Sandman Preludes and Nocturnes (1995)
trade paperback uitgeven door DC
Schrijver: Neil Gaiman
Tekenaars: Sam Kieth en Mike Dringenberg
Inkters: Mike Dringenberg en Malcom Jones III
Vertigo.gif (6198 bytes)

Reviewer: René van Hasselaar

Eigenlijk is het een schande dat het tot dit nummer van de ‘Nuff Said heeft geduurd voor er een bespreking van één van de Sandman trade paperbacks in het blad staat. Het feit dat DC alle delen van de serie opnieuw als comic uitgeeft en ook de paperbacks continu blijft herdrukken toont aan dat de serie aan populariteit blijft winnen. Daarom wil ik nu dan ook een stukje wijden aan “Preludes and Nocturnes”, de bundeling van de eerste acht Sandman verhalen.

De complete serie van 75 delen is geschreven door Neil Gaiman met een groot aantal tekenaars. Hij heeft zijn verhalen aangepast aan diegene die het illustreerde om zo het beste in de diverse tekenaars naar boven te brengen. Naast Gaiman is de enige persoon die aan elk verhaal heeft meegewerkt, Dave McKean, de ontwerper van de covers. Alle covers zijn in de paperbacks herdrukt zodat ook de lezers van de bundelingen van zijn prachtige visies op de Sandman kunnen genieten.

Als het eerste verhaal begint zijn we in het jaar 1916. Een groep van Engelse magiërs probeert de Dood gevangen te nemen. In plaats van Death vangen zij echter een ander wezen. Zij sluiten hem op in een onbreekbare magische gevangenis en proberen van alles van hem gedaan te krijgen. Dit in het zwart gehulde personage met een witte huid weigert echter te spreken. Terwijl hij gevangen is gebeuren er vreemde dingen met allerlei mensen, sommigen ontwaken niet meer uit hun dromen anderen beleven een constante nachtmerrie. Gedurende zeventig jaar blijft het wezen opgesloten. In die tijd maken wij kennis met de magiërs en hun verwanten. Als hij eindelijk vrij komt komen wij erachter dat hij Dream is, de Sandman.

In de delen twee tot en met zeven maken wij kennis met zijn rijk, The Dreaming, en de personages die daar leven, zoals Cain & Abel en Lucien. In het verhaal probeert Dream zijn verloren gegane krachten te herwinnen. Hiervoor moet hij onder andere afdalen in de hel en heeft Dream een ontmoeting met John Constantine. De verhalen gaan echter niet over Morpheus, maar over de mensen die hij ontmoet en die door hem beïnvloedt worden. De ontmoeting die hij in de hel heeft met de diverse demonen en hun heerser Lucifer is prachtig in beeld gebracht maar vooral het slot van de queeste, als hij Dr. Destiny ontmoet in een restaurantje is schitterend. Destiny is compleet waanzinnig geworden en heeft met behulp van Sandman’s droom robijn de bezoekers van het restaurant tot een soort archetypes terug gebracht. Zoals de wensen en dromen van gewone mensen door een waanzinnige in morbide fantasieën worden omgezet is schitterend door Gaiman verwoord.

Het laatste verhaal in de bundel is het op zichzelf staande “The Sound of her Wings”, waarin wij de oudere zus van de Sandman ontmoeten. Na zijn zoektocht om zijn macht te heroveren zit Dream op een bankje in Washington park zijn leven te overdenken. In zijn sombere stemming wordt hij gestoord door een hippe, jonge meid die Death blijkt te zijn, de oudere zus van Dream. Zij laat hem zien hoe het leven voor andere mensen is als zij diverse gestorvenen op hun laatste weg stuurt. Hier openbaart Neil Gaiman zijn grote schrijverstalent als hij in ruim 20 pagina’s diverse mensen ten tonele voert en de lezer meevoert in de gevoelswereld van een in de wieg gestorven baby, een oude nepzigeuner die op zijn sterfbed ligt, een comédienne en diverse anderen.

Gedurende de hele Sandman serie blijft dit zo gaan. Morpheus en zijn familie zijn niet de hoofdpersonen van de verhalen maar de katalysator waar anderen hun leven omheen weven. Neil Gaiman vindt gewone mensen en hun relaties namelijk veel belangrijker om over te vertellen dan Dream, Death en de overige Endless (zoals de familie heet waarvan Death en Dream deel uitmaken).

Mocht je een trade paperback te duur vinden om in Dream’s duistere droomwereld af te dalen dan kun je voor $1.95 een los deeltje uit de reprint serie Essential Vertigo:The Sandman kopen. Mijn advies is om deel acht te kopen, “The Sound of her Wings”, omdat dit een los verhaal is. Ik hoop dat dit het begin is van een prettige relatie tussen jezelf en de meester der dromen.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]