Tug & Buster v1 #1-7
uitgegeven door Art & Soul Comics
Schrijver: Marc Hempel
Tekenaar: Marc Hempel
Inkter: Marc Hempel
Art&Soul.gif (5420 bytes)

Reviewer: Alfred Eichholtz

Deze geweldige serie van Marc Hempel zal na zeven nummers en vanaf Juni (met een nieuwe nummer een) onder de vlag van Image uitkomen. Tug & Buster draait om de "male bonding" tussen de kleine Buster en de enorme Tug (en zijn kuif). Buster is een kleine schreeuwlelijk die Tug adoreert en ons toespreekt en opschept over zijn vriendschap met de ultra-mannelijke held, een "strong silent type" die geen woord uit, zelfs niet toen hij het bed deelde met de moeder van Buster. Buster heeft het voornamelijk over de "babes" (bij voorkeur big busty-boobed) die hij en Tug weer gaan of hebben versierd. Tug wordt echt verafgood door de kleine lawaaimaker: in T&B #5 denkt hij dat Tug stervende is en maakt daarom bijna een eind aan zijn leven, gelukkig wordt Tug beter door de Vick's Vaporub die de moeder van Buster op zijn omvangrijke en mannelijk behaarde borst heeft gesmeerd. Cindy, Buster's hond, redt dan Buster op een manier zoals alleen een hond dat kan. Tug's grote trots (of eigenlijk die van Buster) is zijn enorme kuif die letterlijk druipt van het vet. Verder doet hij niet veel dan rondhangen, zitten, liggen en roken.

Er zijn twee belangrijke bijfiguren die zich rond het tweetal ophouden: Stinkfinger en Genital Ben waarvan de laatste echt een geweldig figuur is. Deze seksmaniak is een soort kruising tussen de vieze man van Kees van Kooten en de figuur uit een bekende Monty Python scene "Nudge, Nudge - Say no more....". De voorstellen en dubbelzinnigheden van Genital Ben zijn echt hilarisch en goed voedsel voor liefhebbers van grappen over lichaamsdelen en functies van het menselijke lichaam. Stinkfinger is een even grote loser als de rest maar voelt zich toch wat verheven boven de rest al heeft hij geen andere vrienden om mee op te trekken.

Hempel geeft met deze comic, naast een grote hoeveelheid waanzinnige en bizarre humor, een zeer absurd en grappig commentaar op de Amerikaanse macho cultuur en op wat een man in onze huidige cultuur allemaal moet doorstaan en kunnen. Zo ontdekt Buster in deel zeven dat hij een echte man moet zijn om toe te geven dat hij een mietje is... Hij en de rest stellen wel vraagtekens bij de mannelijkheid van Buster i.v.m. zijn "relatie" met Tug. Hij doet dan ook erg zijn best om uit te vinden wat nu zijn ware geaardheid is.

Het wat abstracte tekenwerk doet wel wat denken aan Hanco Kolk's "Meccano" en Hempel levert keer op keer mooi tekenwerk af met zijn prachtige zwart & wit composities en pagina opbouw in een vloeiende en gladde tekenlijn. Tug & Buster is kortom een ware aanrader die, met het verschijnen van het eerste nummer bij Image en een bundel van de eerste zeven delen, het verdiend om door een groter publiek te worden opgepikt. Er zijn weinig comics op de markt die zo vreemd en grappig zijn en daarom zo goed bij het comics lezende publiek passen: zijn wij ook niet vreemd en grappig?

Hempel is verder ook bekend van de serie Gregory waarvan een viertal delen bij Piranha Press (DC) zijn verschenen. Ook maakte hij het Sandman verhaal "Kindly Ones" (#57-69) samen met Neil Gaiman en bij Vertigo verscheen ook de mini serie Breathtaker.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]