The Spider en Reign of the Vampire King (1991 en 1992)
uitgegeven door Eclipse
Schrijver: Timothy Truman
Tekenaar: Timothy Truman
Eclipse.gif (4117 bytes)

Reviewer: René van Hasselaar

Dit is de eerste maal dat er een independent comic besproken wordt. En om direct maar goed van start te gaan behandel ik twee mini series tegelijkertijd. The Spider is een zeer oud karakter. Hij is een held uit de dertiger en veertiger jaren zoals zijn collega’s The Shadow en Doc Savage. Hij maakte zijn debuut in de pulp romans die in die periode zeer populair waren. De bedenker van The Spider is Harry Steeger die voor zijn creatie duidelijk naar The Shadow heeft gekeken. De populariteit was in die dagen zeer groot en The Spider maakte dan ook een overstapje naar het witte doek. Er zijn diverse serials over hem gemaakt (net zoals Flash Gordon) die als een soort vervolgserie voor de hoofdfilm draaiden. In het dagelijkse leven is The Spider Richard Wentworth, miljonair en o.a. uitgever. In de meer dan honderd verhalen die geschreven zijn is nooit duidelijk gemaakt waarom hij schurken bevocht. In die verhalen was het veel belangrijker dat de schurken bij bosjes stierven op de meest gruwelijke manieren. Het is duidelijk dat de ‘gritty and dark heroes’ van vandaag nog wat kunnen leren van deze misdaadbestrijder. Als je nu denkt dat de Punisher van hem is afgeleid vergis je je behoorlijk, want Stan Lee heeft ooit verteld dat The Spider de inspiratie was voor Spider-Man. Genoeg nu over de historie van het personage, laat ik de mini series behandelen.

Beide mini series zijn gebaseerd op een originele Spider roman uit de dertiger jaren. Beide series zijn ook door hetzelfde team gedaan, wat vrij uniek is voor dit soort uitgaven. Schrijver en tekenaar is de onvolprezen Timothy Truman, die nog steeds niet is erkend door het grote publiek als een van de grootste talenten in de comic wereld. Ook in deze beide Spider series bewijst Truman zijn grote talent opnieuw. Als je eenmaal begint met lezen is het vrijwel onmogelijk om te stoppen totdat het verhaal is afgelopen. De tekeningen zijn prachtig, niet in de laatste plaats door het prachtige schilderwerk van Samuel Parsons. De twee verhalen zijn vrij verschillend van elkaar. In de eerste serie, simpelweg The Spider genaamd, zijn de tegenstanders ‘normale’ misdadigers van vlees en bloed. In de tweede serie ‘Reign of the Vampire King’ vecht onze held echter tegen diverse gemuteerde wezens zoals een vleermuisman. Deze serie heeft tevens een veel mystiekere achtergrond dan het eerste verhaal. Voor iedereen die van een goed verhaal en schitterende tekeningen houdt is The Spider iets dat niet in je verzameling mag ontbreken. De prijs kan je ook niet tegenhouden want de serie kost geen cent meer dan de coverprijs.

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]