Sisterhood of Steel (december 1984 -
februari 1986) 8 delige serie uitgegeven door Marvel/Epic Schrijver: Christy Marx Tekenaar: Mike Vosburg |
Reviewer: Dennis Janssen
Er was eens... Zo beginnen bijna alle sprookjes. En een sprookje was het! Het onderdeel Epic van Marvel maakte in de tachtiger jaren het ene goede verhaal na het andere. Zo goed zelfs, dat besloten werd het Epic Magazine uit te breiden tot meerdere aparte series. Uit deze ontwikkeling kwamen onder andere Alien Legion, Black Dragon, Dreadstar, Swords of the Swashbucklers en de serie die ik ga bespreken Sisterhood of Steel.
Om de lijn nog even door te trekken, ook dit is een sprookje, of beter gezegd een fantasy verhaal, hoewel je geen draken of trollen hoeft te verwachten. Het verhaal draait om Boronwë, een jonge soldate in een geheel vrouwlijk leger, wat erg veel gelijkenis vertoont met de amazones uit de Griekse oudheid. In het begin van het verhaal moet Boronwë zich kwalificeren om in de elite van het leger toegelaten te worden. Uiteraard slaagt zij met vlag en wimpel, maar haar beste vriendin, Kelki, lukt het niet om zichzelf te plaatsen. Kelki kan dit niet verwerken en vlucht uit het leger. Maar deserteren daar heeft het leger nu eenmaal een hekel aan, dus worden enkele vrouwen van de elite, Sisterhood of Steel genaamd, ingezet om Kelki weer thuis te brengen. Uiteraard hoort Boronwë ook bij deze groep.
Dit incident is de aanleiding tot een verhaal waarin eergevoel centraal staat. Boronwë zal op een gegeven moment moeten kiezen wat zij hoger inschat, haar vriendschap met Kelki of haar loyaliteit aan de Sisterhood. Het is zeer boeiend om te zien dat Boronwë zowel een strijd met haar zwaard moet leveren als ook haar gevecht in haar hart, waar geen wapen haar bij kan helpen. De keuze die Boronwë maakt zal voor sommige lezers (die nu al denken het antwoord te weten) wel eens als een verrassing kunnen komen.
Het was goed om eens een vrouwelijk figuur in de hoofdrol van een comic te zien. Tegenwoordig worden de vrouwen in comics meer gezien als de kapstok van een paar cup FF borsten (uitzonderingen daargelaten). Boronwë laat echter zien hoe een personage in de loop van een verhaal kan groeien (van naïef naar gehaaid), zonder dat zij daarbij in een tanga over de pagina's huppelt. Een voorbeeld voor de heren van Image?
Zoals het een goed fantasy verhaal betaamt zit Sisterhood of Steel vol met avontuur, actie, ontroering, goede dialoog en intriges (vooral tussen de leiding van de Sisterhood onderling si het nogal eens bonje). Een zeer goed verhaal met dito tekeningen is wat deze serie je te bieden heeft. Heb je alleen interesse in superhelden dan is deze serie niets voor jou, maar ben je wat bredere denkend dan kun je hier een heleboel plezier aan beleven.
Het sprookje van Epic is al lang uit en helaas had het geen happy end. De kwaliteit van de Epic verhalen werd van kwaad tot erger en uiteindelijk werd Epic opgedoekt. Wat resteert zijn enkele sieraden die aan betere tijden doen denken en tussen deze sieraden is Sisterhood of Steel voor mij een kroonjuweel.