Books of Magic (1990) vier delige prestige serie
uitgegeven door DC
Schrijver: Neil Gaiman
Tekenaars: John Bolton, Charles Vess, Paul Johnson en Scott Hampton
Vertigo.gif (6198 bytes)

Reviewer: René van Hasselaar

Voordat Neil Gaiman de ster werd die hij is door Sandman, schreef hij diverse andere juweeltjes. Een van deze diamanten is de prestige formaat Books of Magic mini serie. Elk deel hiervan is geschilderd door een andere artiest (zie het kopje van dit artikel voor de namen).

Books of Magic gaat over de twaalf jarige Timothy Hunter, die de grootste magiër aller tijden kan worden. Om Tim enig idee te geven wat dit inhoud wordt hem door de trenchcoat brigade een rondleiding gegeven door de wereld van de magie. De trenchcoat brigade (een perfecte grap van Neil Gaiman) bestaat uit John Constantine, Mister. E, Doctor Occult en The Phantom Stranger. In het begin van het verhaal discussiëren deze vier over de jonge Tim, en wat zij met hem willen doen. Mister E is ervoor om Tim te doden omdat de jongen verschrikkelijke rampen zou kunnen veroorzaken. Tenslotte besluiten de vier om de jongen een kijkje in de keuken van de magie te geven zodat hij zelf kan beslissen of hij tot deze wereld wil behoren.

In het eerste deel neemt de Phantom Stranger Tim mee op een reis door het verleden waar hij Lucifer uit de hemel ziet vallen en Atlantis ten onder ziet gaan. Na een ontmoeting met de veertien jarige Merlijn keren zij terug naar het heden. In deel twee laat John Constantine Tim kennismaken met de diverse magische figuren uit het DC universum zoals The Spectre, Madame Xanadu, en Zatanna. Het derde deel is een reis door de diverse universa onder leiding van Doctor Occult. De twee beginnen hun reis in Fairy op een markt en wandelen dan verder. De koningin van het rijk toont hun onderweg diverse werelden. Een van deze werelden is The Dreaming waar Tim een korte ontmoeting heeft met de Sandman. Het laatste verhaal brengt onze tovernaar in spé naar de toekomst onder de leiding van Mister. E. Zij reizen naar het einde der tijden waar zij een ontmoeting hebben met Destiny en met Death. Na zijn terugkeer in het heden moet Tim tenslotte de belangrijkste beslissing in zijn leven nemen. Kiest hij voor de magie of voor de realiteit?

Ik denk dat iedereen deze vraag wel kan beantwoorden, maar dat is niet hetgeen wat belangrijk is in dit verhaal. Zoals alles wat Gaiman schrijft is ook dit een reis door de geest van diverse mensen en wat zij van de wereld en hun medemensen vinden en niet een simpele queeste met antwoorden aan het eind.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]