New Universe (1986-1989)
uitgegeven door Marvel
Schrijver: diversen
Tekenaar: diversen
Inkter: diversen
Marvel.gif (1731 bytes)

Reviewer: Simon Rikkers

Het New Universe was het lievelingsproject van Jim Shooter (en van mij). Marvel heeft dit opgestart toen ze 25 jaar bestonden. De hoofdreden van het falen van het New Universe was het gebrek aan (toen) bekend talent (ok John Byrne was toen ook al bekend, maar begon pas met The Star Brand toen het New Universe al bijna ter ziele was). Het New Universe begon met een achttal series.

De series die zich afspeelden in het New Universe waren:

Codename Spitfire 13 delen
DP7 32 delen + 1 annual
Draft 1 special
Justice 32 delen
Kickers Inc. 12 delen
Mark Hazzard:Merc 12 delen + 1 annual
Nightmask 12 delen
The Pitt 1 special
Psi-Force 32 delen + 1 annual
The Star Brand 19 delen + 1 annual
The War 4 specials

De schrijvers en tekenaars die aan deze series gewerkt hebben zijn niet de eerste de beste, nl. John Byrne, Todd McFarlane, Dale Keown, Jim Shooter, John Romita jr., Herb Trimpe, Mark Gruenwald, Paul Ryan, Archie Goodwin, Geof Isherwood, Peter David, Mark Texeira, Joe Sinnot, Gerry Conway, Al Williamson en nog vele anderen.

Van de vier series die na een jaar gestopt zijn was er n terecht, nl. Kickers Inc. Deze serie ging over een rugby team en was dus van het begin af aan gedoemd te mislukken (zoals andere sport comics als Team America en NFL Superpro). Marc Hazzard:Merc was de Punisher van het New Universe (geschreven door Peter David). Codename Spitfire (de eerste negen delen van deze serie waren Spitfire and the Troubleshooters genaamd), de derde serie was een serie net als Iron Man, War Machine, Prototype, Armourines enz., dus iemand met een high-tech pak aan en deze keer was het een vrouw die de hoofdrol vervulde. De vierde serie waar men mee stopte was Nightmask. Dit was en is zonde. De serie ging over een jongen die in andermans dromen kon komen en die vervolgens kon benvloeden. Tegenwoordig heeft elke zichzelf respecterende uitgeverij een nacht of horror held bij de series die ze uitgeven. Night Man bij het Ultraverse, Shadowman bij Valiant, ShadowHawk bij Image, Darkhawk bij Marvel, Dark Dominion bij Defiant, Ghost bij Dark Horse, Batman bij DC (ja, ik weet ook wel dat die er eerder was) en als laatste Nightbeast (gaat uitkomen bij Omega Press, is nog niets van verschenen).

De andere series hebben het wat langer uitgehouden totdat die ook stopten waarna ze werden afgerond in The Pitt, The Draft en The War. DP7 kan je zien als de vroegere X-men, ze zijn op de vlucht voor de regering, en ze kunnen niet allemaal meer als normale mensen door het leven (bv. een Flash achtig figuur die op hoge snelheid vibreert en je hem dus een beetje wazig ziet, zie voorkant Quasar #31). Psi Force is te zien als Team America (maar dan veel beter), als er een gevaarlijke situatie is ontstaat er een Psi-Hawk, dit is een soort god die door de teamleden wordt gemaakt als ze elkaar vasthouden. Star Brand is een tatoeage die aan anderen doorgegeven kan worden en is buitengewoon krachtig. Met de Star Brand is ook de stad Pittsburg opgeblazen (daar is ook de special The Pitt uit ontstaan). Quasar heeft de Star Brand gebruikt om van het New Universe weer terug naar het Marvel universum te komen (zie opnieuw Quasar #31). Justice is een van de leukste figuren uit het New Universe. Met zijn ene hand kan hij een schild laten komen om zich te beschermen of om overheen te lopen. Met zijn andere hand kan hij een energiestraal afvuren. Hij is een beetje te vergelijken met Judge Dredd. Toen deze series waren afgelopen is er nog en opvolger van The Pitt geweest, The Draft genaamd en als laatste is er in 1989/1990 de mini serie The War geweest. Nu hebben ze bij Marvel de trukendoos weer open getrokken met het gevolg dat de aarde waar het hele New Universe zich afspeelde nu in Quasar #54-56 op een slimme manier bij het Marvel Universe is getrokken. (Nu maar hopen dat ze er wat leuks mee gaan doen). Voor de gelegenheid zal ik net als in Hero het New Universe eens op hun manier benaderen:

The Good Het New Universe hoort nu bij het Marvel Universe, dus misschien komt er weer een mini serie.
The Bad Kickers Inc.
The Ugly Het feit dat de tijd in het New Universe net zo hard liep als onze tijd, d.w.z. tussen DP7 #8 en #9 zat ook inderdaad een maand (later hebben ze dat reeds een stuk teruggeschroefd)

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]