Marshall Law
verschenen bij o.a. Marvel, Dark Horse, Apocalypse en Image
Schrijver: Pat Mills
Tekenaar: Kevin O'Neil

Reviewer: Eric van Schaik

Bij de aankondiging van het duo Pat Mills/Kevin O’Neil op de serie Death Race 2020 van Cosmic Comics, kreeg ik de behoefte hun eigen creatie, Marshall Law, weer eens door te nemen. De serie begon bij Marvel’s Epic en kwam via Apocalypse bij Dark Horse terecht. Buiten het, in mijn ogen, geweldige tekenwerk is de cynische (en psychologische) kijk op superhelden een verademing in de grote brei van Marvel/DC/Image klonen waarbij de verhalen enkel uit gevechten bestaan zonder verder enige diepgang te hebben.

De hoofdpersoon in alle series is Marshall Law, een superhelden hatende agent die, ooit zelf ook als superheld, in The Zone (een oorlogsgebied in Zuid Amerika) heeft gevochten. Na deze oorlog was er in San Futuro (San Francisco + aardbeving = San Futuro) geen plaats meer voor superhelden, waarna deze superhelden de bevolking gingen intimideren. Na hevige protesten kwam de politie met het besluit zijn eigen superheld in te zetten in de vorm van Marshall Law. Tegen deze achtergrond spelen de volgende verhalen zich af.

Fear and Lothing (1988, Epic, 6 delen) Epic.gif (4659 bytes)

In dit verhaal gaat Marshall Law op zoek naar de moordenaar van vrouwen die verkleed zijn als Selestes (supervrouwen). In zijn jacht op deze moordenaar wordt hij verblind door zijn haat voor de grootste superheld, Public Spirit. Al snel ziet Marshall Law hem als de grootste verdachte, maar op verzoek van de autoriteiten moet hij zijn jacht op hem staken. Als echter ook zijn vriendin wordt vermoord slaat Marshall Law door, maar weet hij de moordenaar uiteindelijk toch nog te vinden.

Crime and Punishment (1989, Epic, 1 deel)
Epic.gif (4659 bytes)

Hierin moet Marshall Law de Persecutor, een martel expert tijdens de oorlog in The Zone, ophalen uit een gesticht voor superhelden. Doordat Marshall Law in de oorlog het niet eens was met de praktijken van deze man hebben de beide mannen een gezonde hekel aan elkaar. Om niet door Marshall Law gevangen genomen te worden zorgt de Persecutor voor een opstand in het tehuis met iets minder goede gevolgen voor de bewoners.

Kingdom of the Blind (1990, Apocalypse, 1 deel)
Marshall Law’s tegenstander Private Eye (een andere kijk op de Batman mythe) krijgt van hem in eerste instantie geen tegenstand. Die vindt het wel prima hoe deze met gewone misdadigers omgaat. Maar als blijkt hoe private Eye zijn Robins behandeld en hij tevens Marshall Law’s partner vermoordt kan deze hem niet meer negeren en komt het tot een confrontatie.

The Hatefull Dead (1991, Apocalypse, 2 delen)
In dit verhaal heeft Marshall Law het aan de stok met Black Scarab en ander dode superhelden die door gif weer tot leven zijn gekomen. Deze doden willen graag iedereen vermoorden, inclusief onze favoriete agent. Ze gebruiken daarom ook zijn overleden vriendin. Zij probeert om Marshall Law zelfmoord te laten plegen. Hun plan werkt niet, waarna Marshall Law met behulp van zijn nieuwe partner (Razorhead) deze crisis tot een goed einde brengt.

Law in Hell (1993, Epic, 2 delen)
Epic.gif (4659 bytes)

In dit verhaal opent Marshall Law één van de beruchtste puzzels om zijn nieuwe vriendinnetje een plezier te doen en zodoende belanden ze in de dimensie van Pinhead en zijn vriendjes. Pinhead wil Marshall Law graag onderhanden nemen, maar deze weet echter te ontsnappen. Als Marshall Law en zijn vriendin denken voor altijd vast te zitten in de dimensie van de cenobites krijgen ze hulp van Razorhead en... superhelden?

Secret Tribunal (1994, Dark Horse, 2 delen)  DHlogo.gif (1012 bytes)

Als Growing Boy tijdens zijn inwijding in het oude ruimteschip van Public Spirit wordt aangevallen door een monster wordt Marshall Law samen met een superhelden groep opgetrommeld om de zaak op te lossen. Al snel na de aankomst van Marshall Law slaat het monster wederom toe en blijken er zelfs meerdere exemplaren aanwezig te zijn. Een nederlaag lijkt nabij, maar dan begint Growing Boy te groeien...

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]