ogami een gezochte vluchteling wordt. Hij zwerft door de provincies van Japan met zijn jonge zoon Daigoro. Hij is uit op wraak voor de moord op zijn vrouw en familie. Ooit was Ogami the officiŽle beul van de Shogun. Zijn bijzonder goede zwaardkunsten waren legendarisch en iedereen die zich tegen de Shogun keerde leerde de verkeerde kant van zijn zwaard kennen. Leden van de Yagyu Clan, gevaarlijke moordenaars die hun zinnen gezet hadden om de Shogun aan de kant te zetten vermoorden zijn vrouw en geven hem de schuld. En ze lieten het lijken alsof hij de Shogun wilde vervangen. Nu wil hij echter alleen nog wraak. Meer vertellen heeft geen zin, de tekeningen moeten het verhaal voor je laten spreken.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]