Moon Knight - Fist Of Khonshu
Zes delige serie ($0.65), uitgegeven door Marvel
Schrijver: Alan Zelenetz
Tekenaar: Chris Warner
Marvel.gif (1731 bytes)

Reviewer: Simon Rikkers

Tijdens het lezen van de laatste Previews viel mijn oog op een nieuwe mini serie van Moon Knight. Dit deed mij terugdenken aan de tijd dat Marvel Moon Knight Fist Of Khonshu uitbracht. Dit meesterwerkje wat ook onder de scepter van Jim Shooter is uitgebracht is naar mijn mening het beste wat er van Moon Knight is verschenen. De serie heeft helaas maar zes deeltjes stand gehouden.

Voordat ik met het verhaal begin even een korte uitleg over de geschiedenis van onze held. Moon Knight was een huurling genaamd Marc Spector. Tijdens een van zijn uitstapjes in Egypte sterft hij. Hij wordt door Khonshu de god van de wraak weer tot leven gewekt. Marc Spector besluit mede door de inbreng van Khonshu als Moon Knight de misdaad te gaan bestrijden. Hierbij maakt hij gebruikt van verschillende identiteiten zoals: Marc Spector, Steven Grant, Jake Lockley en natuurlijk Moon Knight. Deze identiteiten geven natuurlijk ook de nodige problemen, maar dat kun je lezen in de 38 delen van Moon Knight Vol I.

Het verhaal begint met het in het kort vertellen van het ontstaan van Moon Knight zodat je ook zonder de originele serie deze kan lezen. En gaat verder met Marc Spector die de mantel van Moon Knight in de wilgen heeft gehangen. Hij wil helemaal niets meer met Moon Knight te maken hebben en besluit het beeld van Khonshu te verkopen. Op de veiling komt Marc Spector mr Gowdy tegen. Deze vertelt hem dat hij perse de gelijkenis van de God van de Wraak wil hebben. Maar hij wordt door een mysteries iemand aangesproken en deze spuit gas in zijn gezicht waarna hij dood op de grond valt. Na de veiling gaat het beeld voor 4 miljoen dollar over naar de partner van de moordenaar. Hierna verplaatsen we ons naar New York maar Marc Spector van zijn geld en zijn vrouw Marlene geniet. Het beeld is gekocht door Sjeik Ahmad Azis. Welke zeer tevreden met de aankoop van het beeld. De moordenaar Khalid genaamd krijgt een nieuwe opdracht van de man die hij heilige noemt.

Marc Spector wordt in zijn slaap gestoord door een droom / visioen. Hij krijgt de boodschap dat er kwalijke dingen in de nacht gebeuren en dat hij er als Moon Knight achteraan moet. Als hij wakker schiet vraagt Marlene wat er met hem aan de hand is. Hij vertelt dat Khonshu hem roept. Zij vind dit belachelijk en als Marc de beeltenis van Khonshu tegen te maan ziet verschijnen ziet zij helemaal niets. Het wordt Marc echter te veel en moet gehoor geven aan de oproep van Khonshu. Het verhaal verplaatst zich weer naar Failarka eiland waar het beeld van Khonshu aankomt. Sjeik Ahmad Azis opent de deur van zijn binnenplaats en hier zien we een identieke duizendjaar oude Egyptische omgeving. Als hij langzaam naar binnen gaat ontdoet hij zich van zijn normale kleding en hult zich in de wade van een Farao. Hij wordt vanaf nu aangesproken als Anubis The Jackal.

Marc Spector wie op het punt staat naar Egypte te vertrekken heeft een fixe ruzie met Marlene. Ze verteld hem dat als hij terug komt zij er niet meer zal zijn. De opdracht van de huurmoordenaar was waarschijnlijk het vermoorden van Marc Spector. Hij wil wederom met gas zijn slachtoffer om brengen. Marc herkent de staf waar het gas in zit uit zijn visioen en probeert hem te stoppen. De moordenaar rent echter weg en duikt door een ruit naar buiten waar hij dood te pletter stort. Zijn laatste woorden zijn dood aan Khonshu. Marc reist af naar Egypte waar hij wordt aangetrokken naar een vreemde plaats in de bergen. Hier aangekomen loopt hij een grot in waar hij een deur ziet met een Ankh erop. De deur gaat voor hem open en binnen staat drie personen die hem welkom heten in het huis van de eeuwigheid. Ze leggen hem uit dat het zijn lot is om Moon Knight te zijn. Verder geven ze hem enige uitbreidingen voor zijn uitrusting nl: een Ankh, een Boemerang, Polsbanden, werp messen, een Lasso en een Bola. Ook vertellen ze hem dat zijn kracht boven dat van een normaal mens uitkomt als het licht van de maan hem bereikt. Met de opdracht dat hij het beeld van Khonshu moet zien terug te krijgen verlaat hij de grot. Buiten gekomen verdwijnen alle aanwijzingen dat de grot er ooit is geweest. Het enige wat hem er aan herinnerd zijn de wapens welke hij heeft gekregen.

Op weg terug naar de bewoonde wereld wordt hij belaagd door een groep Arabieren welke heb willen vermoorden. Wederom ziet hij de beeltenis van de Jackel. Onder de mensen gekomen belt hij naar zijn vriend en chauffeur Frenchie. Deze vertelde hem dat het beeld is gekocht door Sjeik Ahmad Azis. Marc neemt de eerste vlucht naar Koeweit en zeilt met een bootje naar het Failaka eiland. Op het eiland aangekomen word hij weer belagend maar de overmacht is nu zo groot dat hij overmeesterd wordt. Als hij weer tot bewustzijn komt light hij gemummificeerd op een offertafel. Anubis The Jackel verteld hem dat hij hem allang had kunnen vermoorden maar dat hij respect heeft voor het feit dat Moon Knight al zo ver is gekomen. Daarom vertelt hij wie en wat hij is. Hij is al duizenden jaren oud en had een Farao vermoord. Als straf sloten ze hem levend op in het graf van de Farao. Hij werd echter door toen Moon Knight tot leven werd gewekt door Khonshu op hetzelfde tijdstip ook tot leven gewekt. Na zijn wederopstanding wilde hij dat de glorie van de Farao weer terugkeerde en daar zette hij al zijn zinnen op. Maar hiervoor moest hij de Khonshu hebben.

Door zijn relaas wat de tijd verstreken en was de maan opgekomen. Door de recente ontwikkelingen werd de kracht van Moon Knight groter bij het maanlicht en zo heeft hij kracht genoeg om de stof waarmee hij is ingewikkeld te kunnen scheuren. Er volgt een langdurig gevecht waarbij Moon Knight alles uit de kast moet halen om van zijn tegenstander te kunnen winnen. Er steekt echter een mysterieuze zandstorm op en het beeld van Khonshu begint te gloeien. Door de storm wordt de hele tempel met de grond gelijk gemaakt en blijft alleen Moon Knight met het beeld van Khonshu over. Terwijl hij naar het beeld staart vraagt hij zich af wat hij moet doen? Verder gaan als Moon Knight of Marlene opzoeken en Moon Knight vergeten. Als dit lukt.

Hiermee eindigt het eerste deel van de (helaas maar) zes delige serie. Als de NIEUWE mini serie 10% is van deze is hij nog steeds zeer de moeite waard. Het advies van deze jongen is dus kopen .

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]