De Spirit Archives Volume #1
Uitgeverij DC Comics, Prijs $49,95, verschijnt elke drie maanden
Schrijver: Will Eisner
Tekenaar: Will Eisner
Inkter: Will Eisner

DClogo.gif (1641 bytes)

Reviewer: Simon Rikkers

Deze keer wil ik het hebben over de vader van alle comics de Spirit. De Spirit verscheen voor het eerst in 1940. En sindsdien is hij wekelijks verschenen tot 1952. De reden van het schrijven van dit artikel is omdat DC comics is begonnen met het heruitgeven van de Spirit in Hard Covers (HC). Deze serie zal uit zo=n 13 boeken gaan bestaan. En ze zien er zoals alle DC HC Graphic Novels heel goed uit.

Het ontstaan van de Spirit.
De Spirit is een jonge man genaamd Denny Colt. Hij bestudeerd misdaad (net als Sherlock Holmes) en is ook een privť detective. Als hij achter doctor Cobra aangaat, word er een schot gelost. De kogel uit dit pistool raakt een vat met chemicaliŽn. Denny staat onder dit vat en krijgt de inhoud over zich heen. Als later de politie komt, ligt hij in een plas van die vloeistof en word door de doctor dood verklaard. Hij word vervolgens gegraven op de begraafplaats. De dag na de begrafenis krijgt commissaris Dolan visite van een mysterieuze man. Deze zegt dat er een beloning uitstaat voor de arrestatie van de Cobra en dat hij de Cobra in drie uur bij hem af zal leveren.

Commissaris Dolan krijgt een vreemd vermoeden en vraagt aan de mysterieuze persoon wie hij is waarna deze antwoord dat hij de Spirit is. Dolan vraagt aan Happy (de doctor die heeft vast gesteld dat Denny Colt dood is) of hij er wel zeker van is dat Denny is overleden. Hij besluit naar de begraafplaats te gaan om te kijken bij het graf van Denny Colt. Daar aangekomen ziet hij een tweetal handlangers van de Cobra die bedreigd worden door die mysterieuze persoon die op zijn kamer kwam. De Spirit vraagt aan de twee mannen waar de Cobra is, maar deze zeggen dat ze dat niet weten. De Spirit laat ze gaan en dan komt de commissaris Dolan binnen.

Hij krijgt de Spirit nu goed te zien en ziet dat het Denny Colt is. Denny legt hem uit dat hij nu hij officieel dood is buiten de wet om (als de Spirit) de misdaad kan bestrijden. De commissaris vraagt aan hem hoe hij iedereen heeft kunnen laten denken dat hij dood was. Hij antwoord hierop dat dit kwam door dat vat met vloeistof waar hij in viel. En dat hij door deze vloeistof is een soort van coma is geraakt waar hij enige dagen later pas uit ontwaakte. En doordat hij op een graf ontwaakte gaf deze omgeving hem het idee van de Spirit. Vervolgens verteld hij dat hij wil leven van het geld dat hij krijgt voor het opsporen van de misdadigers.

De commissaris wil natuurlijk nog veel meer weten, maar de Spirit verteld hem dat hij achter die twee handlangers van de Cobra aanmoet omdat hij denkt dat deze hem naar de geheime schuilplaats van de Cobra kunnen brengen.. Niets is minder waar, de twee heren gaan direct naar de geheime schuilplaats toe en waarschuwen Dr Cobra.. Nadat de Spirit zich laat zien gaan de heren op de vlucht. De handlangers worden direct uitgeschakeld maar Dr Cobra geeft wat meer problemen. Net voordat Dr Cobra de Spirit wil neersteken schiet Commissaris Dolan hem neer. Dolan vraagt aan Denny wat hij nu gaat doen. Hij verteld dat hij als de Spirit door het leven zal gaan om de criminelen te grazen te nemen waar de politie niets mee kan.

Hiermee eindigt het eerste verhaal van de Spirit op 2 Juni 1940. Er zaten nog twee verhalen van de Spirit in de bijlage van de zondag krant waar de Spirit onderdeel van was. Het was de bedoeling dat Will Eisner een comic maakt welke elke week als bijlage zou verschijnen. Hij moest alles van de comic verzorgen. Hij moest hem schrijven en tekenen en dat elke week. Hij kreeg een standaard contract wat hij weigerde. Hij maakte een contract dat hij de eigenaar bleef van alle figuren welke hij creŽerde (Als er meer waren geweest zoals hij dan had je nu heel wat minder discussies gehad, en had Image waarschijnlijk nooit bestaan). Dit werd geaccepteerd. Mr. Eisner dacht dat dit kwam doordat men hem zoín goede tekenaar vond, maar later bleek dat men het in eerste instantie had gedaan doorat hij zoín betrouwbaar was. Dat wil zeggen, hij maakt elke week zijn 21 paginaís en leverde die netjes op tijd in. (Ook hier konden / kunnen de jongens van Image nog wat van leren).

Hiermee sluit ik mijn perikelen rond de Spirit weer even af. Maar mocht je van klassieke verhalen houden, dan is de Spirit er een boek voor jou. En voor degene die het zonder een bedrag van $49.95 te storten eens wil proberen. DC brengt deze maand een Spirit Millennium Editie uit. Deze bevat de eerste Spirit comic en heeft een stuk vriendelijkere prijs

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]