Slash Maruad (1987-1988) zes delige mini serie
uitgegeven door DC
Schrijver: Doug Moench
Tekenaar: Paul Gulacy
DClogo.gif (1641 bytes)

Reviewer: Dennis Janssen

‘The world’s going to hell in an handbasket. Let’s party!’. Dit is de kreet die de bevolking van de aarde er in deze serie op nahoudt. De wereld is overgenomen door een buitenaards ras dat bezig is de ecologie van de aarde zodanig te vernaderen, dat deze geklijk wordt aan de ecologie van hun thuisplaneet. Daar is echter een klein probleem aan verbonden. Aardlingen kunnen in dat miljeu en die atmosfeer niet leven. De ‘shapers’ zijn echter zo machtig dat de meeste mensen zich er al bij neergelegd hebben dat ze over ongeveer zes jaar (als het proces afgelopen is) zullen sterven. Dus willen ze in de resterende tijd nog zo veel feesten als maar kan. Er is echter een kleine groep rebellen die zich hiertegen verzet. Deze rebellen zijn erachter gekomen hoe de ‘shapers’ alles willen veranderen (een van de buitenaardsen is het niet eens met de politiek van zijn ras en heeft de informatie naar het verzet doorgespeeld). Om dit tegen te gaan heeft de groep contact gezocht met aan man van wie zij denken dat hij de plannen kan verijdelen: Slash Maraud. Maraud zelf is een antiheld die in het begin eigenlijk nog niet weet of hij de mensheid wel wil redden. Hij vindt dat de meest mensen collaborateurs zijn of gewoon niet genoeg wil meer hebben om ergens voor te vechten.

Een vriendin, Blue, overtuigt hem echter en samen met haar gaat hij op weg om hun contactpersoon (de ‘shaper’ Dr. X) op te zoeken. Later in het verhaal sluiten nog meer personen zich bij het duo aan, totdat de climax van het verhaal in Parijs wordt bereikt. De serie ademt de sfeer van Mad Max uit. Ook hier de ‘loner’met eigenlijk geen echte vrienden die zich uiteindelijk toch inzet voor een wereld en mensheid waar hij niet zoveel om geeft. Gelukkig vindt Slash wel het geluk (lees: vrouw) dat Max altijd moest missen. Slash Maraud is een serie die vooral mensen die van ‘non superhero high adventure’ houden aan zal spreken, maar iedereen zou deze serie in ieder geval eens in moeten kijken. Het is een van de verloren schatten uit het einde van de jaren tachtig, toen DC een dieptepunt in populariteit had bereikt, maar wel de ene na de andere prachtige mini serie uitgaf. Mijn inziens is Slash Maraud een van de beste science fiction comic verhalen die ooit zijn uitgegeven. Voeg daarbij het tekenwerk van Paul Gulacy (nu te bewonderen in Batman/Predator II) op zijn top aan toe en je bent verzekerd van de juiste illustraties bij het juiste verhaal. Gulacy doet niet al te veel, maar wat hij tekent is altijd pure klasse! Met deze laatste twee woorden kun je trouwens ook Slash Maraud samenvatten: pure klasse!!!

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]