René van Hasselaar

Met mijn geboortedatum van 19 december 1961 ben ik de oude man in de ‘Nuff Said redactie. Mocht ik dit even vergeten dan herinneren mijn collega’s mij daar direct aan met allerlei tactische opmerkingen. Desondanks (of juist hierdoor) voel ik mij prima thuis binnen de ‘Nuff Said gelederen. Mijn wiegje bevond zich (net als dat van Dennis) in Amsterdam, waardoor de verhouding Amsterdam-Volendam binnen de ‘Nuff Said 2-2 is. Momenteel ben ik woonachtig in De Aker. Zoals elke echte Amsterdammer wil ik onze mooie stad nooit verlaten, dus met mooi weer kun je mij op een terrasje vinden of in een gezellig restaurantje.

Mijn comicverleden begon op zesjarige leeftijd. Mijn ouders gingen regelmatig bij familie op bezoek. Zoals elk kind verveelde ik mij dan stierlijk maar een neef van mij had een uitgebreide collectie stripboeken die ik dan mocht lezen. Zijn collectie bestond voor 90% uit comics. Ik denk dat daar mijn superhelden fascinatie vandaan komt. Mijn eerste comic heeft mijn leven niet veranderd, maar wel mijn helden bepaald. Het was Hip comic nr. 1914, een verhaal van de Fantastic Four, dat The Black Panther introduceerde. Vanaf dat moment ben ik een comic liefhebber geworden. De meeste mensen zijn op een bepaald moment van hun leven gestopt met het lezen van comics, omdat deze kinderachtig gevonden worden. Ook ik heb een tijd geen comics gelezen, maar alleen maar Europese strips. Dit kwam niet omdat ik geen comics meer wilde lezen, maar omdat de toenmalig uitgeverij failliet was gegaan en er geen comics meer vertaald werden. Na een tijdje waren er weer comics verkrijgbaar maar toen was ik al op het Amerikaanse spul overgestapt. Dit alles heeft geleid tot het redacteurschap van de ‘Nuff Said, iets waar ik best wel trots op ben.

Wat heb ik in het ‘echte’ (zoals comic-haters zo graag zeggen) leven gedaan? Na het doorlopen van het vwo kon ik kiezen tussen de wapenen dragen in ons vaderlands leger of studeren. Zonder enige twijfel stortte ik mij in een studie economie, maar na drie jaar kwam ik erachter dat dit toch niet echt mijn toekomst was. Als beloning voor deze drie jaren besloot het Ministerie van Defensie dat ik toch mijn land mocht dienen als soldaat. Na een spannend jaar van biefstukjes, reeruggen en garnalen cocktails serveren (en uiteraard consumeren) liet het leger mij weer los in de buiten wereld. Zoals de meeste van mijn leeftijdgenoten was ik behoorlijk verslaafd geraakt aan homecomputers (zoals de Commodore 64 en de Spectrum 48), ik besloot dus te solliciteren op een baantje binnen de automatisering. Aangezien in die tijd het personeel zelfs niet met een schijnwerper van gigantische afmetingen was te vinden, waren er genoeg banen voor mensen die op de vraag ‘Weet je hoe een computer werkt?’ het antwoord gaven ‘Met een toetsenbord!’. Met de kreet ‘Jij kan computeren vreemdeling!’ werden deze mensen direct aangenomen. Momenteel ben ik werkzaam als systeem ontwerper bij NCCW-CASA, een bedrijf waar ik het zeer naar mijn zin heb!

Buiten het comic wereldje bestaan mijn hobby’s uit gezellig uit eten en drinken gaan met vrienden, het spelen van computer spelletjes, het lezen van een goed boek, een leuke film op zijn tijd, het bezoeken van een spetterend concert (van Joe Jackson tot aan Sepultura) en uiteraard mijn familie. Mocht ik er weer tijd voor krijgen, dan zal ik mij zeker weer op het bridgen storten, het mooiste kaartspel in de wereld.

Om je een beetje inzicht in mijn smaak te geven volgen hier een aantal van mijn favorieten:

Huidige series :
A Touch of Silver, The Spectre, Ka-zar, Age of Heroes, Thunderbolts, Kurt Busiek’s Astro City, Mage, Preacher, Hepcats, Stray Bullets en Kane.

Klassiekers:
Books of Magic (prestige serie), The Killing Joke, Watchmen, The Dark Knight Returns, Harbinger (#1-#10), Marvels, Green Lantern/Green Arrow, Green Arrow: Longbow Hunters, Hawkworld (prestige serie), Warlock special edition, The Death of Captain Marvel, Mage, Sandman A game of you, The Life of Captain Marvel, X-men (#94-#150).

Comic makers:
Jim Shooter, Neil Gaiman, Timothy Truman, Jim Starlin, Mark Waid, Kurt Busiek, Mike Grell, Denny O’Neill, José Luis Garcia López, Howard Chaykin, John Ostrander, Alan Moore, Brian Bolland, Steve Ditko, Jack Kirby, Stan Lee en Neal Adams.

Buiten de comics om ben ik een groot bewonderaar van Joe Jackson, één van de beste muzikanten die er rondloopt, Roger Zelazny, de helaas gestorven science fiction schrijver die Amber heeft geschapen, Johan Cruyff, neerland’s beste voetballer en man met de grootste mond, Scott Adams, iedereen die deze naam herkent weet direct waar ik het over heb en uiteraard Robert Anson Heinlein, de Jim Shooter van de sf.

Ik hoop dat dit je iets meer vertelt over wie ik ben en hoe ik in elkaar zit.
René van Hasselaar

Home ] Artikelen ] English ] Reviews ] Tekeningen ] De verschenen nummers van de 'Nuff Said ] Links ] Interviews ] Info ] Figuren ]