Twilight Man (1989) 4 delige mini serie
uitgegeven door First
Schrijver: Steven Grant
Tekenaar: Tristan Chane

Reviewer: Frank Rikkers

First.gif (4815 bytes)

In die tijd was ik nog een echte Marvel zombie, vaag was ik me er van bewust dat er ook nog andere uitgeverijen waren, vooral door DC (Batman). De comics die in deze jaren door kleinere uitgeverijen werden uitgegeven waren voornamelijk zwart-wit. Dit kon mijn op kleur ingestelde geest maar moeilijk waarderen zodat ik eigenlijk dat (toen kleine stukje) van de plank oversloeg. Opeens veranderde dit echter, mijn oog viel op een nogal stekelig uitziende cover met letters die bij mij direct de associatie met horror naar boven bracht. Bijna was ik eraan voorbij gelopen vanwege de plaats tussen de andere independents, maar ik keek hem toch maar even in. Ik was direct verkocht. Het was namelijk in kleur. Het was echter ook zeer realistisch getekend. Ondanks de enorme prijs van $2.75 (de meeste comics die ik kocht waren één dollar of minder) en de hoge dollarkoers (één dollar was fl 3.50) heb ik direct een abonnement genomen.

Duizend jaar geleden wisten de Ieren hun goden te verdrijven. Een belangrijke tovenaar wilde ze ook van de rest van de wereld verdrijven zodat de mens het heft in eigen handen kon nemen. Hij verzamelde tienduizend krijgers, tovernaars filosofen en alchemisten om zich heen. Na vele jaren strijd zijn alle goden verbannen en op drie na alle tienduizend mensen dood. Twee ervan, de tovernaar en zijn kleinzoon, verzamelen alle wapens. Ze zijn de Twilight Men. De wapens en de geheimen worden doorgegeven van vader op zoon. Om ervoor te zorgen dat de goden nooit meer terug kunnen komen.

Doordat de goden verdwenen, gaan allerlei zaken op de aarde op een logische manier verlopen. De mens ontdekt de wetenschap en uiteindelijk de atoombom. Maar bij elke ontploffing worden de barrières tussen de aarde en de verbannings plaats zwakker en uiteindelijk weten er goden terug te komen op aarde. De laatste Twilight Man gelooft niet in de hele rotzooi totdat op een vrij overtuigende manier zijn ongelijk wordt bewezen.

Het verhaal is (jawel, daar komt hij weer) een must voor de liefhebber van de betere horror verhalen. Ook voor de prijs hoef je het in de tegenwoordige comic markt niet meer te laten. Er is echter een probleem... ze zijn nergens te vinden, maar als je de serie vindt dan heb je ook een schat in handen. Graven dus maar!

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]