Doc Savage
Vierdelige miniserie ($1.75), uitgegeven door DC
Schrijver: Dennis O'Neil
Tekenaars: Adam & Andy Kubert
DClogo.gif (1641 bytes)

Reviewer: Frank Rikkers

Doc Savage is het aartstype van de man die elke jongen(man) zou willen zijn. Lichamelijk in topconditie, expert in allerlei vakgebieden (van research tot hersenoperaties), het IQ van een genie en zeer geïnteresseerd door allerlei, in 1945, zeer nieuwe technieken uit het verre oosten (zoals meditatie).

Savage werd verzonnen in een tijd waarin mensen zochten naar een leidersfiguur die de wereld weer op poten kon zetten. Hij was slechts één van de velen. Toch had hij iets meer dan veel figuren die in dezelfde tijd werden verzonnen. Lester Dent wist zijn personage een gevoel van echtheid mee te geven dat vele andere figuren misten. Deze eigenschap heeft hem in de gedachten van veel liefhebbers in leven gehouden. In de afgelopen jaren heeft dit enige nieuwe verhalen opgeleverd geschreven door bekende namen in de SF/Fantasy wereld (oa Philip Jose Farmer). Een andere liefhebber van Doc Savage is Dennis O'Neil. Hij gebruikt deze miniserie om Doc Savage in de moderne tijd te krijgen.

Het verhaal begint aan het eind van de tweede wereldoorlog. De duitsers zijn eindelijk verslagen en iedereen viert feest. Doc Savage heeft afgesproken met zijn kamaraden (zoals elke held heeft ook Doc Savage een schare van hulpjes om zich heen die allemaal zeer bekwaam zijn in hun eigen vakgebied) in een restaurant. Hier wordt een aanslag op hen uitgevoerd door nazi's die hem de schuld geven van het instorten van het derde rijk. De aanslag mislukt doordat Doc Savage net op tijd ten tonele verschijnt. De aanvallers blijken te zijn gestuurd door Heinz Wessel, een gestoord genie uit duitsland, die met zijn experimenten Mengele op een engel doet lijken. Door de kleding van een van de Duitsers te onderzoeken, komt Doc Savage erachter dat de mannen in de geheime vallei zijn geweest Elke held moet op een of andere manier zijn avonturen bekostigen. Doc Savage doet dit door goud uit een geheime vallei te halen, en passant wordt hij ook nog verliefd op de dochter van de indianenhoofdman die daar woont.

Ze gaan naar Zuid Amerika om erachter te komen of Wessel zich daar nog steeds ophoudt. Wessel heeft zich verschanst in een piramide die een 'dodelijke straal' blijkt te bevatten. Na alle Nazi's te hebben verslagen raakt Savage slaags met Wessel. Na enige schermutselingen drukt Wessel op een knop en... Doc Savage wordt tot niets gereduceed waarna zijn vrienden binnen komen rennen.

Je zou zeggen einde verhaal, maar nee er volgen nog drie deeltjes, die stuk voor stuk net zo goed zijn als deze eerste. Vooral de laatste is een juweeltje. Hierin wordt de hele wereld, maar nee, het is veel leuker om het zelf te lezen.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]