Solomon Kane (1985-1986), zes delige mini serie
Uitgeverij: Marvel
Schrijver: Ralph Macchio
Tekenaar: Diversen
Inkter: Al Williamson

Reviewer: Dennis Janssen

Robert E. Howard was een begaafd schrijver van avonturen verhalen. Zijn beroemdste creatie is Conan (zie het artikel in het vorige nummer van ‘Nuff Said). Maar dit is geenszins zijn enige schepping. Andere "helden" die aan zijn geest ontsprongen zijn King Kull, Red Sonja, Almuric, Cormac Mac Art, Bran Mak Morn en …. Solomon Kane. Persoonlijk heb ik altijd zitten dubben welk figuur ik interessanter vond: Conan of Kane. Na lang wikken en wegen ben ik tot de conclusie gekomen dat ik toch kies voor de veel minder bekende Kane, omdat er aan zijn personage meer mysterieuze kanten zitten, die nog door de lezer in te vullen zijn. Maar, het verschil is niet meer dan een banddikte!!

Solomon Kane en Conan hebben een aantal zaken gemeen: ze zijn meesters met het zwaard, hebben een duidelijke eigen mening en een ijzeren wil. Gelukkig zijn er ook verschillen. Waar Conan een levensgenieter is die houdt van drank en "wilde wieven" is Kane een puritein, die vanwege zijn godsdienst verketterd is in zijn vaderland (Engeland). Ook de fysiek van beide heren is totaal verschillend: Conan is één brol spieren, terwijl Kane een lang, mager scharminkel is, maar wel met handen die zich om een tegenstander kunnen sluiten als werkbankschroeven!

Veel van de verhalen van Kane spelen zich af aan de kust van Engeland of in de donkerste gedeelten van Afrika. Daar ontmoet Kane de Afrikaanse cultuur en kwade magiërs die hem met voodoo bestoken. Ook tal van monsters kruizen zijn pad, zoals vampieren en zombies. En ik kan jullie verzekeren, ook in de 16de eeuw waren die erg vervelend. Als je de verhalen leest voel je je ook een ontdekkingsreiziger. Je kijkt over de schouder van Kane mee hoe hij een werelddeel verkend en daarin zowel de goede als slechte zaken tegenkomt. Je wordt helemaal opgezogen in deze verhalen.

Maar het zijn niet alleen monsters die het Kane lastig maken. Zo neemt hij het ook op tegen de hypocrisie en arrogantie in Engeland (de adel) en de kerkelijke principes die de bevolking tot gehersenspoelde slaven maakt!

Wat maakt deze mini serie nu zo speciaal? Eigenlijk zijn dat twee eenvoudige redenen. Allereerst zijn alle verhalen in deze series adapties van originele verhalen van Howard. Ralph Macchio is heel dicht bij de originele gebleven, alleen daar aangepast waar het de comicvorm ten goede kwam en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Daarnaast hebben veel tekenaars aan Solomon Kane meegewerkt. Om precies te zijn: Brett Blevins, John Ridgeway, Bogdanove, Steve Carr en Mike Mignola (!). Voeg hieraan het prima inktwerk van Al Williamson en je hebt perfecte illustraties bij deze prima verhalen. Bijkomend voordeel van deze mini serie is dat alle verhalen los van elkaar staan en afzonderlijk gelezen kunnen worden. Laat je er dus niet van weerhouden delen van deze serie te kopen als je geen complete set kunt vinden. Daarom: op naar de comicshop en verdiep je in één van de origineelste en intrigerende helden aller tijden, Solomon Kane.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]