Thunderbolts
Uitgegeven door Marvel
Schrijver: Kurt Busiek
Tekenaar: Mark Bagley
Marvel.gif (1731 bytes)

Reviewer: Dennis Janssen

Het doet mij plezier om voor de verandering weer eens een serie van Marvel aan te kunnen prijzen. Er waren dit maal zelfs twee gegadigden. Degene die ik nu niet zal behandelen is Ka-Zar, maar ik raad jullie aan om de avonturen van Lord Plunder eens te proberen.

Waar ik het wel over wil hebben is de serie Thunderbolts. Na het verdwijnen van de Avengers en Fantastic Four blijkt de wereld behoefte te hebben aan een superhelden team. Uit het niets komen de Thunderbolts naar voren om dit gat op te vullen, en binnen zeer korte tijd zijn ze de populairste helden ter wereld, worden ondersteund door de overheid, hebben toegang tot veel geheime informatie en mogen zelfs het voormalig hoofdkantoor van de Fantastic Four (Four Freedoms Plaza) betrekken.

Maar de Thunderbolts dragen een donker geheim met zich mee. In werkelijkheid zijn de leden van de Thunderbolts namelijk de oorspronkelijke Masters of Evil, bestaande uit Zemo, Goliath, Beetle, Screaming Mimi, Fixer en Moonstone. Ja, laat het maar aan schrijver Kurt Busiek over om een konijn uit zijn hoge hoed te halen. Nadat Busiek ons verraste met Marvels, waarin hij de wereld vanuit een toeschouwers blik liet zien, wil hij nu onderzoeken hoe een superschurk tegen de wereld aankijkt. Het centrale thema dat door Busiek naar voren wordt gebracht is dat de schurken acteren alsof zij helden zijn, maar natuurlijk een geheel eigen agenda hebben. Maar wat gaat er gebeuren als blijkt dat de voormalige superschurken zich de rol van helden wel heel erg goed aan gaan meten, en als ook nog eens blijkt dat ze het eigenlijk veel interessanter vinden om de heldenrol te vertolken? En hoe hou je zo'n geweldig grote leugen intact als een nieuw lid aan de groep wordt toegevoegd (Jolt) die niet weet dat de andere leden eigenlijk schurken zijn? Meer dan genoeg onderwerpen voor spannende verhalen dacht ik zo!!

Naast deze thema's weet Busiek de kracht van het 'team book' perfect te gebruiken. Sommige figuren worden (tot nu toe) wat verder uitgediept dan anderen (vooral Zemo, alias Citizen V, wordt goed onder handen genomen), maar de interactie tussen het team is prima uitgewerkt. Zo kun je duidelijk waarnemen dat er een machtsstrijd binnen het team gaande is (tussen Zemo en Moonstone) en dat er romances in de lucht hangen.

Mark Bagley, uiteraard vooral bekend van zijn werk op Spider-Man, weet ook aan Thunderbolts een klassiek uiterlijk te geven. En dat is belangrijk, want ondanks alle thematiek blijft Thunderbolts een klassiek super'helden' verhaal. Iedereen die van de oude Avengers, Fantastic Four, Justice League of Teen Titans houdt moet niet langer aarzelen en direct naar de dichtst bij zijnde comic winkel gaan om wat Thunderbolts comics te kopen. Tot dusver zijn er 7 delen verschenen (inclusief een -1 nummer en een annual). Nummer 1 is reeds herdrukt. Dus waar wachten jullie nog op? Als de bliksem naar de winkel!!!

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]