Moon Knight (November 1980 – Juli 1984)
38 delen, uitgegeven door Marvel
Schrijver : Dough Moench
Tekenaar: Bill Sienkiewicz
Marvel.gif (1731 bytes)

Reviewer: Dennis Janssen

In 1980 kreeg de “Batman van Marvel” voor de eerste maal zijn eigen ongoing serie. Daarvoor had Moon Knight furore gemaakt in enkele delen van “Marvel Spotlight on…” en als back-up verhaal in het magazine “Rampage”. Aardig detail: Moon Knight was een van de eerste titels die alleen op de direct market te koop was!

Moon Knight is de enige superheld die ik ken die meerdere alter-ego’s heeft (de schizofrene Badger daar gelaten). Naast superheld is Moon Knight een huurling, een playboy (toch weer een stukje Bruce Wayne) en een taxichauffeur. De verhalen die in de Moon Knight serie verteld worden zijn erg divers van aard. Zo zijn er standaard superhelden verhalen waarin Moon Knight het tegen een andere gemaskerde superschurk opneemt, maar tevens zijn er verhalen met een paranormale inslag (Werewolf by Night is een vaak geziene gast) en verhalen met een meer psychologische inslag.

De diversiviteit van de verhalen is dan ook één van de grootste trekpleisters in deze serie. Je kunt voorafgaand aan een deel niet voorspellen wat schrijver Doug Moench je nu weer voor zal gaan schotelen. Strakke dialogen en interessante bij-figuren en schurken (zoals hulpje Frenchie, vriendin Marlene en aardsvijand Black Speckter) zorgen ervoor dat de serie niet alleen op de vier personages van Moon Knight hoeft te draaien. Superheldenverhalen met een “twist”, zo zou je de eerste Moon Knight serie het best kunnen beschrijven.

Maar volgens mij ga ik een precedent in deze “oude doos” scheppen. Normaal gesproken prijs ik een serie voornamelijk aan vanwege het schrijverswerk. Moon Knight is echter een serie die ik voornamelijk spaarde vanwege het schitterende tekenwerk. Bill Sienkiewicz liet in deze serie zien dat als hij zichzelf tekenaar noemt (en niet de artiest uit wil hangen) hij een formidabele comictekenaar is en zeker bij de top 5 kan behoren. Sienkiewicz schept prachtige sfeerbeelden, zet geweldige gelaatsuitdrukkingen neer en maakt fantastische covers (kijk bjvoorbeeld eens naar de zwart-wit cover van nummer 25, waar de spanning vanaf druipt!).

Daarom: Heb je interesse in spannende verhalen die met nog spannendere tekeningen zijn geïllustreerd, dan is de eerste Moon Knight serie zeker iets voor jou. Bijkomend voordeel is dat de gehele serie voor een appel en een ei te koop is. Comic-geschiedenis voor weinig. Veel leesplezier voor weinig. Veel kijkplezier voor weinig. Wat kan een kritische comiclezer nou nog meer willen (voor weinig?)?

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]