Thematisch verzamelen

Door René de Heer

Comics, comics, comics, heel veel comics.Elke maand is er de "previews", een soort maandelijks verschijnende Wehkampgids voor comics.Menig comic-lezer bestelt met behulp van deze gids de nodige comics. Het aanbod is echter groot, erg groot. Hoe moet je nou een keuze maken uit al die aangeboden waar? Veel lezers gaan af op de goede naam van een schrijver of tekenaar. Er zijn ook lezers die zich vasthouden aan bepaalde series of figuren, soms ongeacht de kwaliteit van deze series. Andere lezers bestellen niets, maar kijken eerst hoe een comic eruit ziet als deze op de plank ligt. Alles sparen wat bij één uitgeverij uitkomt is ook een leuke variant, zolang deze niet zoveel uitbrengt als DC of Marvel. Een meer verrassende selectiemethode is het thematisch sparen van comics. Het leuke van deze manier van sparen is dat je de meest uiteenlopende comics in huis haalt, van Barbie tot Vampirella als het ware. Bekende verzamelthema's zijn onder andere: dinosaurussen, indianen en vampiers, maar ook Atlantis en Egypte. Op dat laatste thema wil ik iets dieper ingaan.

Egypte en dan met name het oude- of antieke Egypte is iets dat veel mensen tot de verbeelding spreekt. Daarom is het niet vreemd dat er zoveel films gemaakt zijn over wraakzuchtige mummies of reclamefilmpjes voor make-up of zeep. Ook in de muziek duikt Egypte op: de Aïda, de Carmina Burana en in Walk like an Egyptian van het meidengroepje The Bangles. In boeken vormt Egypte vaak het decor voor spannende verhalen. In comics is dat niet anders. Soms zijn comics bewerkingen van films zoals bijvoorbeeld: Stargate (Entity), Raiders of the lost Ark (Marvel) of Aladdin (Marvel), maar ook populaire televisieseries als Xena (Topps) zorgen voor het nodige materiaal. Een enkele keer wordt het verhaal uit een boek nog eens dunnetjes overgedaan in een comic. Een goed voorbeeld daarvan is The Mummy-or Ramses the Damned (Millennium) van Anne Rice. In vrijwel elke langlopende comicserie zitten wel een of meer deeltjes die iets te maken hebben met Egypte dus ook in bijvoorbeeld: Thor, Spider-Man, Batman en The X-Men.

De mate waarin Egypte een rol speelt verschilt per comic enorm. Soms wordt het ingrediënt Egypte beperkt tot slechts een verdwaalde piramide. Ideaal (als dit thema je aanspreekt) is natuurlijk een serie als Egypt (Vertigo). Daar kun je uiteraard niet omheen. Het komt ook voor dat het oude Egypte gebruikt wordt als inspiratiebron voor een eigen creatie. In Conan (Marvel) bijvoorbeeld passeren meermalen volkeren de revue die sterk doen denken aan de oude Egyptenaren en hun goden (zo lijkt Set wel erg veel op Seth) maar zo niet genoemd worden. Hetzelfde verhaal gaat op voor Tarzan (o.a. Marvel). Tevens geldt dat ook voor veel verhalen die zich afspelen in Atlantis: dikwijls vertoont de architectuur van Atlantis grote overeenkomsten met die van het oude Egypte. Vaak zijn de Egyptische goden het hoofdbestanddeel van een verhaal dat zich kan afspelen in een ver verleden zoals in Sheba (Sick Mind Press/Sirius) of juist in onze tijd: het dramatisch geflopte Trans Nubians (Adeola) of in de toekomst: Stargods (Antarctic). Horrorverhalen zijn bij uitstek geschikt om iets te doen met Egypte zoals in The Living Mummy (Marvel), The Crypt of Shadows (Marvel), Vampirella (Warren/Harris) en Grimm's Ghost Stories (Gold Key).

Het zal je wellicht opgevallen zijn dat er heel veel verschillende uitgeverijen genoemd worden. Zoek je naar een grote verscheidenheid in je comicverzameling, probeer dan eens thematisch te sparen. Je zal veel leuke ontdekkingen doen die anders voor jou verborgen waren gebleven. Zoek het in dat geval niet alleen bij de grote uitgeverijen. De kleintjes zorgen soms voor opvallend materiaal.

Wil je meteen starten met een Egypte collectie dan volgt hieronder alvast een aantal titels om het zoeken te vergemakkelijken. Ben je in een ander thema geïnteresseerd dan zul je dat zonder deze service moeten doen, maar collega-verzamelaars en winkeliers hebben vaak veel tips voor jou.

Kaos Moon #3 (Caliber)
Skull #4 (Marvel)
The Rise of the Apocalypse #1 t/m #4 (Marvel)
The New Warriors #11 t/m #13 (Marvel)
Groo #110 (Marvel)
Black Axe #4 (Marvel)
Thundercats #13 (Star)
The Cartoon History of the Universe #3 (Rip Off Press)
Sinister Romance #1 (Harrier New Wave)
I Love You #100 (Charlton)
Aztec Ace #14 (Eclipse)
Batman and the Outsiders #17, #18 (DC)
Serina #1 t/m #3 (Antartica)

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]