Dark Knight over Metropolis (Superman #44, Adv. of  #467, AC #654)
uitgegeven door DC
Schrijvers: Jerry Ordway, Dan Jurgens & Roger Stern
Tekenaars: Jerry Ordway, Dan Jurgens & Bob McLeod
DClogo.gif (1641 bytes)

Reviewer: Simon Rikkers

John Byrne heeft in 1986 Superman voor het DC universum herschreven. Hij werd wat minder sterk en kreeg wat meer persoonlijkheid. Ook is in die tijd Batman in een nieuw jasje gestoken door Byrne's Legend collega Frank Miller. Een andere grote verandering was dat Batman & Superman helemaal niet zulke goede vrienden meer waren zoals dat in het oude DC universum het geval was. Dit is op zich natuurlijk heel logisch, de manieren die Superman gebruikt zijn heel anders dan die van de Batman. Tijdens dit verhaal weten de heren al wat elkaars geheime identiteit is, maar voelen zich toch nog ongemakkelijk als ze samen ten strijde moeten trekken om het misdadig gespuis uit te schakelen.

Het verhaal begint in Metropolis, waar een superschurk die zichzelf onzichtbaar kan maken probeert Catherine (ik weet iets wat ik niet mag weten) Grant te kidnappen. Maar privé detective Slam Bradley weet dit te voorkomen. Superman komt dan nog even op de proppen om ervoor te zorgen dat dit heerschap geen verder leed meer kan aanrichten. Vervolgens schakelen we over naar Gotham waar Batman een sigarendoos in handen krijgt, waarin een ring zit met als steen een stuk kryptoniet en wat aanwijzingen dat ze uit Metropolis afkomstig zijn. Batman vertrekt vervolgens naar Metropolis om het uit te zoeken.

Batman neemt contact op met Superman en legt hem de reden van zijn bezoek aan Metropolis uit. Vervolgens gaan ze samen op pad. Batman heeft een foto genomen van een vermoorde vrouw en dit blijkt dezelfde vrouw te zijn die Superman enige delen eerder met dezelfde ring bedreigde. De vrouw blijkt een ex medewerkster van Lexcorp te zijn. Superman verteld aan Batman dat de vrouw van zijn geheime identiteit afwist. Superman is nu bang dat Lex Luthor zijn geheime identiteit ook weet. Ze gaan samen als Clark Kent en Bruce Wayne naar een feest dat Lex heeft georganiseerd om er achter te komen of hij weet wie Clark is (hierbij ontmoeten Lex Luthor en Bruce Wayne elkaar voor de eerste keer). Lex weet het alter ego van Clark niet, maar wil Clark bedanken voor het redden van zijn leven (dit gebeurde in Adventures of Superman #447). Dan wordt het feestje bruut verstoord door de terroristen groep Intergang, welke erop uit zijn om Clark & Lois te vermoorden, omdat ze wat te vaak artikelen over hen hebben geschreven. Clark wordt bijna geraakt door een laserstraal, maar wordt gered door niemand minder dan Lex Luthor omdat deze vond dat hij zijn schuld moest terugbetalen. Nadat dit gebeurd is zorgt Clark voor een rookgordijn en kunnen hij en Bruce zich omkleden zodat Batman en Superman ten tonele kunnen verschijnen. Nu worden de leden van Intergang (natuurlijk) in de pan gehakt en iedereen kan weer doorfeesten. Superman merkt op dat Catherine Grant, die ook op het feest moest zijn, nog niet gearriveerd is, waarna ze meteen naar haar op zoek gaan.

Mevrouw Grant is op dat moment bezig zich te laten kidnappen door Intergang, wat hun ook lukt. Ze wordt naar een laboratorium gebracht waar ze haar willen hersenspoelen. Op het allerlaatste moment komen Superman, Batman en Gangbuster binnen en zorgen ervoor dat Intergang er niet in slaagt Catherine haar herinneringen te ontnemen. Als iedereen wordt bedankt is Batman echter al weer verdwenen, wel hangt er een briefje waarop staat dat Superman naar hem toe moet komen. Als ze bij elkaar zijn worden alle losse eindjes die zich in het verhaal opgestapeld hebben aan elkaar geknoopt zodat het hele mysterie van de moorden ontrafeld wordt. Tijdens dit gesprek geeft Batman de kryptoniet ring aan Superman, en hun wegen gaan weer uit elkaar.

Als Bruce de volgende morgen zijn krant zit te lezen gaat opeens het alarm af. Hij vliegt naar beneden en treft daar Superman aan. Superman geeft de ring met het kryptoniet terug aan Batman. Hij zegt dat als er ooit een superschurk komt die hem tegen zijn wil dingen laat doen, dat hij, Batman, de ring moet gebruiken om hem uit te schakelen.

Vooral dit laatste stukje uit het verhaal heeft iets wat mij bijzonder aanspreekt. Superman, de nobele held, die aan Batman, een vigilante, een middel geeft om hem uit te schakelen of zelfs te doden. De manier waarop dit naar voren gebracht werd, zorgde er voor dat deze jongen enige tijd met kippevel van een centimeter of vier op zijn arm rondliep.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]