Door Dennis Janssen.
In ons jubileumnummer 25 hebben jullie allemaal de jaarlijkse lezersenquête
aangetroffen. Zoals gebruikelijk presenteren wij twee nummers later de resultaten. En wat
voor resultaten! Nog nooit in onze geschiedenis hebben zoveel mensen gereageerd als dit
jaar (met dank aan de aansporingen van René en de uitvinding van e-mail). We kunnen dus
zonder meer spreken van een waarheidsgetrouwe weergave van de comicsmaak van
Nederland, zoals deze leeft bij de klanten van een aantal van de meest prominente
comicwinkels. Iedereen die ingestuurd heeft: bedankt voor het mogelijk maken van deze
uitslag. Dat sommigen er ook nog iets aan over hebben gehouden is natuurlijk helemaal mooi
meegenomen. Door een enquête in te vullen hebben de volgende personen een prijs gewonnen:
Bastiaan Wiering;
Marcel Hoogendoorn;
Allard Peperkamp.
Deze lezers hebben een van de volgende prijzen gewonnen:
Gold Sovereign Seven #1;
Gesigneerde Babes of Broadway;
Gesigneerde Knights on Broadway #1.
En dan nu over naar de winnaars van de lezersenquête 1997!!!
Wie dit keer tot de beste schrijver gekozen ging worden was ongeveer even spannend als een wedstrijd Ajax-Volendam. Kurt Busiek scoorde in de eerste minuut en heeft gedurende het verdere verloop deze voorsprong niet meer uit handen gegeven. Op zich niet vreemd voor de schrijver van top series als Astro City, Thunderbolts, Avengers en Iron Man. Busiek bewees dit jaar dat je wel degelijk een groot aantal series kan schrijven en de kwaliteit ervan hoog kan houden, als je maar interesse voor het werk en de figuren hebt. De enige schrijver die Kurt nog enigszins kon volgen was de winnaar van vorig jaar, Garth Ennis. Of het te maken heeft met een afnemende populariteit van Ennis en zijn creatie Preacher, de slechte Preacher spin-offs of door de verbetering van Busiek hebben we niet uit de uitslag af kunnen leiden. Andere schrijvers die enkele malen genoemd werden, zijn Peter David, Frank Miller en (verrassend) Erik Larsen. Kurt Busiek liet ons weten dat hij zeer vereerd was met de verkiezing. Hij benadrukte daarbij dat hij het erg leuk vond eerste te zijn geworden, maar dat hij het nog belangrijker vond dat hij zich in zulk uitstekend schrijversgezelschap bevond.
De titel van beste tekenaar werd dit keer geprolongeerd door Alex Ross. De beste man moet wel erg indrukwekkend werk afleveren, want naast de Uncle Sam mini-serie is er erg weinig werk van hem in 1997 verschenen. Toch vonden jullie dit goed genoeg om Alex zijn tweede titel in twee jaar toe te kennen. Ook de tekenaar die als tweede over de streep kwam stond vorig jaar op dezelfde plaats, te weten Mike Mignola (ook al zo iemand die bijna dagelijks grote hoeveelheden comics produceert). Qua tekenwerk is de smaak van de lezers van de Nuff Said het afgelopen jaar kennelijk weinig veranderd. Naast Ross en Mignola werden David Finch, John Byrne en (wederom) Frank Miller meerdere malen door jullie naar voren gebracht.
Dan de keuze van de meest onderschatte comicmedewerker, de inkter van 1997. Waar we vroeger nog wel eens enquêteformulieren terug kregen met bij deze categorie een leeg vakje (of een kruisje) was dit dit jaar eerder uitzondering dan regel. Daarnaast was de strijd om de eerste plaats erg hevig. Het was daarom ook leuk om te zien dat twee veteranen in het veld de plaatsen één en twee veroverden. Klaus Janson werd tweede, Bill Sienkiewicz (door iedereen was zijn naam goed gespeld) mag zich binnen Nederland de meest populaire inkter van 1997 noemen. Maar zoals ik al zei, de concurrentie was hevig, zodat ook Batt, D-Tron (de winnaar van 1996), Art Thibert en Scott Williams vaak bij jullie op een stem konden rekenen.
De keuze van de uitgeverij van het jaar is tot op heden nog altijd door DC gewonnen. Ook dit jaar komt daar geen verandering in. Het gat met de nummer twee is echter wel veel kleiner dan vorig jaar. DC werd met geringe afstand tot beste uitgever van 1997 gekozen. Wat wederom blijkt, is dat de keuze van DC als beste uitgeverij maar mondjesmaat te maken heeft met hun superhelden comics, maar voornamelijk met Vertigo (in de uitslag zijn de keuzes DC en Vertigo bij elkaar opgeteld). Wat wel verbazend is, is dat Marvel heel duidelijk met een opmars bezig is. Werd deze uitgeverij vorig jaar derde met een heel grote achterstand, dit jaar is (ondanks alle financiële tegenslagen en tegenwerkingen van corporate raiders) het jaar van de comeback. Marvel heeft zich weer meer toegelegd op goede verhalen en de lezers van de Nuff Said kunnen dit kennelijk waarderen, getuige de uitslag. Derde werd, wel op zeer grote afstand, Image. Toen wij Marvel editor Tom Brevoort om een korte reactie vroegen zei hij dat hij het heel fijn vond dat de lezers de weg naar Marvel weer gevonden hadden. Hij hoopt dat Marvel hun meer goeds in de toekomst kan bieden.
Vervolgens komen we bij de keuzes van de beste ongoing- , de beste mini serie en de beste special van het jaar 1997. Zoals te verwachten was het hier ook weer een strijd tussen Busiek en Ennis, maar deze maal was het gat minder groot. Toch wist Busiek wederom als eerste zijn wiel over de streep te drukken. Met twee stemmen verschil wist Kurt Busiek met Astro City de prijs voor de beste ongoing serie te confisceren. Preacher werd tweede. Ook dit is een herhaling van de uitslag van 1996. Op de derde plaats staat een andere serie van Kurt Busiek, te weten Thunderbolts. Ook voor Alex Ross was er dit jaar een tweede prijs. De door hem getekende mini serie Uncle Sam was in 1997 het populairst bij de lezers (of plaatjeskijkers, de schrijver van Uncle Sam werd namelijk geen enkele maal genoemd bij de verkiezing van beste schrijver). Tweede in deze categorie werd een ander DC mini serie, te weten Batman: The Long Halloween. Het erepodium werd in deze categorie overigens geheel door DC bezet, want de derde plaats werd ingenomen door 2020 Visions. Schrijver Jaimie Delano reageerde blij verrast met het feit dat de door hem geschreven serie 2020 Visions zo populair bleek te zijn en was onder de indruk van de Nederlandse keuze om Uncle Sam tot beste mini serie uit te roepen. Volgens hem was dit alleen in het liberale Nederland mogelijk.
Garth Ennis hoefde dit jaar niet alleen genoegen te nemen met zilveren medailles. Vorig jaar won Garth Ennis in de categorie beste special met The story of you-know-who, dit jaar werd de special Cassidy: Blood and whisky door de Nuff Said lezers als beste special gekozen. Tweede dit maal werd een al even gewelddadig stukje literatuur. Deze plaats werd namelijk ingenomen door Sin City: Family Values.
De laatste categorie waarin jullie je stem in uit konden brengen was die van het beste figuur. Ook hierin bleek dat er erg weinig veranderd was ten opzichte van vorig jaar. Net als vorige keer werd Batman als beste figuur gekozen, terwijl Hellboy genoegen moest nemen met een tweede plaats. Het verschil was echter minimaal: één stem die de doorslag gaf. Derde werd een nieuwkomer en leverde Garth Ennis een bronzen plak op, Hitman.
Tot zover de uitslag van 1997. Nogmaals iedereen bedankt en op naar de verkiezingen van 1998 (misschien dat Jan Marijnissen ook wel in onze verkiezingen mee wil doen!).