Rising Stars #1-6
Maandelijkse serie uitgegeven door Top Cow $2.50
Schrijver: J. Michael Straczynski
Tekenaars: Keu Cha, Christian Zanier, Ken Lashley
Inkters: Jason Gorder, Livesay

Reviewer:  René van Hasselaar

Deze maal wordt er een serie in het zonnetje gezet die ik in eerste instantie niet al te interessant vond. Toen deel 1 in de preview aangeboden werd dacht ik dat deze comic een goedkope rip-off was van een andere serie. Het verhaal ging over een stad in Amerika dat een meteoorinslag in de nabije omgeving had gehad. Alle kinderen die toen in de baarmoeder zaten bleken later supergaven te krijgen. Dit deed mij direct denken aan het begin van het Ultraverse van Malibu en ik besloot om de serie niet te gaan sparen. Een kennis vertelde mij echter dat de serie erg goed was en dat hij mij vast wel zou aanspreken. Ik besloot een paar losse dollars ertegen aan te gooien en het resultaat kunnen jullie hier zien. Ik vind deze serie goed genoeg om hem in de schijnwerpers te plaatsen.

Het verhaal begint met een flashback (zoals je ziet aan clichés geen gebrek, maar het zijn goed uitgewerkte clichés!), door een van de 113 mensen die supergaven hebben gekregen. De kinderen zijn al een paar jaar oud voor men erachter komt dat ze supergaven hebben. Ze worden dan samen een soort van zomerkamp gestopt waar ze gezamenlijk opgroeien en geschoold worden. De regering kan hun op die manier prima in de gaten houden en ervoor zorgen dat zij geen gevaar voor het land worden. De ouders worden gedwongen om hun kinderen af te staan voor het grotere goed van de mensheid en de Amerikaanse regering in het bijzonder. Dit gaat een aantal jaren goed tot een van de personeelsleden van het kamp een van de jonge jongens probeert te verkrachten. Helaas voor onze verkrachter is de jongen een firestarter en de dader verbrand tot een zielig hoopje bacon.

Zoals onze verteller ons op dat moment mededeelt, ‘Dit was het begin van het einde’. Op de laatste pagina van deel 1 wordt het einde van het verhaal al verteld door Poet (onze verteller). ‘Ik ben de laatste van onze soort, ik ben de enige die het verhaal kan vertellen zoals het echt gebeurd is’. Wat volgt is de reclame pagina voor deel 2 met de intrigerende tekst ‘Hoe dood je een onkwetsbare man?. Op het moment dat ik dit schrijf zijn we bij deel zes en de reden van de moorden (de onkwetsbare man was slechts de eerste) is duidelijk geworden, de gaven van de supermensen beginnen te verdwijnen, ze zijn eindig. Echter een van hun heeft ontdekt dat als er iemand sterft zijn ‘mana’ (om een term uit de wereld van de magie te lenen), verdeeld wordt onder de overigen. Al snel beginnen de partijen zich te verdelen, de meerderheid van de groep die nog van niets weet, de dader, die alles als eerste uitvond en druk bezig is om samen met enkele bondgenoten zijn oude jeugdvrienden te doden en Poet, die met een groep probeert dit te verhinderen.

De tekeningen zijn wat mij betreft totaal ondergeschikt aan het verhaal. Het is een Top Cow comics dus je kunt de bekende ingrediënten van deze uitgeverij verwachten. Goed papier, goede inkleuring, goede productiewaarden en meer dan competente tekenaars, kortom een goed verzorgd geheel. Het nadeel van Top Cow vind ik echter dat je de meeste comics onderling aardig kunt verwisselen, wat ik hier net opnoemde hebben ze allemaal. Aan de ene kant wel prettig je weet wat je krijgt, aan de andere kant erg jammer er valt niets avontuurlijks meer te ontdekken in een Top Cow comic. Ik weet wat ik prefereer, en dat is avontuur. De successen van Top Cow tonen echter aan de ik tot een minderheid behoor!

Straczynski wist in de filmwereld een grote reputatie op te bouwen met Babylon 5, een sf-serie die alle conventionele regels aan zijn laars lapte. Toen de serie begon had hij het hele verhaal al uitgewerkt en wist dat de serie exact 5 seizoenen zou lopen. Een tv serie liep geen x aantal seizoenen, een tv serie liep door tot de kijkcijfers te laag werden zei iedereen. Straczynski trok zich hier niets van aan en vertelde zijn verhaal. Ook Rising Stars is zo’n verhaal. De serie gaat 24 deeltjes duren een belachelijk aantal voor een comic, te lang voor een mini serie en toch geen ongoing serie. Top Cow gelooft echter in Straczynski en ik ben het met ze eens, dit is een verhaal dat het verdiend verteld te worden, ik kan jullie dan ook alleen maar aanraden om het te gaan lezen met de simpele constatering dat dit verhaal het waard is om gelezen te worden, iets wat je tegenwoordig niet over veel comics kan zeggen.

 Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]