Shadowmasters (1989-1990)
vier delige prestige serie uitgegeven door Marvel
Schrijver: Carl Potts
Tekenaar: Don Lawlis
Marvel.gif (1731 bytes)

Reviewer: Frank Rikkers

De hoofdpersonen uit deze mini serie kwamen voor het eerst voor in de Punisher serie. Op het eerste gezicht was het inspelen op de ninja rage die op dat moment hoogtij vierde (en dat was het natuurlijk ook), maar toch deden deze figuren me wel wat. Toen Marvel na een tijdje deze mini serie aanbood, ben ik er met beide voeten ingetrapt en... het was geen teleurstelling. Dit is echt een juweeltje uit de tijd dat Marvel nog Marvel was.

Het verhaal begint net na de tweede wereldoorlog. Japan heeft zich overgegeven en naar vele dorpen wordt een bezettingsmacht gestuurd. Een jonge soldaat, die een hoofdrol zal gaan spelen, wordt samen met een medesoldaat naar een klein dorpje toegestuurd. In dit gebied zijn guerilla's actief die zich weigeren neer te leggen bij het feit dat Japan zich heeft overgegeven. Ze voeren sabotage acties uit en terroriseren de dorpen omdat deze zich laf hebben overgegeven. De guerilla's komen echter in conflict met de beschermer van één van de dorpen. Dit schijnt een soort geest te zijn die over de veiligheid van het dorp waakt. De beschermer verwondt de leider van de guerilla's echter niet nadat deze zijn gezicht heeft gezien.

Kort hierna besluit de leider om het gewapende verzet op te geven. Hij beveelt zijn mannen om zich binnen te werken in belangrijke industrieën, om zich op deze wijze voor te bereiden op de overname van het nieuwe Japan. Hij is echter nooit het gezicht vergeten van de beschermer en zint nog steeds op wraak. De jonge soldaat komt tijdens de schermutselingen achter de identiteit van de beschermer, ze zijn echter door de gedeelde ervaringen vrienden geworden. Over de jaren heen wordt deze vriendschap alleen maar sterker. De kinderen van beide mannen worden ingewijd in de geheimen van de beschermer.

Dan slaat het noodlot echter toe, de leider komt achter de identiteit van de beschermer en neemt wraak door zijn huis op te blazen. Iedereen weet te ontkomen, zonder dat de leider dit merkt, behalve de beschermer.

Weer enige jaren later komt een electronica bedrijf met een nachtkijker op de markt die zeer veel lijkt op de resten van een kijker die bij de aanslag op hun huis is gebruikt. De kinderen, nu jonge volwassenen, gaan op onderzoek uit. In de loop der jaren komen ze achter de samenzwering die zoveel jaar geleden door de leider is opgezet. Ze besluiten om te proberen de samenzwering bekend te maken, door de geheime basis te overvallen.

Hoe het verder afloopt zal ik hier niet verraden, wat ik nog wel kwijt wil, is dat het slot een stuk onverwachter zal zijn dan menigeen denkt.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]