Machine Man
Vier delige mini serie ($0.75). Ook uitgekomen als TPB
Schrijver: Barry Windsor-Smith
Tekenaar: Barry Windsor-Smith
Marvel.gif (1731 bytes)

Reviewer: Simon Rikkers

Tijdens het lezen van BWS: Storyteller schoot me te binnen dat Barry Windsor Smith ook heeft meegewerkt aan de Machine Man mini serie. En het leek me wel leuk om over dit verhaal een oude doos te schrijven.

We leven in het jaar 2020, de wereld is verschrikkelijk veranderd ten opzichte van nu. Het grootse gedeelte van de dagelijkse werkzaamheden wordt uitgevoerd door robots. Zo ook bij Baintronics. Hier werkt een robot wiens taak het is om overbodige materialen uit het pakhuis te verwijderen. Het systeem waar de robot zijn codes uithaalt word regelmatig verbeterd. Maar de oorspronkelijke codes niet. Vandaar dat de robot een fout begaat door een container met prioriteit zes uit de schappen te halen zodat deze naar de vuilnisbelt gebracht kan worden. Ook het personeel wat de laatste controles moet uitvoeren gaat er vanuit dat de systemen goed werken en zodoende wordt de container samen met het overige afval naar de stortplaats gebracht.

Deze stortplaats is het 'Fire Island' wat na de rellen uit 1999 door Baintronics is omgebouwd tot vuilnisbelt. Het 'vuil' wordt door een soort zwevende bak op het overige vuil gedumpt. Enige uren later wordt de box gevonden door een groep van 'Midnight Wreckers'. Dit zijn mensen die proberen in de vuilnis nog bruikbare spullen te vinden welke ze weer kunnen verkopen. Baintronics is het hier echter niet mee eens en stuurt dan de 'Bainis', een groep robots welke door mensen begeleidt worden om de indringers te doden. De groep 'Wreckers' bestaat uit Slick, Hassle, Brain en Swift. Ze openen de container en vinden daar een gedemonteerde robot met menselijke vormen. Brain vraagt zich af waarom de robot is gedemonteerd. Dit zal echter even moeten wachten, want een groep van Bainis komt naar de stortplaats om de Midnight Wreckers af te maken. Voordat ze zich echter uit de voeten kunnen maken zijn ze al gesignaleerd door de unit van Baintronics, en moeten ze direct de dodelijke robot aanval af zien te slaan. Er volgt een gevecht waarbij te zien is dat de Wreckers hun mannetje kunnen staan. Ze weten de robots te vernietigen en voordat er versterking komt smeren ze hem met de inhoud van de container. De medewerkers van Baintronics vinden echter de lege container en nemen deze mee zodat ze de inhoud kunnen achterhalen.

De eigenaar van Baintronics (mevrouw Bain zelf) is laaiend van woede als ze hoort dat haar team door een stelletje dieven is vernederd. Ze wil dat de 'Wreckers' worden opgespoord en dat er een voorbeeld wordt gesteld. Vervolgens stuurt ze iedereen de kamer uit en gaat even met zichzelf discussiėren hoe slecht ze het wel niet heeft. Hier komen we er achter dat ze al 70 jaar oud is en dat ze regelmatig bijgewerkt en geplamuurd moet zijn. Een mysterieus figuur welke zich achter het gordijn in haar kamer bevind vraagt aan haar waarom ze zoveel ophef maakt over een gestolen container? Ze antwoordt dat de inhoud te maken heeft met haar verleden. Terwijl ze over haar verleden zit te mijmeren word de inhoud van de container geassembleerd en geactiveerd. Tot de verbazing van het constructie team blijkt de robot na activering te beschikken over een menselijke stem en denkvermogen. Hij stelt zich voor als Machine Man. Hij vertelt hoe hij is ontstaan. Dat hij onderdeel van een geheim project was dat onderzocht of robots de menselijk gedachtengang konden imiteren. En dat zijn 'vader' zijn leven heeft gegeven om hem te sparen toen men het project wilde stopzetten. Hij vertelt over zijn affaire met Jocasta een robot welke vroeger een Avenger was. Maar hun geluk was verdwenen toen Jocasta werd vernield in een explosie (zie Marvel Two in One #93). Ook vertelt hij over zijn vijanden en laat hierbij de naam Sunset Bain vallen. Zijn nieuwe vrienden beginnen zich direct of te vragen of dit dezelfde Bain is als de vrouwelijke horror welke het hoofd is van Baintronics.

Het ophalen van het verleden word ruw verstoord door de komst van een gevechtsrobot afkomstig van het Baintronics gebouw. Onze Wreckers zijn hoogst verbaasd als ze zien dat Machine Man zich staande weet te houden tegenover deze dodelijke gevechtsrobot. Na een langdurig gevecht lukt het Machine Man zelfs de gevechtsrobot uit te schakelen. Na het uitschakelen van de robot moeten ze zich uit de voeten maken voordat Baintronics een heel leger van deze robots op hen af stuurt. Machine Man vraagt zich af of hij deze Wreckers kan vertrouwen en of er nog oude vrienden van hem in leven zijn.

Er is nog iemand wie in gedachten is verzonken. En dat is niemand minder dan het hoofd van Baintronics. En ze is helemaal niet blij met het terugkeren van Machine Man. Omdat hij haar grootste vijand is. Ze vraagt zich af hoe ze de huidige situatie moet aanpakken als haar gedachten spinsels worden onderbroken. Het figuur welke zich achter het gordijn bevond zich laat zien. En dit blijkt niemand anders te zijn dan Jocasta de vroegere vriendin van Machine Man.

Hiermee eindigt het eerste deel van deze mini serie en ook van mijn oude doos. Er blijven echter voor onze held nog een hele boel vragen onbeantwoord. Deze worden echter allemaal in de overige drie delen van deze serie verklaard.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]