Het Defiant gevoelDoor Simon Rikkers |
Het is nu half twee 's nachts. Ik heb zojuist een review geschreven en ergerde me aan het feit dat veel van de comic lezers van tegenwoordig alleen maar kijken naar de tekeningen en niet meer letten op het verhaal. Waarschijnlijk hebben de andere redactieleden dit ook al regelmatig verteld, maar toch vind ik dat ik het even dunnetjes moet overdoen. Mijn grootste voorbeeld voor deze tekst is het Defiant universum. Ik zal in het kort even de series langslopen, en bij elke serie een klein overzicht geven. Als je wilt weten hoe het hele verhaal loopt zal je echter moeten wachten tot ik de tijd rijp vind om ze te bespreken (of als je de comics ondertussen al gekocht hebt).
De eerste serie die kwam was Plasm, die direct na het uitkomen van de binder met trading cards werd omgedoopt naar Warriors of Plasm. Toen nummer één uitkwam heeft deze qua verkopen in de top 10 gestaan. Hieruit kun je toch concluderen dat een heleboel mensen deze comic hebben gekocht. Ik betwijfel echter of meer dan 10% van deze de comic ook daadwerkelijk gelezen heeft. Het verhaal was goed en de tekeningen pasten zeker bij het verhaal.
Vervolgens kwamen ze met de tweede serie (dit is wel logisch, eerst serie één en dan serie twee). Dit is en was mijn persoonlijke favoriet. Ik wind er geen doekjes om dat ik een liefhebber ben van horror comics. Deze comic moest de donkere kant van het Defiant universum gaan worden. Met het verschijnen van de trading card binder als het nul nummer dacht ik 'dit ziet er niet slecht uit, dat heeft Ditko mooi gedaan'. Meestal ga je nu, en ik dus ook, het verhaal lezen. Dit was meer dan geweldig. Het concept was origineel en het verhaal was zeer goed. Oké, misschien houd je niet van de tekenstijl, maar die vind ik een stuk beter dan The Maxx of Cerebus en die lopen nog steeds en worden ook gelezen.
De derde serie was The Good Guys. Dit vind ik de slechtste van het hele universum, al moet ik zeggen dat ze een zeer leuke manier hadden gevonden om de figuren gestalte te geven. Ze hadden namelijk een wedstrijd gehouden en de winnaars werden als model gebruikt.
De vierde serie vertelt het verhaal van Charlemagne. Een jongen die 18 jaar in coma heeft gelegen, en dus volwassen is, maar nog de gedachten van een kind heeft. (hierbij is hij ongeveer wel zo sterk als Ben Grimm van de Fantastic Four). Hierna kwam de serie War Dancer. Dit is een soort god die de aarde wil vernietigen. Zijn grootste tegenstander is Charlemagne, deze wil dat natuurlijk voorkomen.
Hierna kregen we de serie Dogs of War. In eerste instantie dacht ik 'dit wordt helemaal niets', maar het bleek een heel goed verhaal te zijn, èn een van de twee hoofdfiguren van Dogs of War verlaat deze serie om een hoofdrol te gaan vertolken in Prudence & Caution. De achtste en laatste serie die er in het Defiant universum is verschenen is het nul nummer van The Great Grimmax. Dit is een van de figuren uit Warriors of Plasm.
Enige redenen die volgens mij zeker hebben meegeholpen aan het falen van het Defiant
universum zijn:
1)Het feit dat er problemen waren met de trading card
binders. Van de eerste binder waren er veel te weinig gemaakt, en daardoor is het hele
universum op het verkeerde been van start gegaan. Hierbij komt natuurlijk ook nog kijken
dat je voor een gewone comic $2.50 betaald en voor een binder met cards toch al gauw 25
tot 30 dollar kwijt was.
2)De onenigheid die over de naam Plasm ontstond. En dat heeft
de helft van het geld gekost dat Jim Shooter om
handen had.
3)Het de zoveelste uitgeverij was die met comics met een
coverprijs van $2.50 op de markt kwam, terwijl de meeste Marveltjes toen nog $1.50
kostten.
4)De tekeningen veelal geschilderd waren, en men op dat
moment meer op tekeningen als van Image zat te wachtten.
En dit laatste punt zit me het meeste dwars. Een slechte comic die er goed uitziet wordt meestal tot het einde der tijden verkocht. Maar een comic die er voor de meeste mensen niet 'flashy' genoeg uitziet, maar een dijk van een verhaal heeft, wordt niet eens ingekeken. Natuurlijk zijn hierop ook uitzonderingen te vinden, zoals degenen die ik in de bovenstaande tekst noemde, maar deze bevestigen de regel.
Ik zal nog even een checklist maken van alle comics die Defiant heeft uitgegeven. Wel zo handig als je nog eens een compleet universum wilt gaan sparen.
Warriors of Plasm #0 comic in de Previews
Warriors of Plasm #0 trading card binder (met Splatterball comic)
Warriors of Plasm #1-13
Warriors of Plasm Home for the Hollidays graphic novel
Dark Dominion #0 trading card binder
Dark Dominion #1-10
The Good Guys #1-9
Charlemagne #0 (bijlage bij Hero Illustrated)
Charlemagne #1-5
War Dancer #1-6
Dogs of War #1-4
Prudence & Caution #1-2
The Great Grimmax #0 (bijlage bij Hero Illustrated)
Genesis The Birth of the Defiant Universe
Voor de echte fan is er nog een verhaal van de Good Guys verschenen in de Previews en een verhaal van Glory (dit had ook een nieuwe serie moeten worden) in vier delen van de maandelijkse Overstreet Price Guide.