Hercules (1982-1988) 2 mini series en 1 graphic novel
uitgegeven door Marvel
Schrijver: Bob Layton
Tekenaar: Bob Layton
Marvel.gif (1731 bytes)

Reviewer: Frank Rikkers

Wie kent niet het enigszins arrogante lid van de Avengers? Altijd bezig om mooie vrouwen te versieren of iemand HET GESCHENK te geven. Nadat Hercules wegens overbezetting bij de Avengers was vertrokken, was hij weer een tijdje terug bij pa op de Olympus gaan wonen. Toen hij echter tijdens een dag van contemplatie en zielzoeken zijn aandacht richtte op de vleselijke, in plaats van spirituele genoegens, ontstak pa in (voorspelbare) woede. Hercules werd het universum ingestuurd om nederigheid te leren. In het begin gaat dit natuurlijk niet al te best, Hercules versiert (hoert niet), versnoert en zuipt dat het een lieve lust is. Bovendien schept hij er een onnoemelijk plezier in om personen HET GESCHENK te geven (“I am about to bestow upon thee THE GIFT”). Dit geschenk bestaat uit een flinke kloppartij aangezien Hercules schijnt te denken dat iedereen het fantastisch vindt om met hem een robbertje te stoeien (in bed of bar).

Tijdens zijn avonturen ontmoet hij verschillende personen. Een ervan is een soort humano´de taperecorder die al zijn avonturen gaat bewaren voor het nageslacht. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Galactus. Hercules probeert deze grote pief over te halen om een bepaalde planeet niet op te eten door hem dronken te voeren. Dit amuseert Galactus dusdanig dat hij de planeet ook inderdaad spaart. Ook ontmoet Hercules tijdens zijn omzwervingen een Skrull die praat als een ouderwetse dokwerker en de morele instelling heeft van een gentleman inbreker (zonder het gentleman).

De Graphic novel speelt zich dertig jaar na de mini series af. Hercules wordt gevangen genomen door de koning van een sterrenrijk. Wat blijkt; onze held is papa en zoonlief (de koning dus) heeft een enorme hekel aan hem. De moeder was zwanger van Hercules, maar had dit nooit gezegd. Ze was behoorlijk boos op hem en maakte hem bij zoonlief behoorlijk zwart.

Tijdens de pakweg 240 pagina’s leert Hercules gaandeweg een heleboel dingen over zichzelf. Doordat hij zich in de twee mini series bewust is geworden van (enkele van) zijn fouten, weet hij de problemen met zijn zoon in de graphic novel op een onverwachte manier op te lossen.

Samengevat: natuurlijk zitten de verhalen vol met het verwachte superhelden gedoe, maar ondanks de komische inslag van de verhalen wordt ons als het ware toch een spiegel voor gehouden over onze eigen fouten en sterke punten. Pluspunt: een goed verhaal voor weinig geld (het zuinige Hollander virus). Minpunt: probeer ze maar eens compleet te krijgen (heeft mij drie jaar gekost).

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]