Suicide Squad (1987-1992) 66 delen + 1 annual + 1 special
uitgegeven door DC
Schrijver: John Ostrander
Tekenaars: Luke McDonnel, Geof Isherwood e.a.
DClogo.gif (1641 bytes)

Reviewer: Dennis Janssen

Wederom een DC titel uit de jaren 80, een tijdperk waarin veel mooi DC werk over het hoofd werd gezien. Deze keer iets meer mainstream, maar dan wel met een twist. Suicide Squad gaat over een speciale eenheid binnen de Amerikaanse overheid die de moeilijkste vuile klusjes mag opknappen. Het team wordt geleid door Amanda Waller, maar zij is zo ongeveer de enige vaste kracht. De rest van het team bestaat namelijk uit superschurken die voor de volgende keuze staan: of jarenlang de lik in of een gevaarlijke opdracht voor de overheid uit voeren. Als de klus goed geklaard is en de desbetreffende schurk het overleeft heft krijgt hij gratie en mag hij de gevangenis verlaten (zonder te betalen). Het komt echter nog wel eens voor dat zo’n schurk op een missie het leven laat, vandaar de titel van de serie.

Naast een origineel concept (wat heden ten dage heel wat waard is) weet Ostrander veel diepgang aan zijn figuren mee te geven. Het zijn niet twee dimensionale slechterikken maar mensen met gevoelens. Je komt een beetje achter de beweegredenen waarom sommige superschurken zo geworden zijn (bv. Deadshot en Count Vertigo), zelfs al spelen ze maar in enkele delen een rol. Ook de bijfiguren (bv. Murph en Father Cramer) zitten vol emoties, ze hebben allemaal hun eigen redenen om aan het Suicide Squad verbonden te zijn. Verder worden er een heleboel interessant figuren ge´ntroduceerd. Nog meer leggen echter het loodje (vooral in de special, duidelijk een opruim actie van DC), maar het past altijd in het verhaal. Als je een goede originele serie zoekt die niet te duur is (ook deze serie ligt in de dump) probeer dan Suicide Squad eens. Je zult zeker niet teleurgesteld zijn.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]