Yikes! Vol 2 #1
uitgegeven door Alternative Press
Schrijver: Steven Weissman
Tekenaar: Steven Weissman
Inkter: Steven Weissman
AltPress.gif (2582 bytes)

Reviewer: Alfred Eichholtz

Een van de meest opmerkelijke nieuwe comics van de laatste jaren is wel Yikes! van Steven Weissman (alias Ribs). Zijn serie van Yikes! word bevolkt door een groepje kinderen, een soort dronken Peanuts in klassieke monstersfeer. De groothoofdige figuren lijken ook wel zo uit de advertenties in oude Marvel comics te zijn gekomen: zo zijn daar X-Ray Spence, die inderdaad een X-Ray Vision bril heeft; Li'l Bloody, een kleine dracula; Pullapart Boy, een Frankenstein, samen gesteld door zijn vader, Professor Boy, uit lichaamsdelen van dode kinderen; Dead Boy, een zombie broertje van Pullapart Boy; Elzie Crisler; een dood hondje, ook tot leven gewekt; Chubby Cheeks, een Jeckyll en Hyde figuurtje en Kid Medusa, die je inderdaad niet in de ogen moet kijken.

De korte verhalen vallen op door enerzijds de freaky en prettige gestoorde humor en anderzijds de verstilde absurditeit. Verder uiten de kids zich ook nog wel eens in absurd zinloos geweld zonder daar 2 minuten bij stil te staan. Pullapart Boy heeft de eigenschap om steeds maar weer uit elkaar te vallen al dan niet met de hulp van een van zijn vriendjes. Waarvan Li'l Bloody strikt een dieet van Teenagers volgt.

In Yikes 1 gaan Pullapart Boy, Li'l Bloody en X-Ray Spence in "Don't Call Me Stupid" wraak nemen op de "bully" Chubby Cheeks die helaas voor hen op vakantie is, en ze gaan dan maar een uitgeleende honkbalknuppel terughalen bij hem thuis en vernielen vervolgens geheel het huisraad op zijn Gronings. Daarnaast is er ook onder meer "Back in the Day" een prachtig verhaal over een dromende Elzie Crisler, die droomt over de tijd dat het hondje nog leefde.

Opvallend is dat in de laatste paar Marvel Visions sinds nummer 25 er ook een pagina van Weissman in staat waar hij Yikes!-achtige versies en origins van klassieke Marvel figuren zoals Sub-Mariner, Sgt Fury en Red Skull geeft. Ook komt er binnenkort werk van Weissman in Dark Horse Presents. Zo kunnen we Steven Weissman's werk de komende tijd veel tegen komen, die trouwens ook nog bijvoorbeeld een CD Single hoesje maakte voor The Presidents of the United States of America.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]