Superman: The Man of Steel (Juni 1986 - September 1986)
Zes delige mini serie ($ 0.75), uitgegeven door DC
Schrijver: John Byrne
Tekenaar: John Byrne
DClogo.gif (1641 bytes)

Reviewer: Simon Rikkers

Misschien is niet iedereen van dit feit op de hoogte, maar Superman is n van de eerste figuren die is herschreven. Vroeger had DC comics nogal de gewoonte om de logica van hun universum niet helemaal logisch te houden. Ze kwamen hier zelf ook achter en zijn toen begonnen met enige structuur aan te brengen in hun wereldje. En het was de beurt aan niemand minder dan John Byrne om de geschiedenis van Superman te herschrijven. Dit heeft hij gedaan in de zesdelige miniserie 'The man of steel'.

We gaan van start op de planeet Krypton waar de echte vader van Superman, Jor El genaamd, een sonde voorbereid om zijn zoon, Kal El genaamd, hiermee naar de Aarde te zenden. Hij is op Krypton een geleerde die heeft ontdekt dat door een kernreactie Krypton radioactief wordt. Ook heeft hij berekend dat Krypton binnen een uur zal exploderen. Daarom zendt Jor El zijn zoon naar de Aarde. Hij weet al vooraf dat zijn zoon door onze zon bovenmenselijke krachten zal krijgen. Doordat Krypton precies na het vertrekken van de sonde explodeerde word er Kryptoniet (de naam voor het radioactieve gesteente) in de kielzog van de sonde meegezogen. Dit verklaart ook het aanwezig zijn van Kryptoniet op de aarde.

Op aarde aangekomen wordt hij gevonden door Pa en Ma Kent, zijn aardse ouders. Nu blijven echter beide ouders leven, wat niet de vroegere verhalen het geval was. Kal El krijgt van zijn ouders een wijze les dat hij zijn krachten, die hij door de jaren heeft gekregen, niet moet gebruiken om er zelf beter van te worden. Tijdens deze les laat zijn vader hem het schip zien waar hij destijds mee naar de aarde is gekomen. Wat ze echter niet doorhebben is dat ze in de gaten worden gehouden door een mysterieus figuur. Kal El (nu Clark genoemd) vindt dat zijn ouders gelijk hebben en besluit om zijn krachten te gaan gebruiken voor het goede doel. Hij vertelt hen dat hij de volgende dag de wijde wereld in zal trekken, en hij ruilt ook daadwerkelijk zijn ouderlijk huis in voor Metropolis. De eerste tijd heeft hij nog niet zijn huidige kostuum. Hij redt hier en daar de wereld een paar keer en zorgt ervoor dat hij niet (goed) herkend wordt. Zoals je waarschijnlijk al vermoedt wordt hij toch door iemand herkend. Deze persoon is niemand minder dan Los Lane (nee, niet de band). Ze weet hem ervan te weerhouden om meteen weer weg te vliegen en komt zodoende in een mensen massa terecht. Clark wordt in deze mensen massa overrompeld met allerlei persoonlijke verzoeken. Vervolgens weet hij niet hoe het verder moet. Maar Pa Kent heeft wel een oplossing. Het eerste deel van deze miniserie eindigt als Superman voor het eerst met zijn kostuum aan wegvliegt.

Hoe de hervertelling van de man van staal verder gaat zult u zelf moeten nalezen in de overige delen van deze mini serie. Daarin zien we o.a. de eerste ontmoetingen met Los Lane, Batman, Bizarro en Lex Luthor. Deze laatste hebben ze heel erg verbeterd. Het is natuurlijk belachelijk dat iemand met het IQ van Lex Luthor een beetje een bank gaat beroven, terwijl hij honderden miljoenen kan verdienen door ontwerpen te verkopen. Nu hebben ze meneer LL het image van een louche zakenman, zoals de Kingpin, gegeven die overal een vinger in de pap heeft.

Na het verlaten van John Byrne zijn in de Superman series echter veel van zijn veranderingen teniet gedaan hetgeen toch wel zonde is. Maar andere dingen zijn wel overgenomen, bijvoorbeeld de reden waarom zijn pak niet zo snel stuk gaat. Ook is Superman minder sterk en menselijker gemaakt. Hij kon niet meer in de ruimte ademen, maar hij kan gewoon zijn adem lang in houden. Dit is echter in een grote storyline weer ongedaan gemaakt.

Tot zover mijn bijdrage voor deze keer. Kom je deze serie tegen neem hem dan mee. Je houdt er namelijk een goed verhaal aan over.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]